Sosyal Medya

Güncel

Balfour Deklarasyonu protesto edildi

Filistinliler, İsrail devletinin kuruluşuna zemin hazırlayan "Balfour Deklarasyonu"nu yıl dönümünde protesto etti.



Gazze'deki BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ofisi önünde toplanan grup, "Tehcirin nedeni Ä°ngiltere" ve "Halkımıza yönelik tarihi suçların temeli Balfour" yazılı pankartlar taşıdı.

"TÜM BUNLARIN SORUMLUSU Ä°NGÄ°LTERE'DÄ°R"

Filistin Demokratik Halk KurtuluÅŸ Cephesi Siyasi büro üyesi Ziyad Cergun, burada yaptığı konuÅŸmada, Filistin toprakları üzerinde Ä°srail'e ulusal vatan sunarak Filistin halkının başına gelen felaketten Ä°ngiltere'nin sorumlu olduÄŸunu söyledi.

"BU TOPRAKLARIN SAHÄ°PLERÄ° TEHCÄ°R EDÄ°LDÄ°"

Dünyaya baÅŸkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini tanımaları çaÄŸrısında bulunan Cergun, "Filistin halkı iÅŸgal yönetiminin temelini oluÅŸturan Balfour Deklarasyonu'nu ve bu toprakların asıl sahiplerinin tehcir edilmesini reddediyor" dedi.

Ä°ngiliz savaÅŸ kabinesinde DışiÅŸleri Bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiÄŸi mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda Ä°ngiliz hükümetinin destek vereceÄŸini bildirmiÅŸ, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, Ä°talya ve ABD'nin de desteÄŸini almıştı.

Her yıl 2 Kasım'da gösteriler düzenleyen Filistinliler, Balfour Deklerasyonu'nun neden olduÄŸu durumlar nedeniyle Ä°ngiltere'den özür dilemesini istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.