Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'in Irak'taki inanılmaz su planı

Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta uyguladığı plan ortaya çıktı.



Washington Post’dan Eric Cunningham,Irak’ın kuzey bölgesini eline geçiren IŞİD militanlarının bölgedeki su kaynaklarını kendilerine karşı mücadele eden köylere akmasını engelleyerek suyu bir çeÅŸit savaÅŸ silahına çevirdi. Militanlar bununla da kalmayıp Irak’taki bütün su kaynaklarını kontrol altına almaya çalışıyor. 

Ä°KÄ° BARAJI DA TEHDÄ°T ETMEYE DEVAM EDÄ°YOR

Tehlike o kadar büyük bir boyutta ki Amerikan güçleri Musul ve Hadita barajlarının yanına konuÅŸlanan IŞİD militanlarını gün aşırı vurmaya baÅŸladı. Ancak, militanlar Amerikan saldırılarına raÄŸmen her iki barajı da tehdit etmeye devam ediyor.

Amerika’nın Sesi’nden Emre Elçi’nin haberine göre; Militanlar barajların kontrolünü ele geçirerek bölgede bir ülke kurdukları iddiasını güçlendirmek istiyorlar. Suriye ve Irak’ta önemli yerlerin kontrolünü elinde tutan IŞİD, Türk sınırındaki Suriye kasabası Kobani’ye saldırılarını sürdürüyor. Amerika önderliÄŸindeki koalisyon güçleri IŞİD’e karşı hava saldırılarını arttırarak militanların ilerleyiÅŸini durdurmaya çalışıyor.

IRAK'TA 4 BARAJ IŞİD'Ä°N KONTROLÜNDE

Irak için tarım ve elektrik üretimi açısından kritik önem taşıyan barajları kontrol altında tutmak bütün taraflar için çok önemli. Ä°ÅŸin kötüsü, IŞİD Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde bulunan barajlar dahil olmak üzere Irak’ta en az 4 barajın kontrolünü eline geçirmiÅŸ durumda. Bölgede ciddi bir su sıkıntısı yaÅŸanıyor.

IŞİD SUYUN ÖNEMÄ°NÄ° BÄ°LÄ°YOR

Merkezi Londra’daki düÅŸünce kuruluÅŸu Royal United Service Enstitüsü’nün OrtadoÄŸu uzmanı Michael Stephen’e göre, IŞİD suyun ne kadar önemli olduÄŸunu biliyor ve bunu kullanmak istiyor. Stephen, IŞİD’in Irak’taki kaynakların kontrolünü ele geçirmek uÄŸruna baÅŸka hiçbir çatışmada görülmeyen bir çaba harcadığını da söylüyor.

SU SIKINTISIYLA Ä°LGÄ°LÄ° KAYGILAR  

Ä°kinci Dünya Savaşı’nda müttefiklerin Nazi Almanyası’nın barajlarını bombalamasından, Saddam Hüseyin’in Irak’ın güneyinde yaÅŸayan ve kendisine muhalefet eden halkı susuz bırakarak cezalandırmasına kadar, su tarih boyunca birçok çatışmada önemli rol oynadı. 

Ama herhangi bir devlete baÄŸlı olmayan bir grubun su kaynakları üzerinde kurduÄŸu bu kontrol büyük endiÅŸeye yol açtı. Haziran ayında Dicle nehri üzerindeki Musul barajının IŞİD’in eline geçtiÄŸi haberi Beyaz Saray’ı derhal alarma geçirmiÅŸti.

OBAMA: BARAJ YIKILSAYDI BU BÄ°R FELAKETTÄ°

Irak güçlerinin Musul barajını tekrar ele geçirdiÄŸi 18 AÄŸustos’ta BaÅŸkan Obama, “EÄŸer baraj yıkılsaydı meydana gelebilecek bir sel binlerce kiÅŸinin hayatını ve BaÄŸdat’taki büyükelçiliÄŸimizi tehlikeye atardı. Bu da hepimiz için bir felaket olurdu” demiÅŸti. 

Fırat ve Dicle arasında bulunan ve birçok medeniyete yurt olmuÅŸ bu topraklar Irak tarımı için hayati önem taşıyor. Bu su, bölgede yaÅŸayan halka içme suyu olarak verildiÄŸi gibi elektrik üretimi için de kullanılıyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e göre, son yıllarda yaÅŸanan yaÄŸmur azlığı, aşırı su kullanımı ve diÄŸer faktörler nedeniyle nehirlerin su seviyesinde düÅŸüÅŸ yaÅŸanıyor. Fırat suyunda 2025’e kadar %50’ye yakın azalma bekleniyor. O zamana kadar Irak her yıl 33 milyar kübik metre su sıkıntısı çekebilir.

SU SABOTAJI IRAK'I ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKIR

Brooking Enstitüsü OrtadoÄŸu uzmanı Kenneth Pollack’a göre, ülkede su sıkıntısı var ve bunun da ekonomiye etkileri büyük. Bu yüzden birkaç yıldır siyasi sorunlar da yaÅŸanıyor. IŞİD’in yapabileceÄŸi herhangi bir su sabotajının Irak’ta kapatılması zor yaralar açabilir.

Sünni IŞİD militanları, Åžiiler’i dinsizlikle suçluyor. Militanlar ayrıca Irak’taki Åžiiler’in, Sünni halkı ezen devleti desteklediÄŸi suçlamasında da bulunuyor.

ŞİİLERİN SUYUNU KESMİŞLERDİ

Nisan ayında, IŞİD militanları Anbar bölgesindeki Felluce barajının kontrolunu ele geçirmiÅŸ ve barajın kapılarını kapatmıştı. IŞİD bunu Åžiiler’in çoÄŸunlukta bulundukları bölgelere giden suyu kesmek amacıyla yapmıştı.

Ancak, barajın diÄŸer tarafında biriken su da barajın yakınındaki evler, okullar ve tarlaların suyla dolmasına neden olmuÅŸtu. Su baskını 40 binden fazla kiÅŸiyi etkilemiÅŸ ve birçok insanı daha zor ÅŸartlara yaÅŸamaya zorlamıştı.

IŞİD ardından BaÄŸdat’ın kuzeyindeki Sudur barajının suyunu keserek Åžiiler’in çoÄŸunlukta olduÄŸu Diyala bölgesindeki Balad Ruz’u susuz bıraktı. Iraklı bir haber ajansına konuÅŸan kent valisine göre, militanlar baraj yoluna patlayıcılar yerleÅŸtirip devleti kamyonlarla halka su dağıtmak zorunda bıraktı.

60'TAN FAZLA EV 200 HEKTAR TARIM ALANI SU ALTINDA KALDI

BaÅŸka bir bölge yöneticisi, militanların Åžirvan bölgesinde dokuzdan fazla köyü su akışını deÄŸiÅŸtirerek su altında bıraktığını ve böylece de ilerleyen Irak güvenlik güçlerini yavaÅŸlattıklarını söyledi. Bölge yönetimi lideri, IŞİD militanlarını sırf Irak güçlerini durdurmak için 60’dan fazla evle 200 hektar tarım alanını su altında bırakmakla suçladı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Abdül Mecit Satar’a göre, Iraklı Kürtler, IŞİD militanlarıyla aynı zamanda su kaynakları için de savaşıyor. Satar IŞİD’in bu kaynakları ele geçirmesi durumunda Irak’ın birçok yerini tehdit edebileceÄŸini söylüyor.

KÖY KAYNAKLARININ KESÄ°LMESÄ°

IŞİD, Irak’ın ikinci büyük barajı olan Musul barajını Haziran ayında ele geçirmiÅŸ ve iki ay içinde de kuzey Irak’ın içlerine doÄŸru ilerlemiÅŸti.

IŞİD’in o zamandan beri eline geçirdiÄŸi yerlerin çoÄŸu Amerika’nın da yardımıyla Kürt milisler tarafından tekrar kontrol altına alındı. Ancak, IŞİD buralardan ayrılırken su ve enerji bölgeleri üzerindeki kontrolunu kullanarak Musul’u susuz ve elektriksiz bıraktı.

Kuzey Iraklı Mesut Åžakir Muhammet, IŞİD’in elinden geri alınan köylerine döndükleri zaman ne su ne de elektrik olmadığı için tekrar ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

“Geri çekildikleri halde yine de güçlüler” diyen Muhammet, “Sadece toprak ele geçirmiyorlar, geri dönen insanların yaÅŸamlarını da kontrollerinde tutuyorlar” diye konuÅŸuyor.

ÅžU AN KÖYLERE SU VEREMÄ°YORUZ

Bir telefon görüÅŸmesinde, Musul su iÅŸlerinde uzun süre görev yapan bir memur, “Biz her zaman bu köylere su verirdik, ama maalesef ÅŸimdi veremiyoruz” diye konuÅŸtu. Adının Salih olduÄŸunu söyleyen memura göre IŞİD su kaynaklarını bir silah olarak kullanıyor.

Gwen yakınlarındaki baÅŸka bir köyde ise IŞİD baÅŸka bir politika izliyor.

Tarım açısından aktif bir bölge olan Talkaneim’da IŞİD militanları bölgeden çekilirken su çıkarmak için kullanılan motorların elektriÄŸini kesmiÅŸler. Ardından köy yetkililerine eÄŸer yeterince ödeme yapılırsa elektriÄŸin tekrar verileceÄŸini söylemiÅŸler.

IŞİD BİR DEVLET GİBİ HAREKET EDİYOR

Ä°brahim Ä°smayil Resul, IŞİD militanlarının elektriÄŸin tekrar açılması için kendilerinden 3.500 dolar deÄŸerinde olan 4 milyon dinar istediklerini söylüyor. Rasul IŞİD’in bir devlet gibi hareket ettiÄŸini de anlatıyor.

Resul, “Su olmazsa hiçkimse evine dönemez çünkü hem kendilerine hem de çiftlik hayvanlarına bakamazlar” diyor. Resul ayrıca, bu yüzden Kürt yetkililerden elektrik ve suları açılsın diye para vermesini istediklerini ancak hükümetin bunu reddettiÄŸini belirtti. Hükümet IŞİD’le temas yapmak istemediÄŸini bildirdi. Resul, elektrik ve su için IŞİD’e para vermenin yanlış olmadığını savunuyor.

HABER7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.