Sosyal Medya

Güncel

Yeni bir 'Alevi Açılımı' daha geliyor

Hükümet daha önce yapılan 'Alevi Açılımı'na benzer yeni bir açılım daha yapıyor. Yeni başbakan, konuyla ilgili yeni bir paket hazırlanması talimatını verdi



Hükümetin terörü bitirmek için baÅŸlattığı çözüm sürecinde önemli mesafeler alınırken, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ilk adımı 2009 yılında atılan Alevi açılımı için de yeniden çalışma yapılması talimatını verdi.

Türkiye gazetesinin haberine göre DavutoÄŸlu, önceki gün ilgili bakanlarla biraraya gelerek bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.

Toplantıda en kısa süre içinde Alevi kesimlerin temsilcileri ile bir kez daha toplantı yapılması, talepleri karşılayacak ÅŸekilde bir paket hazırlanması ve bunların kamuoyuna açıklanması kararlaÅŸtırıldı. Toplantıda, Alevi açılımı konusunda birçok adım atılıp, her seferinde bu çalışmaların rafa kaldırılmasının Alevi kesimlerde rahatsızlık oluÅŸturduÄŸunu, bu sebeple yeni yapılacak çalışma ile artık sonuca gidilmesi gerektiÄŸi üzerinde görüÅŸ birliÄŸine varıldı.

MUHTEMEL PAKETTE NELER VAR?

Kamuoyuna açıklanacak düzenlemeler arasında cemevlerine bütçe ayrılması, bu kapsamda Alevi dedelerine maaÅŸ baÄŸlanması gibi konular yer alacak. Ayrıca tartışma konusu olan cemevlerinin statüsü de yasa ile tanımlanacak.

Bir üniversite bünyesinde Alevi Enstitüsü veya kürsüsü kurulması da öngörülüyor. Bu kapsamda Kürt sorununun çözümündeki adımlardan biri olan ve Mardin Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı kurulmasına benzer bir formül gündeme gelecek. Çorum Hitit Üniversitesi'nde Alevi Enstitüsü veya kürsüsü kurulması önerilecek. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nda Aleviler baÅŸta olmak üzere farklı mezhepleri temsil eden bir daire baÅŸkanlığı kurulması da öneriler arasında yer alıyor. Kurulacak üniversite kürsüsü veya araÅŸtırma merkezi üzerinden dedelere hizmet içi eÄŸitim ve sertifika verilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.