Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Suriye, Kobani'nin neresinde kalıyor?"

Kobani'nin IŞİD tarafından saldırıya uğraması üzerine medyanın sadece buraya yoğunlaşması ve diğer bölgelerinde olanları görmezden gelmesi, Suriyelilerin tepkiye neden oluyor.



Suriye'nin Halep iline baÄŸlı Kobani (Ayn el-Arap) kentinin IŞİD tarafından saldırıya uÄŸraması üzerine medyanın sadece buraya yoÄŸunlaÅŸması ve diÄŸer bölgelerinde olanları görmezden gelmesi, Suriyelilerin tepkiye neden oluyor.

Suriyeli aktivistler, sosyal medya üzerinden dünyanın ve medyanın Kobani'ye gösterdiÄŸi ilgiye, "Halep nerede? Suriye'de, Suriye nerede? Kobani'nin güneyinde" ÅŸeklinde eleÅŸtirel yaklaşımlarda bulunuyor. 

Aktivistler, bu eleÅŸtirel yaklaşımlarına sosyal medyada yer alan diyalogla da dikkati çekemeye çalışıyor. Diyalog, Batılı bir kiÅŸinin Halep ismini duyduktan sonra kentin nerede yer aldığını sormasıyla baÅŸlıyor. Kendisine Halep'in Suriye'de olduÄŸu söylenen kiÅŸi bu sefer de Suriye'nin yerini soruyor ve "Suriye, Kobani'nin güneyinde" cevabını alıyor.

"MEDYA NEDEN KOBANÄ°'YE YOÄžUNLAÅžTI?"

Suriyeli siyasi analist ve Suriye Genel Devrim Konseyi'ne (SRGC) baÄŸlı "sirajpress.com" internet sayfasının editörü Muhammed Emin, "Uluslararası koalisyonun, IŞİD'e karşı operasyonlarını Arap sermayesinden finanse etmek amacıyla medyanın ilgisini Kobani'ye yoÄŸunlaÅŸtırdığını" savundu. 

"Kobani'ye olan ilginin önemli sebeplerinden birinin de OrtadoÄŸu'da jeosiyasi sınırların deÄŸiÅŸim süreci ve Kürt nüfusunun çoÄŸunlukta yaÅŸadığı bölgede bağımsız bir devlet kurma çabası olduÄŸu" deÄŸerlendirmesinde bulunan Emin, "Kürt grupların, Türkiye sınırındaki El-Cezire, Kobani ve Afrin'de bağımsızlık için silah desteÄŸine ulaÅŸabilmek üzere IŞİD'le yürüttükleri savaÅŸa dikkati çekmeye çalıştıklarını" öne sürdü. 

Emin, ayrıca medyanın ilgisini "yaygara koparma" olarak nitelendirerek, bunun Esed rejimine yasak silahlar kullanarak bazı bölgelerde yeniden kontrolü ele geçirme fırsatı doÄŸurduÄŸunu iddia etti. 

"KOBANÄ°'YE GÖSTERÄ°LEN Ä°LGÄ° DOÄžAL"

Kürt gazeteci Muhammed Cemo ise "medyanın Kobani'ye gösterdiÄŸi ilginin doÄŸal olduÄŸunu çünkü ne Irak ne de Suriye'de orduların karşısında duramadığı IŞİD'in Kürt savaÅŸçılar tarafından durdurulduÄŸunu" söyledi.

Kürt savaÅŸçıların vatanlarını ve ailelerini savunmak için yüksek bir inançla mücadele ettiÄŸi için IŞİD'e karşı koyabildiÄŸini ifade eden Cemo, "ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyonların ise ağır olmasına raÄŸmen karadan müdahaleyi içermediÄŸi için alanı IŞİD'e bırakmaya devam ettiÄŸini" kaydetti.

Halep'in 140 kilometre kuzeydoÄŸusunda yer alan Kobani, bir ayı aÅŸkın süredir IŞİD kuÅŸatması altında ve buradaki silahlı Kürt gruplarla IŞİD militanları arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.