Sosyal Medya

Güncel

Su seviyesi azalıyor

Gelişmelerin AFAD tarafından 7/24 takip edildiği bildirildi.



Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Ermenek'te maden ocağında mahsur kalan iÅŸçileri kurtarma çalışmalarının sürdüÄŸünü ve madendeki su seviyesinin azalma eÄŸilimine geçtiÄŸini bildirdi.

Açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Madende mahsur kalan iÅŸçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp olay mahalline sevk edildi. Alana yeni sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir ÅŸekilde yürütülmeye baÅŸlandı.

Dün, olayın meydana geldiÄŸi ilk andan saat 19.00’a kadar 2’si yaralı olmak üzere, 16 iÅŸçi göçük altından saÄŸ kurtuldu. DiÄŸer iÅŸçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi iÅŸlemi devam ediyor.AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı.

AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için dün olay mahallinde kurulmuÅŸtu. Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kiÅŸilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21’i ambulans ve 15’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor.

Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek saÄŸlandı."

Gelişmelerin AFAD tarafından 7/24 takip edildiği bildirildi.

4 dalgıç geldi

Kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin ihtiyaçların karşılanması ve saÄŸlık hizmetleri açısından gerekli hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 4 dalgıcın da ocaÄŸa geldiÄŸini bildirdi. Yıldız, görüÅŸ mesafesi çok kısıtlı olmasına raÄŸmen dalgıçların çalışma yapacaklarını, ocaÄŸa hem desandre hem nefeslik bölümlerinden girme durumları olduÄŸunu kaydetti. Taner Yıldız, ne kadar sonuç alınabileceÄŸini dalgıçların çalışmasından sonra kamuoyu ile paylaÅŸacaklarını söyledi.

Suyu boÅŸaltmayla ilgili çalışmalar devam ederken yeni gelen kangal borular yardımıyla dalgıç pompalarla suyun çekilmesini saÄŸlamaya çalıştıklarını dile getiren Yıldız, "Zaman zaman deÄŸiÅŸkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız. 18 iÅŸçi kardeÅŸimizin ÅŸu anda maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yoktur" diye konuÅŸtu.

Suyun tahliyesiyle ilgili bir süre verilip verilemeyeceÄŸine yönelik soru üzerine Yıldız, böyle bir süre vermenin doÄŸru olmadığını, olabildiÄŸince hızlı ÅŸeklide tahliyenin gerçekleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Yıldız, ocakta 10-11 bin ton civarında su bulunduÄŸunu ve bunu tahliye etme imkanlarını zorladıklarını anlatarak, "Her geçen zaman aleyhimize iÅŸliyor. O yüzden iÅŸçi kardeÅŸlerimize ulaÅŸabilmek için bu suyun mutlaka tahliye edilmesi lazım. Çünkü maden ocağında dinamik bir süreç iÅŸliyor. Tavan ve taban malzemelerinde gevÅŸemeler baÅŸlıyor. Ocağın ve malzemelerin su içinde kalması teknik açıdan da iÅŸçi kardeÅŸlerimiz açısından da doÄŸru deÄŸil" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Önceliklerinin iÅŸçilerin ocaktan çıkartılması olduÄŸunu vurgulayan Yıldız, adli ve idari soruÅŸturmaların kendi sürecinde yürüyeceÄŸini kaydetti.

Yıldız, ocaktaki gaz durumunun sorulması üzerine, ÅŸu anda kurtarma çalışmalarını aksatacak bir gaz seviyesi oluÅŸmadığını, asıl tehdit unsurunun su olduÄŸunu belirtti. Yıldız, suyun bir maden ocağını basmasının sık rastlanmayan bir hadise olduÄŸunu da söyledi.

Baraj gölü ihtimali iddiası

UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiÄŸi" iddialarına iliÅŸkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aÅŸağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir ÅŸeyi düÅŸünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaÅŸacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaÅŸlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doÄŸru olduÄŸunu düÅŸünmüyorum" dedi.

"Denetimlerde 8 eksik bulundu"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de incelemeleri sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kazanın nedeni ve madende ne gibi eksiklikler bulunduÄŸu yönündeki soruya karşılık Çelik, “18 kardeÅŸimiz yerin altındayken yapılanları, yapılacakları konuÅŸmak ÅŸu anın meselesi deÄŸil, bunlara biraz daha normale döndükten sonra bakalım. Hayırlı haberler bekliyoruz, inÅŸallah gelirse ona göre rahat konuÅŸabiliriz” diye konuÅŸtu.

Madende yapılan teftiÅŸlere iliÅŸkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın ÅŸubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiÄŸini söyledi. Çelik, ÅŸunları kaydetti:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuÅŸ. Bu 8 eksiÄŸe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler deÄŸil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. Ä°ÅŸ yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli iÅŸlemlerin yapılacağına iliÅŸkin uyarılarda bulunulmuÅŸ.

Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliÄŸi ihtiva ediyor. Yani iÅŸçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp iÅŸlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, baÅŸka eksikler de var.

OcaÄŸa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiÄŸini bilemiyoruz. TeftiÅŸle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir ÅŸey midir, yoksa bu su baÅŸka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir ÅŸey mi bunların hepsi hızlı bir ÅŸeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleÅŸecek.”

Bakan Çelik, ÅŸu andaki yoÄŸun çalışmaların amacının hiç olmazsa 24 saat içerisinde suyun tahliyesini saÄŸlayıp, kaynağın tespit edilmesi olduÄŸunu ifade etti.

Ä°ÅŸ yerinin risk deÄŸerlendirmesiyle henüz olmayan, muhtemel riskleri deÄŸerlendirme zorunluluÄŸu olduÄŸuna dikkati çeken Çelik, "Burada bundan sorumlu insanlar var. Ä°ÅŸ yeri sahibi bundan sorumlu, görevliler var burada bunları deÄŸerlendirmeleri zorunlu. Suyun kaynağını ve nedenini tespit etmeden bir ÅŸey söylemek doÄŸru olmaz” dedi.

Ocakta daha önce de benzer sorunlar yaÅŸandığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çelik, “Bize öyle bir ÅŸey iletilmedi. Bize böyle bir ÅŸikayet gelmiÅŸ deÄŸil. Programlı teftiÅŸlerde böyle bir ÅŸey iletilmiÅŸse ve bunun neticesinde bu olmuÅŸsa ki ÅŸu anda bilmiyoruz, sorumlular ortaya çıkacaktır” karşılığını verdi.

Madeninde 180 sigortalı iÅŸçinin kayıtlarda olduÄŸunu, maden altında 18 iÅŸçinin mahsur kaldığını hatırlatan Çelik, "Milletimize geçmiÅŸ olsun. Ailelerine geçmiÅŸ olsun diliyorum. Ä°nÅŸallah biraz sonra bakan arkadaÅŸlarımızla birlikte ocaÄŸa inip bu suyu görmek istiyoruz. Ä°nÅŸallah kardeÅŸlerimize saÄŸ salim ulaşırız" ifadelerini kullandı.

AFAD'dan açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Ermenek'teki özel ÅŸirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan iÅŸçilere iliÅŸkin, mobil koordinasyon merkezinin bölgede konuÅŸlandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda gece boyunca da devam edeceÄŸi belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar, UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile birlikte AFAD BaÅŸkanının da müdahale çalışmalarını yerinden yönetmek üzere alanda bulunduÄŸu kaydedildi.

"Olayın meydana geldiÄŸi ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere 16 iÅŸçinin göçük altından saÄŸ kurtulduÄŸu kazada, arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda gece boyunca da sürecek" denilen açıklamada ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Acil durum müdahale çalışmalarının etkin yönetilmesine yardımcı olacak AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi de olay mahalline konuÅŸlandı. Madendeki suyun tahliyesini saÄŸlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna baÅŸlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kiÅŸilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. DiÄŸer iÅŸçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD arama kurtarma ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor.

Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek saÄŸlandı. GeliÅŸmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."

Kızılay'dan yardım

Ermenek'teki özel ÅŸirkete ait kömür ocağında iÅŸçilerin mahsur kalmasına iliÅŸkin Türk Kızılayının yardım çalışmalarını hızla sürdürdüÄŸü bildirildi.

Türk Kızılayından yapılan açıklamada, Karaman'ın mahsur kalanlara yönelik baÅŸlayan arama kurtarma çalışmalarının hızla devam ettiÄŸi belirtilerek, "Türk Kızılayı da yiyecek ve içecek ikramına baÅŸladı. Genel maksat çadır kurulumuna da baÅŸlayan Kızılay, çalışmaları yürüten tüm ekiplere destek olmanın yanı sıra bekleyiÅŸlerini sürdüren ailelerin de yanında oluyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "Bölgede 23 kiÅŸilik profesyonel kadrosunun yanı sıra gönüllüleriyle hizmet vermeye baÅŸlayan Kızılay, bölgeye ikram aracı ve mobil mutfak olmak üzere 8 araç sevk etti. Kumanya, su ve içme suyu dağıtımlarını aralıksız sürdüren Kızılay, üç öÄŸün sıcak yemek çıkarmak için ise hazırlıklarını tamamlıyor" denildi.

Çadır ve battaniye sevk edildi

Kızılayın, kaygılı bekleyiÅŸlerini sürdüren madenci yakınları için bölgeye genel maksat çadırları ve battaniye sevk ettiÄŸi, oluÅŸabilecek yeni ihtiyaçlar için ise yardım araçlarını hazır beklettiÄŸi belirtildi.

Ankara Afet Operasyon Merkezi ve Adana Afet Yönetim Merkezinden geliÅŸmeleri takip eden Kızılayın çalışmalarına afet bölgesine yakın ÅŸubelerinden de destek gittiÄŸi kaydedildi.

Bakan Elvan ve Çelik incelemelerde bulundu

Öte yandan, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün Ermenek'teki özel ÅŸirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan iÅŸçilerin kurtarılması için sürdürülen çalışmaları inceledi.

Elvan ve Çelik, BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) yetkililerinden bilgi aldı.

Öte yandan, maden ocağındaki su seviyesi, pompayla tahliye çalışmalarının ardından düÅŸmeye devam ediyor. Suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp, olay mahalline sevk edildi. Çevre illerden gelen AFAD ekipleri, su tahliyesinde ilerleme kaydetti.

Maden ocağında mahsur kalan yakınlarından bilgi alabilmek için gelenlerin bekleyiÅŸi de sürüyor. Türk Kızılayı, madenci yakınları için çadır kurdu.

Ekipler, madencilerin yakınlarına destek oluyor.  

TRTHABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.