Ekonomi
Tekstil patronları Türkiye'yi Bangladeş yapma peşinde
Tekstil sektörü, işçi maliyetlerini düşürmek için Suriyelileri çalıştırırken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, gerekirse Bangladeş'ten de işçi getirilebileceğini söylüyor
Ä°ÅŸsizlik oranı çift haneye dayanırken tekstil sektörü, iÅŸçilik maliyetlerini düÅŸürmek için Suriyelilere yöneliyor. Açıklamalara göre sektörde bir iÅŸçinin saatlik maliyeti 5.48 dolar oldu.
Werner International tarafından hazırlanan ve Haberturk'te yer alan rapora göre BangladeÅŸ’te bir iÅŸçinin bir saatlik maliyeti 0.62, Vietnam’da ise 0.74 dolar...
Aylık bakıldığına Türk tekstil iÅŸçisinin iÅŸverene maliyeti 986.4 doları buluyor. Bunun 566.3 doları ücret. 40 ülkeden sadece Türkiye, BangladeÅŸ, Meksika, Hindistan ve Pakistan’da gece vardiyasında çalışanlara daha fazla ücret ödenmediÄŸi rapordaki verilerden anlaşılıyor.
Raporda Türkiye’de bir tekstil iÅŸçisinin yılda ortalama 302 gün çalıştığı hesaplandı. Bu Türkiye’yi 40 ülke içinde BangladeÅŸ’in ardından ikinci yaptı. BangladeÅŸli bir iÅŸçinin yılda ortalama 312 gün çalıştığı anlaşıldı. Rakam, sadece Türkiye ve BangladeÅŸ’te 300 günün üzerinde çıktı. Bulgaristan’da 242 güne kadar düÅŸen süre, Çin ve Hindistan’da 295 güne kadar çıkıyor. Çalışılan gün sayısı, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde tahmin edilebileceÄŸi gibi geliÅŸmekte olan ülkelerin altında kalıyor. Ä°talya’da 219 güne kadar gerilerken, sadece ABD’de 250 güne çıkıyor.
SURÄ°YELÄ°LERDEN SONRA SIRA BANGLADEÅžLÄ°LERDE
Türkiye’de 3 milyona dayanan iÅŸsiz sayısında ve eylül ayı bütçesinde kendini gösteren Suriyeli göçmenler, tekstil ve hazırgiyim sektöründe ‘ucuz iÅŸgücü’ nedeniyle tercih nedeni oldu. Üstelik bu durum Suriyeliler ile de sınırlı kalacak gibi görünmüyor. BangladeÅŸ’ten de ucuz iÅŸçi getirilmesi gündemde.
Türkiye’deki iÅŸsizlik problemi ve Suriyeli göçmenlerle ilgili konuÅŸtuÄŸumuz Ä°stanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ä°hracatçıları BirliÄŸi (Ä°HKÄ°B) BaÅŸkanı Hikmet Tanrıverdi, “Suriyeli göçmenlerin DoÄŸu’da istihdam bakımından sorun oluÅŸturduÄŸunu kabul ediyorum. Ancak Marmara Bölgesi’nde bizim sektör bakımından önemli bir kaynak oluÅŸturuyorlar, bölgeyi onlar kurtarıyor” diyerek sektördeki Suriyelilerin yoÄŸunluÄŸunu doÄŸruladı. Mevcut ÅŸartlarda Suriyeli iÅŸçilerin sektörün Batı’da yaÅŸadığı istihdam ve maliyet darboÄŸazını aÅŸmayı saÄŸladığını öne süren Tanrıverdi, “Göç dalgası baÅŸlamadan önce sektörde düz iÅŸçi bulunamadığı için BangladeÅŸ’ten çalışan getirmek için planlama yapanlar vardı. Suriyeliler belli bir dönem sorunun aşılmasını saÄŸlayacak. Sonrasında ise sıra er geç BangladeÅŸlilere gelecek” dedi.
Ä°ÅŸsizlikteki rekor yükseliÅŸe raÄŸmen kendi sektörünün düz iÅŸçi bulmakta büyük sıkıntılar çektiÄŸini söyleyen Tanrıverdi, “Biz de hizmet sektörü de düz iÅŸçiye asgari ücret veriyoruz. Bu yüzden fabrikada çalışmak yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Fabrikada üstlerinin baÅŸlarının kirlenmesi ve makine başında durmak yerine hizmet sektöründe üniformalarıyla rahat koÅŸulları tercih ediyorlar” diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.