Sosyal Medya

Güncel

Ermenek'teki maden faciası 5'inci gününde

Ermenek'te 18 madencinin mahsur kaldığı kazanın üzerinden beş gün geçti, işçilere hala ulaşılamadı



Karaman’ın Ermenek Ä°lçesi'ne baÄŸlı Pamuklu Köyü’nde su baskını sonucu kömür madeninde mahsur kalan 18 iÅŸçiyi kurtarma çalışmalarının 5’inci gününe girilirken, iÅŸçilere henüz ulaşılamadı.

Göçük meydana gelen ocakta baÅŸlatılan kurtarma çalışmalarında madene giren ekipler yaklaşık 11 bin tonluk su ile sudan kaynaklanan çamurun tahliyesine devam ediyor. Su basıncının etkisiyle tavanda ve yan duvardan düÅŸen eski dolgu malzemeleri dışarıya çıkarılıyor. Ä°kinci bir kazaya neden olmamak için de ekipler tüneli saÄŸlamlaÅŸtırarak ilerliyor. Mahsur kalan iÅŸçilerin aileleri de madenden iyi bir haber gelmesini Kızılay’ın kendileri için hazırladığı çadırda bekliyor. Ä°ÅŸçilerin yakınlarından bazıları sabahın erken saatinde madenden çekilen ve dere görünümünü alan su kenarına gelerek gözyaşı döküyor. Kurtarma çalışmaların katılan ekipler de havanın soÄŸuk olması nedeniyle alanda ateÅŸ yakarak ısınmaya çalışıyor.

"ARKADAÅžLARIMIZI ÇIKARACAÄžIZ"

Mahsur kalan 18 iÅŸçiyi kurtarmak üzere mesai arkadaÅŸları ve çevredeki madenlerde çalışan iÅŸçiler de seferber oldu. KendiiÅŸlerine gitmeyip madende mahsur kalan arkadaÅŸlarını kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Barış Karagöz, "Ä°nÅŸallah yakın zamanda arkadaÅŸlardan iyi bir haber alırız" dedi. Çalıştıkları madende kendilerinin de yer altında yemek yediÄŸini belirten Karagöz ÅŸunları söyledi:

"Bundan sonra biz de elimizden geldiÄŸince önlemimizi alacağız. Yasa çıktığından beri iÅŸe gitmiyorduk. Ancak, para da kazanamıyorduk. Çünkü baÅŸka gelirimiz yoktu. Kredi kartlarımıza olan borçlarımız arttı. Mahkum gibi çalışıyoruz. Bizi sistem bu hale zorluyor. Çünkü kırsal bölgede olduÄŸumuz için yapacak baÅŸka bir iÅŸimiz yok. Ya bu yer altına gireceÄŸiz ya da bu diyardan gideceÄŸiz."

Kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Abdullah KüçüktaÅŸ ve kardeÅŸi 21 yaşındaki Barış KüçüktaÅŸ ise, "ArkadaÅŸlarımız için çalışıyoruz. Birebir tanımıyoruz ama onları kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Kendi iÅŸimizi bırakıp onları kurtarma çabasının peÅŸine düÅŸtük" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ermenek Ä°lçesi'nin kömür ocaklarının yoÄŸun olduÄŸu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Åžekerler Madencilik Limited Åžirketi'ne ait linyit kömürü ocağındaki facia geçen salı günü saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki iÅŸçiler ocak içinde öÄŸle yemeÄŸi molasındayken, yeraltı su düzeyinin altında bulunan 350 metrelik galeriye bir anda su dolmaya baÅŸladı. Sanki baraj kapağı açılmış gibi galeri duvarını patlatan tonlarca su ocağı kapladı ve bu bölümde çalışan iÅŸçilerden 16'sı kendi çabalarıyla kurtulmayı baÅŸarırken, 18'i su ile dolan bölümü geçemedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.