Sosyal Medya

Ekonomi

Merkez'in ilk hedefi enflasyon

Ekonomi yönetiminin OVP'de önceliği enflasyonla mücadeleye vermesi, TCMB'nin son 2 PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi izlediği likidite politikası enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını gösterdi.



Ekonomi yönetiminin OVP'de önceliÄŸi enflasyonla mücadeleye vermesi ve TCMB'nin son iki PPK toplantısında faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmemesi ve izlediÄŸi likidite politikası enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde izlediÄŸi politika, enflasyonu düÅŸürme konusundaki kararlılığını gösterirken, hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) önceliÄŸini enflasyonla mücadeleye vermesi ve yapısal reformlarla potansiyel büyümenin güçlendirilmesi TCMB'nin gelecek dönemde fiyat istikrarına odaklanabilmesini kolaylaÅŸtırıyor.

Geçen yılın ortalarından itibaren Türk Lirası'nda görülen deÄŸer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyonun hedeflenen ve tahmin edilen rakamlardan uzaklaÅŸmasına neden oldu.

Son olarak elektriÄŸe ve doÄŸalgaza yapılan zamlar, yıl sonu enflasyonuna iliÅŸkin görünümün bozulmasına sebep olurken Merkez Bankası'nın her ay yayımladığı ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yıl başından bu yana yaklaşık 170 baz puan yükselerek yüzde 9,16'ya yükseldi.

Söz konusu nedenlerden dolayı, yıl sonu enflasyon görünümündeki bozulma TCMB'nin bu ay gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıda faiz oranlarında herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmemesine neden olurken, enflasyonda kayda deÄŸer bir gerileme gözlenene kadar sıkı para politikası duruÅŸunun korunacağı mesajının verildiÄŸini kaydeden ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekleÅŸtirdiÄŸi son üç Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmemesinin ve iki aydır etkin kullanılan likidite politikasının enflasyon ile mücadele konusundaki kararlılığını gösterirken kredibilitesinin de artmasını saÄŸladığını ifade ediyor.

Ekonomistler, öte yandan hükümetin yeni OVP'de, önceliÄŸi enflasyonla mücadeleye vereceÄŸini açıklamasının TCMB'nin yalnızca fiyat istikrarına odaklanması konusunda iÅŸini kolaylaÅŸtıracağını ifade ederken, bu durumunda enflasyonun gelecek yıl uzun bir aradan sonra hedeflenen düzeyde gerçeklemesinin saÄŸlanacağı belirtiliyor.

"TCMB yıl bitmeden faiz indirebilir"

Odeabank Ekonomik AraÅŸtırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, TCMB'nin son PPK toplantısında beklentilerinden sınırlı seviyede daha ÅŸahin bir duruÅŸ ile politika faizini yüzde 8,25'te bırakırken, faiz koridorunu da deÄŸiÅŸtirmediÄŸini anımsatarak, kararın TCMB'nin yaklaşık iki aydır izlediÄŸi likidite politikasının enflasyonu düÅŸürme konusunda kararlılığını göstererek, kredibilitesini artırdığını söyledi.

Bu durum enflasyonun beklentilerden daha hızlı ve daha erken gerileme ihtimalini artırırken, zorlu global ve jeopolitik koÅŸullara raÄŸmen TL cinsi varlıkların bir süredir dile getirdikleri üzere pozitif ayrışmasını saÄŸladığını aktaran Özcan, ÅŸöyel devam etti:

"Küresel konjonktür Türkiye için pozitife dönmüÅŸ iken, bu konjonktürün korunması halinde Taylor Kuralı'na dayalı modelimiz mevcut görünüm ışığında TCMB'nin politika faizi ve faiz koridorunda 2015'in ilk yarısına kadar 100 baz puana varan oranda indirim için yer olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Son günlerdeki destekleyici ortamın sürmesi durumunda, TCMB yıl bitmeden faiz indirebilir.

Yakın vadeli görünüm TL'nin daha stabil kalacağı, iÅŸsizlik oranının iç talepte kademeli toparlanma ve dışarıda süregelen belirsizlikler nedeniyle sınırlı iyileÅŸeceÄŸi, enflasyonun 2015'in ilk yarısında bu seneki yüksek baz ve gıda fiyatlarında düzeltmenin katkısıyla yüzde 6'ya doÄŸru gerileyeceÄŸine iÅŸaret ediyor. Bu çerçevede 2015 yılı için piyasaya kıyasla iyimser yüzde 3,6'lık büyüme tahminimizi korurken, yine piyasaya kıyasla iyimser olan yüzde 6,7'lik 2015 sonu enflasyon tahminimizde aÅŸağı yönlü riskler artıyor."

"TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9 civarına revize edeceÄŸini düÅŸünüyoruz"

Özcan, TCMB'nin yarın açıklayacağı yılın son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüksek gıda fiyatları ve TL'deki aşırı deÄŸer kaybı nedeniyle bir önceki tahmini olan yüzde 7,6'dan yüzde 9 civarına revize edeceÄŸini ve krebilitesini daha da güçlendirecek mesajlar vereceÄŸini düÅŸündüklerini belirterek, makro ihtiyati araçlar yoluyla da geniÅŸleme için alan olsa da TCMB'nin bunu da ÅŸimdilik finansal istikrarı iyileÅŸtirmeye yönelik kullanmış olmasının Türkiye'ye dair risk primi açısından olumlu olduÄŸunu belirtti.

TCMB'nin hem zorunlu karşılıklara rezerv opsiyon mekanizmasının etkinliÄŸini artıracak ve yurt dışından borçlanmayı sınırlayacak nitelikte bir faiz ödemesi uygulamasına geçmesi hem de ihracatçılara kullandırılan kredi limitinin artırılırken maliyetinin düÅŸürülmesini yürütülmekte olan "Sürdürülebilir Büyümeye GeçiÅŸ" programı açısından olumlu karşıladıklarına dikkati çeken Özcan, TCMB'nin artan kredibilitesi, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸ ve küresel ekonomide düÅŸük faiz ortamının beklenenden uzun süreceÄŸi yönündeki son geliÅŸmeler ile beÅŸ yıllık kredi temerrüt takasının 202 baz puandan yaklaşık on günde 182,5 baz puana kadar düÅŸmesinin de bu görüÅŸlerini desteklediÄŸini kaydetti.

"Türkiye'de ekonomi yönetiminin görevini sürdürmesi yatırımcı nezdinde önemli bir kredibilite saÄŸlamakta"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise, seçimle göreve gelen siyasetçilerle genellikle akademik bir kariyerin ardından iÅŸbaşına gelen merkez bankacıları arasında amaç farklılığı bulunabileceÄŸini belirterek, seçimle belirli bir süre vatandaÅŸların vekaletini alan siyasetçilerin halka karşı kendilerini sorumlu hissettikleri için ve verdikleri sözleri yerine getirebilmek için uyguladıkları politikaların daha hızlı toplumun refahını artırmasını bekleyebileceklerini söyledi.

Merkez bankacılarının ise fiyat istikrarı hedefiyle daha teorik konulara yaklaÅŸabildiklerini ifade eden Yılmaz, para politikasının siyasi araç haline gelmemesi için seçimle iÅŸbaşına gelen siyasetçilerin ve merkez bankacıların görev sürelerinin birbirlerinden farklılık gösterdiÄŸini aktardı.

TCMB BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı sıkı ve basit para politikasıyla TL'deki deÄŸer kaybını kontrol altına alırken, enflasyonun da çift hanelere ulaÅŸmasını engellemeyi baÅŸardığına dikkati çeken Yılmaz, sene başında dolar karşısında 2,39 deÄŸerine kadar zayıflayan TL'nin son olarak 2,21 deÄŸerine gelerek yaklaşık yüzde 7,5 oranında güçlendiÄŸini belirtti.

Yılmaz, Erdem BaÅŸçı'nın üstelik bir baÅŸka benzer ülke Brezilya'nın aksine olası büyüme zorluklarına karşı da faizlerde bir miktar esneklik saÄŸlayarak ÅŸartlar elverdiÄŸi ölçüde büyümeyi de koruduÄŸunu ve Türkiye'yi bu sene geliÅŸmekte olan ülkeler grubu içerisinde yüzde 3'ün üzerindeki performansıyla en iyi büyüme oranına sahip ülkelerden birisi konumuna getirdiÄŸini kaydetti.

Türkiye'de ekonomi yönetiminin görevini sürdürmesinin yatırımcı nezdinde önemli bir kredibilite saÄŸladığını vurgulayan Yılmaz, ÅŸunları kaydetti:

"Kredi notu güvence altına alınırken, TCMB'ye de fiyat istikrarı için elveriÅŸli çalışma imkanı saÄŸlanmakta. TCMB'nin, fiyat istikrarını saÄŸlaması, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun vatandaÅŸların refahını ve alım güçlerini artırması konularında en önemli destekçisi olabilir. Zaten kamu maliyesi Ekonomiden Sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek yönetiminde Türkiye'nin en güçlü yanı... GeçtiÄŸimiz günlerde açıklanan OVP'de yapısal reformların belkemiÄŸi konumunda yer almaları Türkiye'nin de geçici para politikası yerine yapısal reformlarla potansiyel büyümesini artırmayı amaçladığını göstermekte, yapısal reformlarla potansiyel büyümenin güçlendirilmesi TCMB'nin fiyat istikrarına odaklanabilmesini kolaylaÅŸtırmakta..."

"Gelecek sene sonunda enflasyonun yüzde 6,2 oranına ineceÄŸini öngörmekteyiz"

Yılmaz, enflasyonun ana deÄŸiÅŸkenleri arasında gıda fiyatlarının mevcut yüzde 14 oranındaki yıllık artış hızının gelecek dönemde yüzde 10 tarihi ortalamasına dönebileceÄŸini belirterek, buradan gelecek sene için yaklaşık yüzde 1 dezenflasyon alanı hesapladıklarını söyledi.

Ek olarak kurda istikrarın saÄŸlanmasıyla yaklaşık yüzde 1,5 oranında dez-enflasyon payının da geçirgenliÄŸin tamamlanmasıyla gelebileceÄŸini kaydeden Yılmaz, hammadde fiyatlarının seyri ve küresel dezenflasyon konjonktüründe gelecek sene sonunda Türkiye'de enflasyonun yüzde 6,2 oranına ineceÄŸini öngördüklerini aktardı.

Bu geliÅŸmelerin, hükümet - merkez bankası uyumu ve olması gerektiÄŸi kadar sıkı para politikasıyla yılın ilk çeyreÄŸinde enflasyonun kademeli olarak gerileyeceÄŸi anlamına geldiÄŸini vurgulayan Yılmaz, "Böylece fiyat istikrarının tesis edilmesi, enflasyonun düÅŸme trendine girmesi TCMB'ye Hindistan'da beklediÄŸimiz gibi Türkiye'de de faizleri güvenli bir ÅŸekilde düÅŸürme ÅŸansı tanıyacaktır. Önümüzdeki sene sonunda Türkiye'de politika faizinin yüzde 7 oranına düÅŸmüÅŸ olmasını tahmin etmekteyiz" ifadelerini kullandı


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.