Sosyal Medya

Güncel

"PKK, çözüm sürecine inanmıyor"

Bakanları Kurulu sonrası açıklama yapan Bülent Arınç, çözüm süreci ile ilgili olarak , “çözüm sürecine mecbur ve mahkûm değiliz” dedi. Arınç’ın açıklamaları PKK’nın son saldırılarının ardından sorgulanan çözüm sürecinin sona ermesi konusunda oldukça önemliydi.



Kars’ta çıkan çatışmada 3 PKK’lının öldürülmesi, bu olayın ardından PKK’nın Hakkari’de üç sivil askeri silahlı saldırı sonucunda ÅŸehit etmesi, yine PKK’lıların geçtiÄŸimiz gün Silopi'de 400 kilo amonyum nitrat (patlayıcı) yüklü kamyonu kaçırarak patlayıcıları ele geçirmesi ve Kobani ile ilgili tarafların açıklamaları, çözüm sürecinin sona erdiÄŸi izlenimini uyandırdı kamuoyunda.

Bakanları Kurulu’nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da çözüm süreci hakkında, “çözüm sürecine mecbur ve mahkûm deÄŸiliz” açıklamasında bulundu. PKK kanadının da Arınç’ın bu açıklamasına “AKP süreci zaten bitirmiÅŸti” açıklaması örgüte yakın kaynaklardan geçti.

Çözüm sürecinde ana muhataplardan olan PKK ve hükümetin bu açıklamaları ve örgütün son yaptıkları sürecin devamı konusunda ümitsiz bir tablo ortaya koydu.

YaÅŸanan geliÅŸmeler hakkında AjansHaber’e konuÅŸan Prof. Dr. Sedat Laçiner, PKK’nın son eyleminden hareketle, ÅŸehirlerde bombalı saldırı ihtimalinin yüksek olduÄŸunu belirterek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ä°ÅŸte Sedat Laçiner’in AjansHaber’e yaptığı deÄŸerlendirme:

YÜKSEKOVA SALDIRISI NE ANLAMA GELÄ°YOR?

Prof. Sedat Laçiner, PKK’nın son saldırısının bir misilleme olduÄŸunu belirterek,  “Ne kadar zarar gördüysem, o kadar zarar veririm, dolayısıyla bana zarar vermeye kalkma yoksa misli ile en azından aynı sayıda karşılık veririm” denilmiÅŸ oluyor. Hakkâri Yüksekova’daki saldırıya baktığımız zaman tam bir infaz. Arkadan vuruyor, sivil vuruyor ve herhangi bir askeri vuruyor. Yani insan bu ÅŸekilde öldürmek istedikten sonra her gün 10-15 polis, asker öldürebilirsiniz. Türkiye’nin sokakları sivil asker, polis ile dolu. PKK çok net ÅŸunu söylüyor, hiçbir ÅŸey yapamazsam, polisi veya askeri, sokağın ortasında sivil iken, er olsun çavuÅŸ olsun öldürürüm diyor. Bana dokunamazsın diyerek ÅŸantaj yapıyor. Bu bir ÅŸantaj” dedi.

“ÅžEHÄ°RLERDE BOMBALI SALDIRI Ä°HTÄ°MALÄ° YÜKSEK”

‘Åžehirlerde bombalı saldırı ihtimali yüksek’ diyen Laçiner,  “Hem PKK üzerinden hem Suriye baÄŸlantılı örgütler tarafından bombalı saldırı yapılabilir. Åžu anda bir savaşın ortasındayız. Ä°ç savaşın, Suriye’de ve Irak’ta ortasındayız. Oradaki grupların Türkiye’ye silah taşıma, cephane taşıma, patlayıcı getirme ihtimalleri yüksek. O nedenle risk doÄŸal olarak yükseliyor” diye konuÅŸtu.

“ÇÖZÜM SÜRECÄ°N SONA ERDİĞİNÄ°, SEKTEYE UÄžRADIÄžINI GÖRÜYORUZ”

Çözüm sürecinin sona erdiÄŸini, sekteye uÄŸradığını ifade eden Laçiner,  “PKK ile hükümet arasında çok sert sözlerin deÄŸiÅŸ tokuÅŸ edildiÄŸini ve cinayetlerin baÅŸladığını görüyoruz. Böyle bir ortamda PKK’nın alışıldık eylemlerinden bir tanesi de kalabalık ortamlarda bomba patlamasıdır. O nedenle olursa kimsenin ÅŸaşırmayacağı bir durumla karşı karşıyayız. Buna hazırlıkları da görüyoruz. PKK çözüm süreci esnasında da bazı hazırlıklar yapmıştı zaten. Bir de Suriye’den ve Irak’tan çok kolay olarak bunları temin edebiliyorlar. DeÄŸiÅŸik yerlerde bulunan patlayıcı ve krokiler de var. Bunları üst üste birleÅŸtirdiÄŸimiz zaman büyük ÅŸehirlerde ses getirecek saldırıların olma ihtimali yüksek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ°N EN BÜYÜK SORUNU…

‘Elbette Türkiye Devleti bir barış olması için, çözüm bulunabilmesi için siyasi giriÅŸimlerini mutlaka sürdürecek’ diyen Laçiner,  “Buna bir ay ara verir, üç ay ara verir o ayrı bir konudur ama ortada bir sorun var ve bu sorunun tek tarafı PKK deÄŸildir. Bir Kürt meselesi vardır, PKK meselesinden biraz daha geniÅŸtir. Çözüm sürecinin en büyük sorunu da o oldu zaten. PKK’ya mahkum, Öcalan’a mahkum bir süreç oldu. Sınırlandırılmış bir süreç oldu. Oysa ki Kürtler bundan çok daha geniÅŸ bir halk ve onun içerisinde dindarı, solcusu, gelenekseli, moderni, ÅŸehirlisi çok sayıda grup var” dedi.

“SADECE TEK RENGE Ä°NDÄ°RGENDİĞİ ZAMAN ÇÖZÜM SÜRECÄ° BATAR”

Çözüm sürecinde sadece PKK’nın deÄŸil birçok farklı gruptan oluÅŸan Kürtler ile temasa dikkat çeken Laçiner, “Åžu anda bir PKK’nın sesi çıkıyor bir HÜDA-PAR’ın sesi çıkıyor o kadar. Bu iÅŸ çok farklı gruplardan oluÅŸuyor. Devletin bunlara söz imkânı vermesi lazım. Sadece tek bir renge indirgendiÄŸi zaman çözüm süreci batar. Çünkü PKK çözüme inanan bir örgüt deÄŸil. PKK çözüm sürecine bir zaman kazanma ve güçlenme aracı olarak baktı. O nedenle aktör sayısının artırılması lazım yoksa çözüm sürecinin ÅŸu an kaldığı yerden ayaÄŸa kaldırılıp devam ettirilmesi pek mümkün gözükmüyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 

KAYNAK: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.