Sosyal Medya

Güncel

Herşey Biraz Daha Fazla Kömür İçin Olmuş

Facianın yaşandığı Ermenek'tekimadende daha önce çalışmış işçiler 18 kişinin mahsur kaldığı kömür ocağına dair şok bilgiler verdi: Has Şekerler Madeni, yıllardır kapalı durumda olan içi su dolu iki ocağın arasında bulunuyor. Bu iki galeride baraj gölü kadar su vardı. Bu madenlere doğru giden bacalar, 'daha fazla kömür' için her gün biraz daha delindi. Sonunda bacalar su dolu ocakla birleşti ve facia oldu



Ermenek'te içine su dolduÄŸu için 18 madencinin mahsur kaldığı Has Åžekerler Maden ocağında çalışan emekli iÅŸçiler olayın yaÅŸandığı galerinin krokisini tarif etti. Su baskınının yaÅŸandığı maden ocağının yıllar önce terk edilen 2 ocağın ortasına açıldığı, iÅŸçilerin anlatımlarıyla ortaya çıktı. Hem olayın olduÄŸu ocakta hem de ÅŸu an kapalı durumdaki madenlerde daha önce çalışmış emekli madenciler, terk edilen 2 ocakta bir baraj gölü kadar su biriktiÄŸini söyledi. Ä°ÅŸçiler, daha fazla kömür çıkarabilmek için bacalardan çok ileriye gidildiÄŸini, bir yıl önce de duvardaki su sızıntısını çamurla yama yaparak kapattıklarını kaydetti.

ORAYA BÄ°R DAHA GÄ°TMEDÄ°M

Olayın olduÄŸu madenin daha önce çalıştıkları 2 madenin ortasına açıldığını ifade eden Ermenekli madenciler, ÅŸu an kapalı durumdaki Numune Maden Ocağı ile Özbey Maden Ocağı'nın içinde zamanla baraj gölü kadar su birikmiÅŸ olduÄŸunu belirtti. Ä°ÅŸçiler yaklaşık 18 yıl önce çalıştıkları Numune Ocağı'nda sık sık su sızması yaÅŸandığını ama o dönem sondaj yapılmak suretiyle içerideki suyun boÅŸaltıldığını dile getirdi. Son facianın yaÅŸandığı Has Åžekerler Madeni'nde son iki aya çalıştığını söyleyen bir madenci, ÅŸirketin aldığı bir ceza nedeniyle geçici olarak kapatılmasının ardından oraya bir daha gitmediÄŸini söyledi.

DAMAR UZAYINCA FACÄ°A GELDÄ°

'Has Åžekerler Madeni'nin diÄŸer ocaklara yönelen bacalarında daha fazla kömür için her gün biraz daha ilerliyorduk. Sürekli olarak ileriye gidiliyordu. Kömür çıkmadığı zaman da aynı noktadan bu sefer yukarıya doÄŸru kömür arıyorduk. Ocağın o dönem çökmemesi mucizeydi' diyen emekli madenci, kazılan bacaların giderek su dolu ocaÄŸa ulaÅŸtığını anlattı. Emekli madenciler, 'Maden sahalarının kiralanma aÅŸamasında hangi sahanın kaç metre açılacağı bellidir. Belli metreler dahilinde kazıya izin verilir. Arazide sondaj çalışması yapılarak su olan yerler tespit edilir. Kazılar su göz önüne alınarak ilerlenir. Bizim anladığımız kadarıyla, bu maden ocağında sondaj çalışması yapılmadan ilerlenmiÅŸ ve kapalı maden ocağı ile Has Åžekerler Maden Ocağı birleÅŸmiÅŸ ve sular bu maden ocağına dolmuÅŸ' diye konuÅŸtu.

Çamurla yama yapmıştık

Has Åžekerler Madencilik'te daha önce çalışan iÅŸçiler, bir yıl önce bacanın duvarında su sızıntısı meydana geldiÄŸini hatırlattı. Madenciler, 'Bacada ilerlerken duvarda su sızıntısı baÅŸladı. Mühendisin talimatıyla çamur kararak duvara kalın bir yama yaptık. Normalde oraya betonla sıva yapılması gerekiyordu. Bu faciaların yaÅŸanacağı belliydi' ifadelerini kullandı. Emekli madenciler, 'Biri 10 ve diÄŸeri 18 yıl önce kömür kalmadığı için kapatılan maden ocakları yeraltı sularıyla doldu. Bugün 18 iÅŸçinin içerisinde bulunduÄŸu maden ocağı da eski ocaklarda biriken tonlarca suyun baskısına dayanamadı. Sular iÅŸçilerin bulunduÄŸu alanları süratle doldurdu ve facia yaÅŸandı' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

2 yıl önce de su bastı

Ermenek'teki madende incelemelerde bulunan Selçuk Üniversitesi'nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Fetullah Arık, Has Åžekerler Madeni'nde 2 yıl önce de su baskını yaÅŸandığını söyledi. 'Galerinin içerisine aşırı kum, kil ve kırıntı indiÄŸi için buradaki su çekildiÄŸinde o çamurun çıkarılması daha da zor olacaktır. O çamuru çekemezsek iÅŸçilerimiz orada daha da uzun süre kalacak gibi görünüyor. Allah yardımcıları olsun. Ä°ÅŸçi yakınlarıyla görüÅŸmemizde; 2 yıl önce cuma namazı vakti iÅŸçilerin olmadığı sırada su baskını yaÅŸandığı, galerinin aÄŸzına kadar su dolduÄŸunu öÄŸrendik. Kimse ölmediÄŸi için duymadık. GeçmiÅŸte de benzer bir kaza olmuÅŸ burada' diyen Arık, ocaÄŸa doÄŸru devam eden su akışının daha önce iÅŸletilen madenlerden geldiÄŸini kaydetti.

6 ay sürebilir

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeki Karaca, su basan maden ocağında mahsur kalan 18 iÅŸçiye ulaÅŸma çalışmalarının 6 ay sürebileceÄŸini iddia etti. Mevcut ocağın üretim noktalarından gelen toz ve çamurların suyla buluÅŸmasıyla balçığa dönüÅŸtüÄŸünü anlatan Karaca, 'Balçık, su üst tarafta boÅŸaltılsa dahi orada kalacaktır. Su, tahkimata büyük bir zarar vermiÅŸ durumda. Burada mahsur kalan iÅŸçilerimize ulaşım belki 6 aylık bir zaman alacak. Belki daha fazla. Umarım daha kısa sürede biz bu iÅŸçilerimize ulaÅŸabiliriz' diye konuÅŸtu.

DoÄŸal afet deÄŸil

Has Åžekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar'ın facia için 'DoÄŸal afettir' sözlerini eleÅŸtiren Maden Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Ayhan Yüksel, maden ocaklarındaki kazaların önlenebildiÄŸi için doÄŸal afet olmadığını söyledi. 'DoÄŸal afet engellenmesi mümkün olmayan kazaya denir. Önlem alınsaydı sözkonusu kaza olmazdı' dedi. Madende çalışan iÅŸçilerin iÅŸ güvenliÄŸi eÄŸitimini almadığına dikkat çeken Yüksel, 'Ä°ÅŸe girmeden önce 40 saatlik eÄŸitim almaları gerekiyor. Almanya'daki maden ocaklarına ziyaretçi olarak bile girmeniz için 80 saat eÄŸitim almanız lazım. Ama Türkiye'de 40 saatlik eÄŸitim bile verilmiyor' ÅŸeklinde açıklama yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.