Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Devletin tüm imkanları seferber edildi

Saat saat maden kazasından sonra neler oldu bbc türkiye servisi sıraladı.



18:55

Ermenek'teki BBC Türkçe muhabiri Sinan OnuÅŸ, bölgede basının ve halkın, maden ocağının giriÅŸinde temaslarda bulunan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'ndan uzak tutulduklarını aktardı.

OnuÅŸ ayrıca, Ä°stanbul'dan getirilen ve bir günde tahminen 3 bin ton suyu deÅŸarj edecek "Ahtapot" isimli pompanın ise çalışmaya baÅŸladığını bildirdi.

Ä°ÅŸçiler, sular deÅŸarj edildikten sonra 175 metreden baÅŸlayarak vardiyalarında kömür çıkarır gibi, balçığı vagonlara koyarak çıkardıktan sonra 350 metreye ulaÅŸacaklarını, bunun çok uzun süreceÄŸini söylüyor.

 

 

 

 

 

18:40

Ermenek'teki maden ocağında 18 iÅŸçinin mahsur kalmasını protesto etmek amacıyla Güvenpark'ta toplanan Ankara Halkevleri üyelerine polisin müdahale ettiÄŸi, çıkan olaylarda gözaltına alınanlar olduÄŸu bildiriliyor.

18:30

'Üç çıkış var, hepsi de su dolu'

Ermenek'teki ocakta kurtarma çalışmalarına katılan madenci DurmuÅŸ Ozan, yaÅŸadıklarını BBC Türkçe'den Sinan OnuÅŸ'a anlattı.

 

18:25

CNN Türk yayınına konuÅŸan DHA UÅŸak muhabiri, Soma'dan Karaman'a doÄŸru yola çıkan ve UÅŸak'ta durdurulan maden iÅŸçilerinin geçiÅŸine halen izin verilmediÄŸini anlattı.

Gece yarısı otobüsleri UÅŸak'ta durdurulan madencilerden beÅŸinin UÅŸak Valisi ile görüÅŸtüÄŸünü anlatan muhabir, valinin madencilerin geçiÅŸine izin vermediÄŸini aktardı.

Madencilere izin verilmemesinin sebebi, Karaman Valisi'nin yasak kararı.

Somalı madenciler ise kurtarma çalışmasına yardım etmek ve ailelerin yanında olmak istediklerini söylüyor.

Madencilerin UÅŸak'taki ihtiyaçlarını ÅŸehirde bulunan sendikalar ve CHP karşılıyor.

18:20

Maden ocağının önünde geliÅŸmeleri takip eden BBC Türkçe muhabiri Sinan OnuÅŸ, ocağın giriÅŸinin 30 derecelik bir eÄŸime sahip olduÄŸunu aktardı.

Bu eÄŸim, diÄŸer olumsuzluklar da eklenince kurtarma çalışmalarının aksamasına neden oluyor. Ocağın içinde ise su sızıntısı sürüyor.

Ä°stanbul'dan gelen "Ahtapot" isimli pompanın bir günde tahminen 3 bin ton suyu deÅŸarj edeceÄŸini söyleyen OnuÅŸ, madenin içine sızan su durmadığı için ocaktaki tüm suyun ne zaman biteceÄŸinin kestirilemediÄŸini bildirdi.

 

 

 

 

 

18:10

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'ndan sonra CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da, 18 iÅŸçinin mahsur kaldığı Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madende incelemelerde bulunuyor.

 

 

 

 

18:00

Bugün Ä°stanbul-Kadıköy ve Ä°zmir-Karşıyaka'da düzenlenen gösterilerde hükümet protesto edildi.

Kadıköy'deki gösteride bir süre oturma eylemi de yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:50

 

 

 

 

Ermenek'teki madende mahsur kalan 18 iÅŸçiden 28 yaşındaki Hüseyin Gültekin bugün baba oldu. Madendeki su baskınından birkaç saat sonra sancıları baÅŸlayan Hüseyin Gültekin'in eÅŸi AyÅŸe Gültekin, 3 kilo 200 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Çift bir yıllık evli.

DoÄŸan Haber Ajansı, AyÅŸe Gültekin'in maden ocağındaki kazadan haberi olduÄŸunu ancak eÅŸinin halen mahsur kaldığını bilmediÄŸini, öÄŸrenmemesi için de odasındaki televizyonun dahi açılmadığını bildirdi.

Doktorlar, bebeÄŸin ve annesin saÄŸlık durumunun iyi olduÄŸunu söylüyor.

17:10

Madende incelemeler yapan DavutoÄŸlu, öncelikli hedeflerinin suyu tahliye ederek, madende mahsur kalan iÅŸçilere ulaÅŸmak olduÄŸunu, ancak hem madende eÄŸim hem de yoÄŸun su kütlesi nedeniyle çalışmaların zor ilerlediÄŸini söyledi.

DavutoÄŸlu, ''Bu kazanın oluÅŸ ÅŸekli bütün detayıyla incelenecek. Bu kazanın oluÅŸ sebebini nihai olarak zikretmek mümkün deÄŸil'' dedi.

Madencilerin çalışma koÅŸulları konusunda iÅŸverenleri bütün önlemlerin alınması konusunda uyardıklarını kaydeden DavutoÄŸlu, olayın en ince detaylarına kadar inceleneceÄŸini, ihmal varsa sorumlulardan hesap sorulacağını kaydetti.

DavutoÄŸlu, ''Bizzat bu iÅŸin takipçisi ben olacağım'' dedi.

 

 

 

 

16:35

Bakan Lütfü Elvan'a mektup "yanıtsız kalmış"

BBC Türkçe'den Sinan OnuÅŸ'a konuÅŸan ancak ismini vermeyen iÅŸçilerden biri, "Yeni yasayla birlikte maaÅŸlar arttı. eskiden 1.100-1.200 TL alırken ÅŸimdi 1900-2000 TL maaÅŸ alıyoruz" dedi. Ä°ÅŸçi, bu zam sonrası iÅŸverenin tüm çalışanları ÅŸirket yemekhanesi önüne topladığını ve "yükü birlikte karşılama" konuÅŸması yaptığını ifade ediyor. Ä°ÅŸçi, "Patron, 'yemek ve servisleri siz karşılayın' dedi. Kabul etmedik önce. Yakın köylümüz olan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfü Elvan'a mektup yazdık. Yanıt vermedi. Sonra iÅŸe baÅŸladık. Eskiden öÄŸlen ocaktan çıkardık. Artık çıkamıyoruz. Yemeklerimizi orada yiyoruz. Böyle olmasaydı arkadaÅŸlarımız yaşıyor olacaktı" diye anlatıyor. Ä°ÅŸçiler yemek nedeniyle zaman kaybı olmasın diye öÄŸlen yemeklerini ocakta yiyorlar.

16:25

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Ermenek'te kazanın meydana geldiÄŸi maden ocağında incelemeler yapıyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun ocağı ziyaret edeceÄŸi haberleri alınmasının ardından, ocak önü ve çevresinde yoÄŸun bir düzenleme çalışması baÅŸlatıldı. Ocaktan çıkan su daha önce yola verilirken, ek borularla yolun yanından akan küçük bir dereciÄŸe kaydırıldı. Su verildiÄŸi için yürümenin imkansız olduÄŸu yol ise kamyonlarla getirilen ince kumlarla örtüldü. Ocak çevresindeki güvenlik de en üst seviyeye çıkarılırken otobüslerle çok sayıda Çevik kuvvet polisi getirildi.

16:05

Ermenek'te bulunan Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Arif KoÅŸar, Twitter hesabından geçtiÄŸi bu fotoÄŸraf ile suyun boÅŸaltılmasına dair iÅŸçilerde umutsuzluk olduÄŸunu anlatıyor.

 

 

 

 

 

15.55

Ermenek'te madenci yakınlarının bekleyiÅŸi sürüyor. Madencilerin ailelerden fenalaÅŸanlar var.

 

 

 

 

 

15.40

Ermenek'teki BBC Türkçe muhabiri Sinan OnuÅŸ, gazetecilerin madenin yakın çevresinden uzaklaÅŸtırıldığını aktardı.

15.15

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun maden kazası sonrası attığı bir tweette "sel felaketi" ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

 

 

 

 

15.10

 

 

 

 

Madende mahsur kalan iÅŸçilerin ailelerinin bekleyiÅŸi gece boyunca sürdü.

15.00

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, attığı bir tweette maden kazası ile ilgili olarak "sel felaketi" ifadesini kullandı.

 

 

 

 

14.55

 

 

 

 

Maden Mühendisleri Odası, Ermenek'te meydana gelen kaza ile ilgili olarak "Soma'dan ders almadık, iÅŸ cinayetleri devam ediyor" yorumunu yaptı.

Bugün bir basın açıklaması yapan Maden Mühendisleri Odası'na göre faciaya, komÅŸu madende biriken su neden oldu.

Uzman heyetinin tespitlerini kamuoyu ile paylaÅŸan Maden Mühendisleri Odası, ocakta çalışan iÅŸçilerin genellikle çevre köylerden geldiklerini, sendikasız ve düÅŸük ücretlerle çalıştırıldıklarını bildirdi.

Yapılan basın açıklamasında ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Havza madenciliÄŸi yapılmadığı için, ocaklarda yapılan üretimle mücavir alanlarda daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceÄŸi bilinmeden planlama ve üretim gerçekleÅŸtirilmektedir. Ermenek'te meydana gelen kaza da havza madenciliÄŸi yapılmamasının bir sonucudur. Havza madenciliÄŸi, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelmektedir. Aynı havzada farklı firmaların, deÄŸiÅŸik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek ÅŸekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma'da, Elbistan'da ve son olarak Ermenek'te yaÅŸanan facialar gelecekte de yaÅŸanabilecektir."

Maden Mühendileri Odası, kazada en büyük sorumluluÄŸun, madencilik faaliyetlerine iliÅŸkin tüm bilgileri toplayan ve tüm izinleri veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü (MÄ°GEM) olduÄŸunu bildirdi.

14:45

 

 

 

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız ve UlaÅŸtırma, Denizcilik, HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvanile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman-Ermenek'te dün kazanın meydana geldiÄŸi madende incelemelerde bulundu.

Taner Yıldız, maden ocağında su seviyesinin mahsur 18 iÅŸçinin seviyenin üzerinde olduÄŸunu söyledi.

Yıldız, "Suda görüÅŸ mesafesi 1 metre bile deÄŸil. Dalgıçlar indiler, baktılar ama girmelerinin çok fazla anlam ifade etmeyeceÄŸini, 3-4 metre bile dalamayacaklarını belirttiler. Kendi can güvenlikleriyle ilgili de sıkıntı doÄŸacağı anlaşıldı" dedi.

Enerji Bakanı daha sonra sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Zaman bu anlamda aleyhimize çalışıyor. Her geçen dakika, saat ümitlerimizin daha da azaldığı andır. Åžu anda su seviyesi, iÅŸçilerimizin bulunduÄŸu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var."

Yıldız, kazanın nedenine iliÅŸkin olarak ise ÅŸu anda yapılacak bir açıklamanın spekülatif olacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.