Sosyal Medya

Güncel

Petrol Yoksa Biz yokuz!

IŞİD'e karşı harekete geçmeye cesaret edemeyen NATO, Obama'nın kara operasyonlarında yerel güçlerin eğitilerek kullanılması yöntemini önerdi. İttifak olarak savaşta faal bir rollerinin olmadığını belirten NATO Sekreteri Stoltenberg, 'Suriye'de rol almamız için bize bir talep gelmedi. IŞİD'le mücadelede koalisyonun bir parçası değiliz' dedi.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'e karşı kara harekatlarında Suriye ve Irak'taki yerel güçlerin kullanılmasını istedi. Amerikan düÅŸünce kuruluÅŸu Alman Marshall Fonu'nda konuÅŸan Stoltenberg, koalisyona birçok NATO üyesinin katkıda bulunmasını memnuniyetle karşıladığını fakat bu mücadelede ittifak olarak faal bir rolleri olmadığını söyledi. 9-10 Ekim'deki Türkiye ziyaretine de deÄŸinen Stoltenberg, NATO'nun Galler zirvesinde onaylanan Hazırlık Eylem Planı ve kriz anlarında süratle sevk edilebilecek 4 bin kiÅŸilik öncü birliÄŸin ittifakın hem doÄŸusundaki hem de güneyindeki tehditler için görevlendirilebileceÄŸi ve NATO'nun tüm müttefikleri kapsayan toplu savunma ilkesinin asla sorgulanmaması gerektiÄŸi hakkında Türk hükümetiyle mutabık kaldıklarını anlattı.

KORUYACAÄžIZ, SÖZÜ

Stoltenberg, 'Türkiye güçlü bir müttefik ve NATO içinde ikinci büyük orduya sahip. Türkiye'ye NATO güçlerinin konuÅŸlandırılmasını talep etmediler fakat toplu savunmanın tüm ittifak üyeleri için geçerli olduÄŸu ve tehdit altındaki her müttefikin korunacağı mesajının altını çizdiler' dedi. Suriye'de NATO rolü için herhangi bir talep yok diyen Stoltenberg, IŞİD'le mücadelede birçok müttefikin görev aldığını fakat NATO'nun koalisyonun bir parçası olmadığını belirtti.

DAHA FAZLA YEREL GÜÇ

NATO Sekreteri Stoltenberg, 'IŞİD'e karşı koalisyon üyeleriyle daha fazla yerel güç oluÅŸturulmasında birlikte çalışmalıyız' diyerek Irak'tan talep gelmesi halinde bu ülkenin savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve yerel güçlerin eÄŸitilmesi görevine hazır olduklarını vurguladı. Stoltenberg, yerel güçlerin eÄŸitilerek teçhizatlandırılması yönteminin, diÄŸer tüm krizlerde de uygulanabileceÄŸini ifade etti.

EN ÇOK ETKÄ°LENEN

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki krizden en çok etkilenen NATO üyesi olduÄŸunu ve her iki ülkeden yüzbinlerce sığınmacıyı barındırması nedeniyle takdir edilmesi gerektiÄŸini söyledi. NATO'nun temel görevinin müttefikleri savunmak olduÄŸunu ve bu nedenle ittifakın Türkiye'nin hava savunmasını takviye eden Patriot füzeleri konuÅŸlandırdığını belirten Stoltenberg, IŞİD'le mücadelede Türkiye ve ABD arasında yakın diyalog olduÄŸunu söyledi.

yeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.