Sosyal Medya

Güncel

İhmalin hesabı sorulur

Başbakan Davutoğlu, Ermenek'teki maden kazasıyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını belirterek, "İşletmenin ya da herhangi bir kurumun bir ihmali varsa kesinlikle hesabı sorulur" dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 iÅŸçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu.

EÅŸi Sare DavutoÄŸlu ile Ermenek ilçesine gelen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nu maden ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan ile diÄŸer yetkililer karşıladı.

Ä°lk olarak Türk Kızılayı çadırına giden DavutoÄŸlu, burada misafir edilen iÅŸçilerin yakınlarıyla görüÅŸtü. DavutoÄŸlu, daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetim BaÅŸkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi'ne geçti.

Burada, yürütülen çalışmalarla ilgili kendisine brifing verilen DavutoÄŸlu, daha sonra maden ocağının giriÅŸine giderek yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

DavutoÄŸlu, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bütün ülkemizi büyük hüzne boÄŸan ve Cumhuriyet Bayramımızı da bu anlamda bir hüzün günü olarak geçirmemize sebep olan elim bir kazayla karşı karşıya kaldık" ifadesini kullandı.

Madende dün bir su baskını olduÄŸunu, içeride bulunan 34 vatandaÅŸtan 16'sının kurtarıldığını, 18 vatandaşın hala madende olduÄŸunu kaydeden DavutoÄŸlu, dün olayın hemen ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bölge milletvekili ve UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan'ın süratle bölgeye intikal ettiÄŸini, bütün geceyi çalışan ekiplerle geçirdiklerini aktardı.

Kendilerinin de olayı yakından takip ettiklerini bildiren DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ayrıca AFAD, süratle buraya intikal etti. 2 uçak, 3 helikopter ve 90 araç malzemeyle burada süratle bir arama- kurtarma faaliyeti baÅŸlatıldı. Bütün gece bu çalışmalar sürdürüldü. Ancak eÄŸilimin yoÄŸunluÄŸu ve özellikle su baskını dolayısıyla çamurlaÅŸan, balçıklaÅŸan su, ortam sebebiyle tabii çalışmalar istediÄŸimiz hızda ilerlemedi. Esas itibarıyla 750 metre koda kadar inen bir maden. 777 metre kotta iÅŸçilerimiz bu faciayla karşılaÅŸtılar. Su seviyesi 8-12 metreye kadar çıktı. Dün yaptığımız çalışmalarla ÅŸu anda yaklaşık 10 metre kadar indi. Sadece buraya getirilen malzemelerle deÄŸil, çevredeki bütün imkanlarımızla 30 kurumumuz dünden bugüne tam bir kriz yönetimiyle devreye girdi ve Ä°stanbul'dan da 'Ahtapot' adı verilen su pompa mekanizması da buraya intikal etti. Biraz önce bu kuruldu ve ben madenin ilk aÅŸamalarına indiÄŸimde su pompalamaya da baÅŸladı. Tabii bir taraftan zamanla yarışılıyor ama diÄŸer taraftan da su yoÄŸunluÄŸu dolayısıyla ilerlemekte de zorluklarla karşılaşılıyor."

"En yakından bilen birisiyim"

Bütün kurumlarla gece gündüz çalışıldığını belirten DavutoÄŸlu, iÅŸçi yakınlarıyla da görüÅŸtüklerini, her birinin acısını, üzüntüsünü ve hüznünü paylaÅŸtıklarını söyledi.

"Onların evlatları bizim de evlatlarımızdır, onların kardeÅŸleri bizim de kardeÅŸlerimizdir, onların ailelerine düÅŸen acı ya da ÅŸu anda sabır temennisi aynı ÅŸekilde bizim için de geçerlidir" diyen DavutoÄŸlu, "Bu coÄŸrafyayı çok yakından bilen biriyim. DoÄŸduÄŸum mekan da buraya çok yakın dolayısıyla buradaki Toros DaÄŸları'ndaki iÅŸ imkanlarının kıtlığı ve buradaki insanların ki madende olan kardeÅŸlerimizin de helal rızk için ne zor ÅŸartlarda çalıştığını en yakından bilen birisi olarak söylüyorum. Her birisinin acısını, üzüntüsünü, hüznünü paylaşıyoruz. Bir an önce bu kardeÅŸlerimize ulaÅŸmak için ne gerekiyorsa yapılıyor, yapılacak" ifadelerini kullandı.

"Her birinin sorusu bizim için kıymetlidir"

Öncelikli meselelerinin bütün zorluklarına raÄŸmen suyu süratle tahliye etmek olduÄŸunu kaydeden DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"VatandaÅŸlarımıza, kardeÅŸlerimize, yüreÄŸimizi yakan bu olaydan etkilenen o güzel insanlara, helal, rızk için oralara inmiÅŸ bu çileyi çeken kardeÅŸlerimize bir an önce ulaÅŸmak, en temel hedefimiz bu. Bunun için 420 görevlimiz ÅŸu anda fiilen alanda çalışıyor. Bunun 229'u arama kurtarma konusunda uzman kiÅŸiler. Dalgıçlarımız var, olabilecek her ihtiyacı karşılayacak ve olabilecek her ihtimale de müdahale edebilecek bütün birikimimiz devreye sokulmuÅŸ durumda. Ä°nÅŸallah en kısa zamanda bu kardeÅŸlerimize ulaşırız ama durumun zorluÄŸu da aÅŸikar. Bu zor ÅŸartları aÅŸarak ulaÅŸabilmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz.

Bir taraftan da ailelerimizin teskin edilmesi, ailelerimizin en kısa zamanda yakınlarına kavuÅŸması için yapılan çabalar dolayısıyla onların bilgilendirilmesi. ArkadaÅŸlarımızla birlikte bir çoÄŸuyla kucaklaÅŸtım. Gönülden teÅŸekkür edenler oldu, tabi acıyla soru soran kardeÅŸlerimiz oldu. Her birinin sorusu bizim için kıymetlidir, her birinin acısı bizim için yüreÄŸimize düÅŸen bir açı olarak mutlaka mukavelede bulunulması, anlaşılması gereken hislerdir. Onlara metanet tavsiye ettim, dua etmelerini ama aynı zamanda da kurtarma ekiplerine yardımcı olmalarını' diledim. Çok metin ve gerçekten tam bir güven içinde bu çalışmaları takip ediyorlar."

Davutoğlu, bakanların ve ilgili kişilerin neticeyi alana kadar Ermenek'te kalacağını, başka seferber edilmesi gereken ne varsa da seferber edileceğini bildirdi.

Birinci hedeflerinin madencilere ulaÅŸmak olduÄŸunu vurgulayan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ikinci hedeflerinin ise kazanın oluÅŸ ÅŸekli olduÄŸunu ve tüm detaylarıyla inceleneceÄŸini kaydetti.

DavutoÄŸlu, kendisinin göreve geldikten sonra asansör kazası dolayısıyla iÅŸ kazaları baÄŸlamında çok ciddi çalışma baÅŸlattıklarını belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu çalışma son aÅŸamaya gelmiÅŸti. Åžimdi buradan da edindiÄŸimiz tecrübeyle burada da gözlemlerimizle birlikte bunları süratle meclisimize sevk edeceÄŸiz. Bu kazanın oluÅŸ sebebini ÅŸu anda nihai bir anlamda zikretmek mümkün deÄŸil. Televizyonlarda, yayın organlarında yapılan bazı yorumlar var. Ben teknik arkadaÅŸlarıma da barajla ve diÄŸer hususlarla ilgili bunları tek tek sordum. Bütün bu yorumlar ÅŸu anda teorik yorumlar. Esas itibarıyla su boÅŸaldıktan sonra oraya ulaşınca kazanın mahiyeti anlaşılacak ama bu bölgeyi, bu dağı, bu coÄŸrafyayı bilenler bilirler çok yoÄŸun yer altı sularının olduÄŸu bir coÄŸrafya. Bunun sebepleri ortaya çıkana kadar spekülatif kanaatlerden uzak durmak lazım."

"Adli soruşturma başlatılmıştır"

Üçüncü hedeflerinin de madencilerin çalışma ÅŸartlarıyla ilgili olduÄŸuna deÄŸinen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Son 12 ay içinde bütün önemli maden firmalarıyla geçen hafta Enerji Bakanlığımızda bir araya gelmiÅŸtik. Onlara da söylemiÅŸtim, 'madencilerimizin çalışma ÅŸartlarıyla ilgili bütün tedbirlerin alınmasını' maden iÅŸletmelerine ifade etmiÅŸtim. Son çıkan yasayla iÅŸçilerimizin hakları geniÅŸ ölçüde ele alındı, 6 saat ÅŸartı ve diÄŸer bir çok hususlar da. Yer altında çalışan madencilerimizin haklarını gözeten düzenlemeler yaptık. Bunun iÅŸvereni etkilediÄŸi evladı olarak kendi kardeÅŸi olarak dönüp onların çalışma ÅŸartlarını düzenlemesidir. Yine bununla birlikte madencilerimizin de iÅŸçilerimizin de kendi haklarının farkında olarak çalışma ÅŸartları konusunda bilinçlenmeleri. Bu konularda ne gerekiyorsa yapılacak."

DavutoÄŸlu, bu çerçevede de spesifik olarak bu konuyla ilgili çok açık bir ifade kullanmak istediÄŸinin altını çizerek, "Adli soruÅŸturma baÅŸlatılmıştır. Su boÅŸaltıldığı zaman kazanın gerekçeleri ortaya çıkacak. Herhangi bir ÅŸekilde iÅŸletmenin ya da herhangi bir kurumun bir ihmali varsa kesinlikle bunun hesabı sorulur. Kimsenin, ÅŸu veya bu gerekçeyle böyle bir olay dolayısıyla bir soruÅŸturmadan azade olacağı, bigane kalacağı gibi bir kanaat sahibi olmaması icap eder" diye konuÅŸtu.

"Madenlerimizin süratle modernizasyondan geçirilmesi lazım"

Åžu anda birinci meselelerinin madencilere ulaÅŸmak olduÄŸuna dikkati çeken BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Onlara ulaÅŸtıktan sonra her türlü adli ve idari soruÅŸturma sonucunda ortaya çıkan bulguları takip edeceÄŸiz. Bizzat ben, bu iÅŸin takipçisi olacağım. Her bir iÅŸçimizin canı bize emanettir. Bunun için 2012'de iÅŸ kazalarıyla ilgili Ä°ÅŸ Yasası'nı çıkardık. Onun için göreve geldikten bir gün sonra iÅŸ veren sendikalarıyla, iÅŸçi sendikalarını birlikte topladık. Bu konularda dikkatli olunması için her türlü çabanın gösterilmesi talebinde bulunduk. 'Hükümet olarak ne istiyorsanız söyleyin gerekli her türlü yasal düzenlemeyi yaparız, gerekli her türlü teÅŸviki veririz yeter ki iÅŸçilerimiz emniyet içinde olsun. Helal, rızk için büyük çaba sarf eden kardeÅŸlerimizin canları emniyet içinde olsun' dedik. Bunun için de bir çok düzenlemeyi yaptık, önümüzdeki günlerde iÅŸ kazalarıyla ilgili büyük bir sempozyum, bir ÅŸura toplamayı planlıyorduk.

Bu çerçevede ben bir önyargıda bulunmak istemem. Enerji bakanımıza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanımıza gerekli talimatları da verdim. En detayına kadar incelenecek, nerede bir ihmal varsa bunun hesabı sorulacak. Yok ama herhangi bir ihmal ya da yanlış uygulama yoksa bu kazanın oluÅŸ sebebiyle ilgili süreç ortaya konacak ve ek alınması gereken tedbirler alınacak. Maalesef birçok madenimizde çok eskiden beri devam eden çalışmalar olduÄŸu için yeterli teknolojik altyapı saÄŸlanamamış görünüyor. Teknolojik yenilenme de dahil olmak üzere madenlerimizin süratle modernizasyondan geçirilmesi lazım."

DavutoÄŸlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da ailelerin nasıl destekleneceÄŸi konusunu çalıştıklarına da deÄŸinerek, "Burada psikolojik olarak onlara destek faaliyetinde bulunacak, destek elemanlarımız da geldi. Bir taraftan teknik olarak kurtarma faaliyeti yapıyoruz, ailelerimizle kendi ailelerimiz olarak onları nasıl bu anlamdarehabilite edeceÄŸimizi çalışıyoruz. DiÄŸer taraftan da adli ve idari soruÅŸturma yürüyor, hiçbir ÅŸekilde hiçbir ayrı imtiyaz ya da farklı davranış olmaksızın sonuçları ortaya çıkarılacak. Bu sonuçlardan gereken dersler çıkarılıp, düzenleme gerekiyorsa düzenleme yapılacak. Herhangi bir ÅŸekilde cezai veya hesap verilebilirlik bir ÅŸey söz konusuysa bunun hesabı bu anlamda hukuk çerçevesinde kamu adına tetkik edilip sorulacak" diye konuÅŸtu.

"Herhangi bir saat vermek doÄŸru deÄŸil"

Açıklamalarının ardından "Ä°ÅŸçilere ne zaman ulaşılacağı konusunda size bir bilgi verildi mi, bu konuda brifing aldınız mı?" sorusu üzerine BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Çok geniÅŸ bir brifing aldım bütün arkadaÅŸlardan. Bu konuda hemen bir bilgi vermek doÄŸru deÄŸil ve mümkün de deÄŸil. Böylesine 777 metre kotta kaza oluyor, 812 metreye kadar su çıkıyor, yaklaşık 35 metrelik bir su birikimini aÅŸarak oraya ulaÅŸmamız gerekiyor. Pompaların devreye girmesiyle 10 metreyi aÅŸkın bir tahliye oldu. Bunu Ä°stanbul'dan ve diÄŸer illerden gelen imkanlarla ÅŸu andan itibaren ki tek teselli edici haber ahtapot dediÄŸimiz sistem devreye girdi. Biraz önce ben madendeyken tahliye etmeye baÅŸladı.

Süratle ilerlemeye çalışıyoruz ama iÅŸçilerimizin nerede olduÄŸu ve lokasyonları tam tespit edilemediÄŸi için onlara ne zaman zarfında ulaşılır, bunu söylemek mümkün deÄŸil. Tahmini bir ÅŸey söylemekse doÄŸru deÄŸil. Aileleri gereksiz bir beklenti içine sokmak ÅŸu anda bir taraftan kardeÅŸlerimizin canlarıyla ilgilenmek durumundayız, onlara ulaÅŸmak durumundayız bir taraftan da aileleri bu anlamda en az ölçüde etkilenmelerini saÄŸlamak için çaba sarf ediyoruz. Dolayısıyla herhangi bir saat vermek doÄŸru deÄŸil ÅŸu aÅŸamada. Ama gereken her türlü tedbirin alınacağının da kamuoyunun bilmesini isterim."

DavutoÄŸlu, daha sonra eÅŸi Sare DavutoÄŸlu, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AyÅŸenur Ä°slam ile Ermenek Devlet Hastanesine geçerek, maden ocağında mahsur kalan Hüseyin Gültekin'in doÄŸum yapan eÅŸi AyÅŸe Gültekin ve bebeÄŸini, madende mahsur kalan baÅŸka bir iÅŸçinin tedavi gören babasını ve yardım çalışmaları için Ermenek'e gelirken geçirdiÄŸi kazada yaralanan görevliyi ziyaret etti.

Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DavutoÄŸlu, "Bebek ve anne gayet sıhhatli. Ayrıca madende bulunan bir kardeÅŸimizin babası diyaliz dolasıyla buradaydı, yardıma gelen ve kaza geçiren arkadaşımız vardı. Hepsinin sıhhatleri hamdolsun iyi. Bebek de dünya tatlısı. Daha isim koymamışlar. Allah hayırlı, uzun ömür versin. Allah hayırlı bir haber almayı da nasip etsin" diye konuÅŸtu.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.