Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna yarın sandık başına gidiyor

Ukrayna'da halk yarın milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. Seçimlerde ülkenin doğusundaki üç milyon kişi oy kullanmayacak



Ukrayna'da halk erken genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. Geçen yılın sonundan bu yana siyasi krizin ve çatışmaların yaÅŸandığı Ukrayna'da yarın ülkeyi önümüzdeki beÅŸ yıl boyunca yönetmesi beklenen iktidar belirlenecek.

Ülkedeki 36 milyon seçmen 6 binden fazla adayın yarıştığı seçimde, meclisin 450 sandalyesinin yeni sahiplerini belirleyecek. Tüm dünyanın yakından takip ettiÄŸi seçimde 2 bin 300'den fazla uluslararası gözlemci görev alacak. Ancak Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki doÄŸu bölgelerinde yaklaşık 3 milyon seçmen sandık başına gidemeyecek. Kırım’daki Tatarların ise baÅŸka bölgelerde oy kullanması bekleniyor.

Bununla birlikte Ukrayna’nın doÄŸusundaki ayrılıkçılar ile ordu birlikleri arasında 5 Eylül’de varılan ateÅŸkes protokolüne raÄŸmen silahlı çatışmalar devam ediyor. Taraflar ihlaller nedeniyle birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

DONETSK'Ä°N YÜZDE 49'U, LUGANSK'IN YÜZDE 69'U OY KULLANAMAYACAK

Ukrayna'daki genel seçimleri araÅŸtıran "Opora" programı koordinatörü Olga Ayvazovskaya, seçimlere iliÅŸkin bir açıklama yaptı.

Rus yanlısı ayrılıkçılarla silahlı çatışmaların devam ettiÄŸi doÄŸu bölgelerinde yaÅŸayan 3 milyon civarında seçmenin pazar günü yapılacak seçimlerde oy kullanamayacağını bildiren Ayvazovskaya, ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te 1,6 milyon, Lugansk'ta ise 1,2 milyon seçmenin oy kullanamayacağını vurguladı.

Ayvazovskaya bunun, Donetsk'teki seçmenlerin yüzde 49'unun, Lugansk'taki seçmenlerin ise yüzde 69'unun sandık başına gidemeyeceÄŸi anlamına geldiÄŸini belirtti.

Donetsk'teki 9 bölgede seçimlerin yapılamayacağını, 12 bölgede ise seçim yapılması için hazırlıkların yapıldığını, buralarda seçim yapılacağı kaydeden Ayvazovskaya, Luhansk ilindeki 5 seçim bölgesinde seçim yapılmasının imkansız olduÄŸunu, 6 seçim bölgesinde ise parlamento seçimleri için oy kullanma iÅŸlemlerinin yapılabileceÄŸini ifade etti.

YATSENYUK HALKI OY KULLANMAYA ÇAÄžIRDI

Ukrayna BaÅŸbakanı Arseniy Yatsenyuk, halkı, yarın yapılacak genel seçimler için oy kullanmaya çağırdı.

Yatsenyuk, halka yaptığı sesleniÅŸte, yarın, Haysiyet Devrimi'nden sonra ilk defa yeni meclisi seçeceklerini kaydederek, meclis, Ukrayna'nın Avrupa ile bütünleÅŸme hedefini, insan onurunu ve adaleti garanti etmek zorunda olduÄŸunu vurguladı.

Yatsenyuk, halka hizmet edecek milletvekillerinin, halkın güvenini kaybetmesi, hırsızlık yapmaya ve yalan söylemeye kalkışması halinde, halkın milletvekillerini eski rejim gibi süpürüp sileceÄŸini unutmaması gerektiÄŸini kaydetti. Yatsenyuk, son meclis seçimlerinden bu yana büyük deÄŸiÅŸiklikler olduÄŸunu ifade ederek, Ukrayna halkının daha olgun, düzenli ve bilge olduÄŸunu, artık boÅŸ vaatlere inanmadığını ve yapılan iÅŸlere baktığını dile getirdi.

AYRILIKÇILAR SEÇÄ°ME TEPKÄ°LÄ° 

DiÄŸer taraftan, tek taraflı olarak ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin baÅŸbakan birinci yardımcısı Andrey Purgin, yaptığı açıklamada, "Donetsk Halk Cumhuriyeti hudutlarında Ukrayna meclisi seçimlerinin yapılmayacağını, bu bölgede seçim sandıklarının kurulmayacağını" söyledi.

Purgin,"Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde seçim sandıkları kurulmayacak. Oy kullanmak isteyenlerin böyle bir imkanları olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Ülke genelinde 35 milyondan fazla seçmenin bulunduÄŸu Ukrayna'da, pazar günü yapılacak milletvekili seçimlerinde 6 bin 627 milletvekili adayı, 450 sandalyeli parlamentoda yer alabilmek için yarışacak. Seçimleri 41 ülkeden 2 bin 300'den fazla uluslararası gözlemci izleyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.