Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan : Batı'nın derdi petrol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak için geldiği Letonya'da öğrencilere hitap ediyor.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Letonya Üniversitesi'nde konuÅŸuyor. ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları;

"Türkiye, bölgede yaÅŸanan krizleri yakından takip ediyor. HerÅŸeyden önce bahsettiÄŸimiz bu bölgelerde, insanlığı ilgilendiren, ya da ilgilendirmesi gereken trajediler yaÅŸanıyor."

"Batı'nın derdi petrol"

"Letonya, krizlerin yaÅŸadığı Irak'tan, Suriye'den çok uzak olabilir. YaÅŸanan trajedi, medya tarafından gösterilmiyor olabilir. Ancak ben, bölgede yaÅŸanan acı ve trajedinin Letonya'da hissedildiÄŸini biliyorum. Ben bu noktada bölgede yaÅŸananlara iliÅŸkin bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum. Irak, maalesef, yaÅŸadığı onca ÅŸeye raÄŸmen, olması gereken bir yönetime kavuÅŸamadı. BaÄŸdat yönetimi maalesef, mezhepçi bir politika izledi. Irak yönetimi mezhepçiliÄŸi körüklerken ne AB ne, BM ABD hiçbir önlem almadı. Ne zaman IŞİD terör örgütü çıktı petrol kuyularını tehdit etti hemen müdahele ettiler. Demek bunların derdi insan deÄŸil petrol. Batı'nın ÅŸirketleri oralara sahiptir."

ABD'nin Irak ordusuna verdiği silahlar IŞİD'in elinde

"IŞİD, ÅŸuan 3'de birine sahip durumda. IŞİD, nasıl bir ülkenin bu kadar önemli bir kısmına sahip oldu? ABD'nin, Irak ordusuna verdiÄŸi silahlar IŞİD'in eline geçti. ABD'nin önderlik ettiÄŸi koalisyonun, kısmi bir faydası olmuÅŸtur, IŞİD'i kısmen caydırmıştır."

"Suriye rejimine çok ciddi uyarılarda bulunduk. Arap uyanışı kapsamında baÅŸlayan halk gösterilerini ciddiye almasını söyledik. Ancak ne Suriye, ne Irak bu tavsiyeleri ciddiye dahi almadı, ve yaklaşık 4 yıl içinde kimyasal silahlar, konvansiyonel silahlar ile yaklaşık 300 bin insan öldürüldü"

"Biz, açık sınır politikası ile, bir buçuk milyon mülteciye kapımızı açtık. Peki, birçok olanaÄŸa sahip olan Avrupa, neden kapılarını açmıyor, veya kapısını bir buçuk milyon Suriyeliye açan Türkiye'ye "bize düÅŸen nedir" diye teklifte bulunmuyor?"

"St. Petersburg'da G-20 toplantısındayız, açılış yemeÄŸindeyiz. Suriye'de kimyasal silahlar kullanıldı, kimyasal silahların kullanılmasını önlemek için ne yapacağız. Kimyasal silahla öldürülen kiÅŸi sayısı bin 600 kiÅŸi. Ancak konvansiyonel silahlarla öldürülen kiÅŸi sayısı ise 120 bindi o zaman, ÅŸimdi 300 bin oldu. Ben orada ÅŸunu sordum, neden kimyasal silahla öldürülen bin 600 kiÅŸiyi konuÅŸuyoruz da, neden konvansiyınel silahla öldürülen yüz binleri konuÅŸmuyoruz."

yeniÅŸafak


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.