Sosyal Medya

Güncel

Suruç Kaymakamı Kobani gerçeğini açıkladı

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin Kobani’ye nefes borusu olduğunu belirtti.



Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi,Türkiye’nin Kobani’ye yaptığı yardımları rakamlarla ifade etti. Suruç’un yanı sıra Kobani’ye de kaymakamlık yaptığını ifade eden Çiftçi, “Bugüne kadar 27 milyon lira deÄŸerinde 900 TIR yardım gönderdik. 974 YPG’li yaralı tedavi edildi. Kobani’ye kapı olmaya devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu. Çiftçi, “Kanton BaÅŸbakanı Enver Müslim ile görüÅŸtüÄŸümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Bize yarar deÄŸil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ sözleriyle aktardı” diye konuÅŸtu.

3 BÄ°N HASTA TEDAVÄ° OLDU

Çiftçi, TIŞİD kuÅŸatması altındaki Kobani’ye yapılan yardımları ve Kobani Kantonu BaÅŸbakanı Enver Müslim’le görüÅŸmesini Milliyet’e aktardı:

974 YPG’LÄ° TEDAVÄ° EDÄ°LDÄ°

Yasadışı sınır ticaretinin önüne geçilmesi için Suruç’taki MürÅŸitpınar Sınır Kapısı 15 Ekim 2013’te açıldı. Türkiye, PYD kontrolündeki Kobani’ye ilk kez kapısını açtı. Türkiye’den Kobani’ye son 1.5 yılda 27 milyon lira deÄŸerinde gıda, ilaç, giyim, barınak ve hijyen yardımı yapıldı. IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı öncesi 790 TIR, savaÅŸ sonrası ise 110 TIR olmak üzere 900 TIR yardım Kızılay ve AFAD üzerinden götürüldü. IŞİD’in kapıya yaptığı saldırılara raÄŸmen Türkiye’den halen günde 2 TIR insani yardım götürülüyor. 1 yılda Kobani’den gelen 10 bin hasta tedavi gördü. Savaşın baÅŸladığı günden bu yana 3 bin 919 hasta tedavi oldu. SavaÅŸta yaralanan 974 YPG’li Türkiye’ye getirilerek tedavi edildi.

YENÄ° KOBANÄ° SURUÇ’TA KURULUYOR

Kobani’den göç eden 192 bin kiÅŸi için AFAD’ın kurduÄŸu çadırlarda 7 bin 200 kiÅŸi barınıyor. 20 bin kiÅŸilik kışlık çadırkent kurulmasına baÅŸlandı. Kapasitenin ihtiyaca göre 32 bine kadar çıkarılması planlanıyor. 12 mahalleli kampta okul, hastane aÅŸevi ve spor merkezi ile oyun parkları yapılacak. Suruç’un 85 köy ve 127 mezrasına yerleÅŸen 80 bin Kobaniliye yardımlar devam ediyor. 24 ekipten oluÅŸan sosyal inceleme uzmanları ihtiyaçları belirliyor. 75 kiÅŸiye tekerlekli sandalye yardımı yapıldı. Kobanililerin Türkiye’nin dört bir tarafına seyahat etmeleri ve saÄŸlık kuruluÅŸlarından faydalanmaları için 20 bin kiÅŸiye geçici kimlik verildi.

KOBANÄ° TÜRKÄ°YE SAYESÄ°NDE AYAKTA

Kobani bir yıldır ayakta varlığını sürdürebiliyorsa bunun yüzde 51’i Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesindedir. Çünkü üç tarafı IŞİD ile kuÅŸatılmış olan kentin tek nefes alma yeri Türkiye’dir. Biz de bu nefes borusunu hiç tıkamadık. Birilerinin dediÄŸi gibi hiçbir ÅŸekilde ambargo uygulanmadı. Kızılay, AFAD ve yerli-yabancı kuruluÅŸlardan gelen yardımlar hafta sonu dahi memurlarımıza mesai yaptırılarak karşıya gönderildi.

TÜRKÄ°YE’DEKÄ° EYLEMLER ZARAR VERÄ°YOR

Kobani Kantonu BaÅŸkanı Enver Muslim ile görüÅŸtüÄŸümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Yapılan eylemler bize yarar deÄŸil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ dedi. Suruçlu ve Kobanili insanlara eÅŸit düzeyde yardım ettik. Kobani’den gelip Türkiye’ye yerleÅŸen 192 bin misafirimiz sokak çatışmalarında hiç yer almadı.

"HEM SURUÇ HEM KOBANÄ° KAYMAKAMIYIM"

Bu süreçte gerçekten hem Suruç hem de Kobani’ye kaymakamlık yaptım. Bölge PYD’nin kontrolündeyken 900 TIR insani yardım yapıldı. Güvenlik riskine raÄŸmen her gün 2 TIR yardım gönderiliyor. Birileri yarın bize sorar diye yardımların tamamını kameraya çektiriyorum. ‘Acaba Kobani’ye Türkiye’den silah gitti mi’ ÅŸeklinde birilerine dedirtmemek için hepsini zabıt altında alıyoruz. Kobani’den gelen hiçbir hastaya gece-gündüz demeden kapımızı kapatmadık. Polis, asker, bütün sınır birlikleri bu hastaların yardımına koÅŸtu. Türkiye’de görev yaptığım hiç bir yerde gece uyanıp ambulans istemedim. Ama Kobani’den gelen yaralıların bürokratik engellere takılmaması için 15-20 kere uyanıp bizzat polisi arayıp ambulans gönderdiÄŸim çok olmuÅŸtur.

Kaynak: Namık Durukan - Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.