Sosyal Medya

Güncel

Yüzlerce sivil Bingazi'yi terk ediyor

Libya'nın doğusundaki Bingazi'de artan sokak çatışmalarından dolayı yüzlerce aile kentten ayrılıyor. Son iki haftadaki çatışmalarda 200 kişinin öldüğü kentte okullar ve dükkanlar da kapalı.



Libya'nın doÄŸusundaki Bingazi kentinde, emekli tümgeneral Halife Hafter komutasındaki güçlerin, El Kaide'ye baÄŸlı Ensar-uÅŸ Åžeria'nın içinde bulunduÄŸu silahlı gruplarla çatışmaları sürüyor. 

Kentte sokak çatışmalarıyla birlikte artan gerilim, yüzlerce ailenin Bingazi'yi terk etmesine sebep oldu.

Al Jazaeera'nin bölgedeki muhabiri Mahmud Abdul Vahid, Hafter'e baÄŸlı güçlerin kente silah yüklü 70 araçlık konvoyla girdiÄŸini ve sivillerin de yaÅŸadığı bölgelerin roketler ve havan topu mermileriyle vurulduÄŸunu söyledi.

Kentte artan ÅŸiddetin ardından yüzlerce ailenin Bingazi yakınlarındaki nispeten daha güvenli olan civar kentlere göç ettiÄŸini belirten Vahid; okulların, üniversitelerin ve dükkanların kapanmasıyla Bingazi'de hayatın tam anlamıyla felç olduÄŸunu söyledi.

SaÄŸlık kaynaklarına göre, son iki haftada Bingazi'de yaÅŸanan sokak çatışmalarında 200'den fazla kiÅŸi hayatını kaybetti. 

15 Ekim'de başladı

Libya ordusunda emekli tümgeneral Halife Hafter ve ona baÄŸlı askeri güçler, 15 Ekim ÇarÅŸamba gününden beri hükümete baÄŸlı silahlı gruplara karşı ‘Bingazi’yi kurtarma’ adı altında bir saldırı baÅŸlatmıştı. Ä°ki taraf arasında devam eden çatışmalarda ÅŸu ana kadar onlarca kiÅŸi hayatını kaybetti. 

Hafter daha önce Bingazi'deki çeÅŸitli suçlamalarda bulunduÄŸu hükümet yanlısı gruplara karşı 'onur savaşı' baÅŸlattığını duyurmuÅŸtu. Milli Genel Kongre ve geçiÅŸ hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe giriÅŸimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya Hava Kuvvetleri'ndeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe giriÅŸimine katıldıklarını açıklamıştı.

Kaddafi rejimine karşı savaÅŸan ve merkezi geçiÅŸ hükümetine baÄŸlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle, merkezi Derne'de bulunan ve El Kaide'ye baÄŸlı Ensar'uÅŸ Åžeria milis kuvvetleri ise Hafter'e baÄŸlı güçlerle çatışıyor.

Ä°ki parlamento, iki hükümet

Libya’da 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük deÄŸiÅŸiklikler meydana geldi ve Libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluÅŸtu.

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan ve birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya baÅŸladı. Mayıs ayında emekli tümgeneral Hafter, Libya’daki Ä°slami referanslı milislere karşı Kerame ('onur savaşı') adında bir operasyon baÅŸlattı. Saldırdığı milisler birleÅŸerek Fecr-i Libya (Libya’nın ÅŸafağı) adında karşıt bir operasyonla yanıt verdi ve Libya’daki iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

Haziran ayında düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını aldı.

Süresini dolduran, Ä°slami akımın hâkim olduÄŸu eski parlamento Milli Genel Kongre (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden Bingazi’de deÄŸil Tobruk kentinde göreve baÅŸlayan LTM’nin meÅŸruiyeti ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne baÅŸvurdu. MGK ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararını açıklayana kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar verdi. Daha önce Ekim ayı sonunda açıklanması beklenen karar 5 Kasım'a ertelenmiÅŸti.

MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise daha önce istifa eden Abdullah Sini’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Daha sonra oluÅŸturulan her iki hükümet görevlendirildiÄŸi parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta, biri de Tobruk’ta olmak üzere göreve baÅŸladı.

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.