Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli mültecilerin soğukla savaşı

Kışa girerken Suriyeli mültecilerin durumu daha da zorlaşıyor. Yardım kuruluşları ise daha çok destek çağrısında.



BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi verilerine göre, Suriye'deki iç savaÅŸ nedeniyle komÅŸu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısı üç milyonu aÅŸtı. Altı buçuk milyon kiÅŸi de ülke içinde yer deÄŸiÅŸtirmek zorunda kaldı. Mülteciler arasında altı milyon çocuk bulunuyor. Kısa süre öncesine kadar Suriye'den mültecileri kabul eden Irak'ta da patlak veren krizler insanları evlerinden ediyor.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, yüzyılın felaketiyle karşı karşıya olunduÄŸunu ve IŞİD terörü nedeniyle bu felaketin büyüyerek devam ettiÄŸini vurgulayarak ÅŸunları söyledi:
“Bu konu gündemde kalacak. Avrupa ülkeleri ve devletleri olarak biz orada daha güçlü bir angajman göstermezsek bu mülteci krizi çok daha büyük bir boyutta Avrupa'ya, Almanya'ya, Fransa'ya, bizim ülkelerimize taşınacak. Bu nedenle hayatta kalmalarını güvenceye almak, ama aynı zamanda özellikle de gençler ve çocuklara perspektif sunmak zorundayız.”

'Ölümlere izin verilemez'

Kışın yaklaÅŸtığına ve pek çok mülteci kampının kış ÅŸartlarına yeterince hazırlıklı olmadığına dikkat çeken Müller, ”Yağışlar baÅŸladı. Yakında havalar soÄŸuyacak ve ölümler yaÅŸanmaya baÅŸlayacaktır” diye konuÅŸtu. Kamplarda hiç kimsenin donmasına, açlık ya da susuzluktan ölmesine izin verilemeyeceÄŸini belirten Müller, mültecilere ek 100 milyon euro yardım sözü verdi. Almanya 2012 yılından bu yana Suriyeli mülteciler için 632 milyon euroluk yardım yaptı. BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'nin hesaplamalarına göre toplamda 3 milyar 750 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç var. Almanya Kalkınma Bakanı, mültecilerin kışı geçirebilmeleri için Avrupa'nın bir milyar euro yardım yapması gerektiÄŸini vurguladı.

BM çocuklara yardım kuruluÅŸu UNICEF'in OrtadoÄŸu Bölge Direktörü Maria Calivis ise sadece mültecilerin deÄŸil, mültecilere kapılarını açan ülkelerin de bir krizle karşı karşıya olduÄŸuna dikkat çekti:
“Krizin baÅŸlangıcından dört yıl sonra gerek mülteciler, gerekse onlara kapılarını açan Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak'ta yoksulluk ve kırılganlık arttı. Özellikle de aileler yoksullaÅŸtı. Bir örnek vermek gerekirse: Ürdün'de Suriyeli bir nineyle 11 torununu yanına alan bir aile, iki yıl sonra tüm tasarruflarını tüketmiÅŸ oldu. Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ndeki bölgeler, mültecilerin getirdiÄŸi ek yük nedeniyle yaz aylarında ciddi su sıkıntısı yaÅŸadı.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.