Sosyal Medya

Güncel

Kobani'ye destek yürüyüşleri sakindi

IŞİD'e karşı Kobani ile dayanışma için küresel eylem gününde Diyarbakır, Van ve İstanbul'da yapılan yürüyüşlerde herhangi bir gerginlik yaşanmadı.



Diyarbakır'da en son 6-8 Ekim olaylarında kent merkezine giren asker sabah saatlerinden itibaren tüm kavÅŸakları tuttu. 

Åžehrin giriÅŸ çıkışları tutuldu, helikopterler devriye uçuÅŸu yaptı.

ÖÄŸle saatlerinde KoÅŸuyolu Parkı'nda toplanmaya baÅŸlayan HDP'liler Ä°stasyon Meydanı'na doÄŸru yürüyüÅŸe geçti. 

YürüyüÅŸ sırasında güvenlik güçleri ile herhangi bir gerilim yaÅŸanmadı. YürüyüÅŸ planlandığı gibi Ä°stasyon Meydanı'nda son buldu.  

Van'da olaysız yürüyüÅŸ  

Kobani için küresel eylem kapsamında Van’da bir yürüyüÅŸ gerçekleÅŸti.

Sabah saatlerinde sebze hali kavÅŸağında toplanan kalabalık, kent merkezindeki Musa Anter Parkı’nda doÄŸru yürüyüÅŸe geçti.

2 Nisan kavÅŸağında polis barikatıyla karşılaÅŸan göstericiler, bir süre güvenlik güçlerini ikna etmeye çalıştılar. Karşılıklı anlaÅŸmayla barikatı kaldıran polis, olaysız yürüyen kalabalığa izin verdi.

Eylemciler Musa Anter Parkı’na ulaÅŸtıktan sonra ilk konuÅŸmayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ä°l BaÅŸkanı Musa Ä°tah yaptı.

KonuÅŸmaların ardından kalabalık olaysız dağıldı. Daha öncesinde esnafın kepenk kapattığı Van'da hayat normale döndü. 

Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdüler

Ä°stanbul'da Kobani'ye destek yürüyüÅŸünün adresi BeyoÄŸlu Tünel Meydanı'ydı. Burada toplanan yüzlerce eylemci Galatasaray Meydanı’na ÅŸarkılar ve türküler eÅŸliÄŸinde yürüdü.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi  (HDP) Milletvekili Sabahat Tuncel de katıldı. Zaman zaman sloganlar atan eylemciler Galatasaray Meydanı’nda polis tarafından durduruldu.

Grup burada bir basın açıklaması yaptı.

Eylem boyunca polisin çok sıkı güvenlik önlemi aldığı dikkat çekti. 

 

Küresel eylem çaÄŸrısı

ABD’li dilbilimci ve filozof Noam Chomsky ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Perez Esquivel’in de aralarında bulunduÄŸu aydınlar 1 Kasım'da Kobani ile dayanışma için küresel eylem çaÄŸrısı yapmıştı. 

HDP de hafta başında, halkı 1 Kasım'da sokaÄŸa çıkmaya ve 'Demokratik eylemliliÄŸi yükseltmeye' çağırdı. Açıklamada Türkiye IŞİD’e destek vermekten vazgeçmemekle, koalisyon güçleri ise etkili destek vermemekle suçlanmıştı. 

HDP'nin bu çaÄŸrısı hükümet tarafından sert bir ÅŸekilde eleÅŸtiriliyordu.

YürüyüÅŸün yapıldığı saatlerde partisinin Afyon'daki Ä°stiÅŸare ve DeÄŸerlendirme toplantısında konuÅŸan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, "Toplantı ve gösteri yapma hakkı herkesin hakkıdır onu koruruz ama ÅŸiddete yönelirse, kim yönelirse yönelsin ona karşı da en etkin tedbiri alırız. Bu iki aylık dönemde HDP'nin en ufak barışçıl bir çaÄŸrısını duydunuz mu? Provokasyon, tahrik ile siyaset yapılmaz'' dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.