Coğrafyamız
'Tunus'ta kimse geriye dönüş istemiyor'
Tunus'ta parlamento seçimleri öncesinde konuşan Nahda lideri Gannuşi, eski rejim mensuplarının seçime girmesiyle ilgili "Onları eski rejimden saymıyoruz çünkü yıkılan binanın sağlam taşları, yeni binalarda kullanılabilir" dedi.
Tunus'taki Nahda Hareketi lideri RaÅŸid GannuÅŸi, ülkeyi kimin yöneteceÄŸine dair kararı halkın ve anayasanın vereceÄŸini belirterek, "Bizler, ötekileÅŸtirme ve siyasetten men politikaları gibi toplu cezalandırmadan da uzak durduk" dedi
Demokratik geçiÅŸ sürecinin baÅŸarısı için birden çok partinin yönetime gelmesine fırsat tanımak için Nahda Hareketi'nin cumhurbaÅŸkanlığı seçimine katılmadığını söyleyen GannuÅŸi, "Eski rejim mensupları, geçen seçimlere dolaylı katılırken, bu seçime birkaç partiyle giriyor. Bunları eski rejimden saymıyoruz çünkü yıkılan binanın saÄŸlam taÅŸları, yeni binaların yapımında kullanılabilir" diye konuÅŸtu.
'Kararı, halk ve anayasa verir'
Nahda lideri, devrik CumhurbaÅŸkanı Zeynelabidin bin Ali döneminin siyasileriyle koalisyon hükümetinde yer almanın kendileri için sorun teÅŸkil etmediÄŸini vurgulayarak, "Çünkü Tunus'u kimin yöneteceÄŸine dair kararı halk ve anayasa verir. Biz, ötekileÅŸtirme ve siyasetten men politikaları gibi toplu cezalandırmadan da uzak durduk. Bu, eski rejimin halka karşı iÅŸlediÄŸi suçların cezasız kalacağı anlamına gelmiyor ancak kiÅŸisel iÅŸlenen suçların, cezası da öyle olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Tunus'un, hâlâ demokratik geçiÅŸ sürecini yaÅŸadığını ve iktidar ile muhalefet mekanizmasını bir arada taşıyacak aÅŸamaya gelmediÄŸini savunan GannuÅŸi, "Nahda, Mısır'dan edindiÄŸi tecrübe sayesinde uzlaşı ve demokrasi yolunu benimseyerek, hiçbir kesimi uzaklaÅŸtırmadan anayasayı kabul eden herkese kucak açmaktadır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Fakir kesimler için pozitif ayrım
Ülke ekonomisinin iyileÅŸtirilmesi yönünde partisinin sunduÄŸu çözümlere de deÄŸinen GannuÅŸi, sistemlerinin, sosyal piyasa ekonomisini benimseyen diÄŸer partilerinkine benzediÄŸini, bunun, devrimi baÅŸlatan fakir kesimler için "pozitif ayrım" olduÄŸunu kaydetti.
GannuÅŸi, ekonomi alanında faaliyet gösteren giriÅŸimcileri, Ä°slam hukuk ilkelerine göre ÅŸekillendirilmiÅŸ sukuk, sigortacılık gibi bankacılık ürünlerini Tunus'a getirmeye çağırarak, "Tunus'u Ä°slami ekonomi merkezine dönüÅŸtürmek istiyoruz" dedi.
Ekonomik ve güvenlik sorunları sebebiyle ulusal birlik hükümetine ihtiyaç duyulduÄŸunu vurgulayan GannuÅŸi, seçim kanununun, hiçbir partiye tek başına hükümeti oluÅŸturma imkanı vermediÄŸini ve oyların dağılımını saÄŸladığını aktardı.
"Kimse geriye dönüÅŸ istemiyor"
Tunus toplumunun bölünmesini önlemek istediklerini dile getiren GannuÅŸi, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
"Toplumu birleÅŸtirici strateji geliÅŸtiriyoruz. Toplumun yenilikçiler ve gelenekçiler ÅŸeklinde bölünmesine karşıyız çünkü Tunus halkı Müslüman kimliÄŸe sahip. Kimse geriye dönüÅŸ istemiyor. Partilerin çoÄŸunluÄŸu, milli birliÄŸe destek veriyor. Tunus, modernlik, Ä°slamiyet ve 'kadının katılımı' etrafında birleÅŸen ülke olacak."
Genel seçimlerin ardından kasım ayında düzenlenmesi planlanan cumhurbaÅŸkanlığı seçimine de deÄŸinen GannuÅŸi, yönetimin geniÅŸ kesimler arasında paylaÅŸtırılmasını istediklerini ve sandıkla da olsa ülkeyi tamamen hakimiyet altına almaktan kaçındıkları için seçimde aday göstermemeyi tercih ettiklerini söyledi.
Yönetimin tek bir kesimin hakimiyetine girmesinin toplumda bölünmelere yol açacağına iÅŸaret eden GannuÅŸi, ÅŸunları kaydetti:
"Bu, demokratik ülkelerde engel deÄŸil ama bizim gibi demokrasisi geliÅŸmekte olan ülkelerde hakimiyetin tek bir kesimde olması toplumu böler. Daha önce Tunus ve Mısır'da olduÄŸu gibi. Bunların yaÅŸanmasını istemediÄŸimiz için kendimizi çektik ve diÄŸer partilere yol açtık. Seçimlere tabii ki katılacağız ama adayımız olmayacak."
GannuÅŸi ayrıca Türkiye, Malezya, Endonezya, Çin ve Körfez ülkelerine açılmak istediklerini belirterek, ekonomi programlarının tek bir bölgeye yoÄŸunlaÅŸmayacağını ifade etti.
Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateÅŸlemiÅŸti. Devrim 14 Ocak'ta CumhurbaÅŸkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Yurtdışında oy verme işlemi başladı
Tunus'ta pazar günü yapılacak milletvekili seçimleri için yurtdışındaki Tunuslular oy kullanmaya baÅŸladı.
Tunus Yüksek Seçim Kurulu BaÅŸkanı Åžefik Sarsar, yaptığı basın açıklamasında, yurtdışında yaÅŸayan Tunusluların milletvekili seçimi için, Avustralya'nın baÅŸkenti Canberra'da yerel saat ile 08.00'de, ardında Japonya'nın baÅŸkenti Tokyo ve Güney Kore'nin baÅŸkenti Seul'de oy kullanmaya baÅŸladığını belirtti.
Sarsar, "Allah'a ÅŸükür oy kullanma iÅŸlemi Canberra, Seul ve Tokyo'da baÅŸladı. Bu seçimlerin baÅŸarılı olmasını diliyorum" dedi.
Yurtdışındaki Tunusluların oy kullanma iÅŸlemi 3 gün sürecek.
Tunus Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, yurtdışındaki 359 bin 350 seçmen, 304 oy kullanma merkezinde oy kullanacak.
Tunus'un zor günleri
Tunus'ta 2010 yılı devriminden sonra ilk seçim 24 Ekim 2011'de düzenlenmiÅŸti. Nahda Partisi o seçimden birinci parti olarak çıkmıştı.
Tunus, 2013 yılında önce muhalif Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Åžükrü Belid, ardından da 25 Temmuz’da bir baÅŸka muhalif siyasetçi Muhammed Ä°brahimi’ye düzenlenen suikastlarla siyasi krizin eÅŸiÄŸine gelmiÅŸti. Muhalefet ile iktidardaki Nahda Hareketi arasında yaÅŸanan anlaÅŸmalarla sorun aşılmıştı.
Hükümetten çekilen Nahda Hareketi, Mehdi Cuma baÅŸkanlığında kurulan dörtlü teknokrat hükümetin bir parçası olarak devam ediyor.
Kaynak: AA ve Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.