Sosyal Medya

Güncel

'Vampir geyik' 66 yıl sonra görüntülendi

Afganistan'da 60 yıldır görülmeyen sivri dişli misk geyiği, ülkenin kuzeydoğusunda yeniden tespit edildi.



Afganistan topraklarında en son 1948 yılında görülen misk geyiÄŸi, ülkenin kuzeydoÄŸusunda yapılan keÅŸif gezilerinde yeniden ortaya çıktı. VahÅŸi DoÄŸayı Koruma TopluluÄŸu (WSC), KaÅŸmir misk geyiÄŸine ot ve dik kayalarlarla kaplı arazilerde en az beÅŸ defa rastlandığını açıkladı.

Oryx dergisinde yayımlanan araÅŸtırmaya göre, gözlemlerde en az bir diÅŸi, bir yavru ve bir tane de tek başına dolaÅŸan diÅŸi geyik görüldü. Geyiklerin bulunduÄŸu arazinin bol ardıç aÄŸacı ve orman gülü ile dolu olduÄŸu ifade edildi.

AraÅŸtırmacılar, ürkekliÄŸiyle bilinen geyiÄŸin tespit edildikleri noktalarda uzun süre kalmadığını bu yüzden fotoÄŸraflarının elde edilemediÄŸini belirtti. Sivri diÅŸleriyle dikkat çeken canlının Asya'da yaÅŸadığı bilinen yedi türünden bir tanesi olan KaÅŸmir misk geyiÄŸinin, 60 yıl önce yok olduÄŸu sanılıyordu. Misk geyiÄŸi, yaÅŸam alanlarının azalması ve kaçak avlanma nedeniyle bugün nesli tükenme tehdidi altında olan canlılardan bir tanesi.

Yüzyıllardır parfüm ve koku yapmanın yanı sıra ilaç üretiminde de kullanılan misk geyikleri, karaborsada son derece yüksek bir deÄŸere alıcı buluyor. Canlının yarım kilodan az gelen derisi 40 bin dolar civarında satılabiliyor.

WSC araÅŸtırmasında yer alan Peter Zahler, "Misk geyiÄŸi Afganistan'ın yaÅŸayan hazinelerinden bir tanesi... Kar leoparı gibi misk geyikleri de Afganistan'ın doÄŸal miraslarından bir tanesi. Yakın zamanda ÅŸartların bu canlıları daha iyi korumak için geliÅŸeceÄŸini umuyoruz" dedi. Otçul olan canlının sadece erkeklerinde yer alan diÅŸler, çiftleÅŸme döneminde yapılan kavgalarda öne çıkıyor.

Kaynak : El Cezire

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.