Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye dünya 1.'si oldu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Bir milyar 629 milyon dolara ulaşan insani yardımların gayri safi milli hasılaya oranı bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 0,13 dolardan yüzde 0,21 dolara yükselerek bu alanda Türkiye'yi dünya birincisi yapmıştır' dedi. Türkiye daha önce yayınlanan "En çok insani yardım yapan ülkeler" raporunda en cömert 3. ülke olmuştu.



BaÅŸbakan Yardımcısı KurtulmuÅŸ ve Yalçın AkdoÄŸan, Plan ve Bütçe Komisyonu 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2013 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüÅŸmelerine katıldı. KurtulmuÅŸ, Türkiye'nin yılından itibaren Resmi Kalkınma yardımlarını 38 kat arttırdığını belirterek, "2011 yılından itibaren kalkınma iÅŸbirliÄŸinin sürecinin arttırılabilmesi amacı ile TÄ°KA'nın koordinasyon yapısı gözden geçirilmiÅŸ ve yeniden yapılandırılmıştır.

2002 yılında TÄ°KA'nın dışında koordinasyon ofisi sayısı 12 iken bugün itibariyle 40'ın üzerindedir. TÄ°KA ofisinin olmadığı ülkelerde ilgili kamu kuruluÅŸlarımız ile eÅŸ güdüm halinde faaliyet göstermektedir. 2014 yılı sona ererken kıtada 120'ya aÅŸkın ülkede faaliyet göstermiÅŸtir" ifadelerini kullandı.

KurtulmuÅŸ, TÄ°KA'nın faaliyetlerinden bahsederek, Türkiye'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler En Az GeliÅŸmiÅŸ Ülkeler Konferansı'ndan her yıl 48 ülkeye toplam 200 milyon dolar kalkınma yardımı taahhüdünde bulunduÄŸunu söyledi.

KurtulmuÅŸ, "2013 yılında gerçekleÅŸen ülkemiz resmi kalkınma yardımlarının yüzde 49'u insani yardım olarak raporlanmıştır. Bir milyar 629 milyon dolara ulaÅŸan insani yardımların gayri safi milli hasılaya oranı bir önceki yılla karşılaÅŸtırıldığında yüzde 0,13 dolardan yüzde 0,21 dolara yükselerek bu alanda Türkiye'yi dünya birincisi yapmıştır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

2013 Yılına TÄ°KA yardımlarının yüzde 33,7 oranın Afrika'ya yapıldığını kaydeden KurtulmuÅŸ, "Güney ve Orta Asya'nın yüzde 21,83 ile ikinci Sırada, OrtadoÄŸu'nun yüzde 21,74 ile üçüncü Sırada, Balkanlar ve DoÄŸu Avrupa'nın yüzde 21,4 ile dördüncü Sırada yer aldığı görülmektedir. GeliÅŸmeye ve geniÅŸlemeye baÄŸlı olarak 2013 yılında TÄ°KA'nın gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplam proje ve program sayısı bin 728'i ülkesel ve 88'i bölgesel olmak üzere toplam bin 81'dır" diye konuÅŸtu.

VatandaÅŸların Gümrük Kapılarında ot kullanırken, ÅŸu anda vatandaÅŸların yurtdışında oy kullanabildiklerine iÅŸaret eden KurtulmuÅŸ, "Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları tarafından yurtdışındaki vatandaÅŸlarımız bilgilendirmek, seçimlere katılmalarını teÅŸvik etmek amacıyla çeÅŸitli bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

AFAD'ın Ermenek'te çalışmalarını sürdürdüÄŸünü söyleyen KurtulmuÅŸ, "Fevkalade hazin bir durumla karşı karşıyayız. Bununla ilgili ümitlerimizi hala taşıyoruz, 18 iÅŸçi kardeÅŸimizin en azından onlara ulaşılması bakımından gerekli bilgiyi verip, inÅŸallah mahsur kalan iÅŸçilerimize saÄŸ salim ulaşılması için hala ümitlerimizi koruyoruz" dedi.

Suriyeli mülteciler konusunda AFAD'ın yardımlarından bahseden KurtulmuÅŸ, 220 bin Suriyeli mültecinin 10 ildeki 22 barınma merkezinde bulunduÄŸunu açıkladı.

Yalçın AkdoÄŸan ise yerel medyayı teÅŸvik amacıyla 'Anadolu Basını Özendirme Çalışmaları' düzenleyen Basın Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸü'nün faaliyetlerini yürüttüÄŸünü belirterek, yerel medya mensuplarının ihtiyaç duyduÄŸu mesleki konularda bilgilendirme toplantıları düzenleyeceÄŸini söyledi. Ä°letiÅŸim Fakülteleri ile iÅŸbirliÄŸi yapıldığını aktaran AkdoÄŸan, 2015 yılında 'Genç Haberciler Özendirme Yarışması'nın ilkinin yapılmasının planlandığını söyledi.

AkdoÄŸan, Basın Ä°ÅŸ Kanunu olarak adlandırılan Basın mesleÄŸinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkında kanunun yeniden ele alınmasıyla ilgili çalıştayların asıldığını ifade etti. AkdoÄŸan, "Genel Müdürlük bugüne kadar olduÄŸu gibi bugünden sonra da kamu diplomasisinin yürütülmesinde ve Türkiye markasının oluÅŸmasında, medya stratejilerinin belirlenmesi faaliyetlerinde baÅŸta olmak üzere ülkemizi tanıtmak, iÅŸbirlikleri geliÅŸtirmek, devletin önemli bir enformasyon kurumu olmak ve Medya'mızı güçlendirmek için daha da artan etkinlikte çalışmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

YENÄ°ÅžAFAK


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.