Sosyal Medya

Güncel

Times: Esad 35 yaş altı erkekleri orduya topluyor

Times gazetesinde yer alan bir habere göre Esad, 35 yaş altı erkekleri orduda boşalan pozisyonlara yerleştirmek üzere topluyor.



Buna göre, rejimin orduyu güçlendirme kampanyası çerçevesinde, asker kaçakları ve 35 yaÅŸ altı erkekler orduya yerleÅŸtirilmek üzere hedef alındı.

Askerden kaçan binlerce kiÅŸinin rejim güçleri tarafından tutuklandığını yazan gazete, kontrol noktalarındaki görevlilerin ise 1980 ile 1990 yılları arasında doÄŸan Suriyeli erkekleri belirleyerek, orduya teslim ettiÄŸini belirtti.

Yalnızca Pazartesi günü Åžam ve Hama'da yapılan operasyonlarda 1,500 kiÅŸinin tutuklanarak orduya gönderildiÄŸi öne sürüldü.

Kısa süre önce Åžam'dan kaçan Ebu Kefah adlı bir kiÅŸi, Times gazetesine konuÅŸtu ve "Askerlikten kaçanlara yapılan baskı yeni deÄŸil. Ama her geçen gün bu baskı daha da artıyor" dedi. Kefah, arkadaÅŸlarının birbirlerine kontrol noktalarını haber verdiklerini ve o noktalardan uzak durduklarını söyledi.

Kefah sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Artık öÄŸrenci belgeleri her iki ayda bir yenilenmek zorunda. Ve öÄŸrenciysen de, askerlik görevini altı aydan fazla erteleyemiyorsun. EÄŸer belgelerin varsa, genellikle Åžam'daki kontrol noktalarından rahatlıkla geçiyorsun. Ama kırsal kesimde kontrol noktaları genellikle Åžabiha milislerinin elinde ve onlar neredeyse herkesi tutukluyorlar. Belgen olması onlar için fark etmiyor."

Gazeteye konuÅŸan ve soyadını vermek istemeyen Ahmet adlı kiÅŸi ise, abisinin askerlikten kaçtığını ancak yakın zamana kadar rejimin kontrolündeki bir sahil bölgesinde rahatlıkla yaÅŸadığını söyledi.

Ahmet, "Abim gizli bir evde kalıyordu. Ama evin yakınlarında oturan akrabalarımız, istihbarat servisinin gelip evi kuÅŸattığını, sonra da abimi götürdüÄŸünü söyledi. Abimi askerden kaçan altı-yedi kiÅŸiyle birlikte tutuklamışlar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Gazete, Suriye Anayasası uyarınca ülkede askerliÄŸin zorunlu olduÄŸunu hatırlatıyor ve askerlik çağına gelen her erkeÄŸin 18 ile 20 ay arası hizmet verdiÄŸini belirtiyor.

Ancak 2012 yılında ayaklanmaların baÅŸlamasıyla, o dönemde askere alınanların dönem sonunda serbest bırakılmadığını vurgulayan haberde, artan asker kaçaklarının orduyu küçülttüÄŸü ifade ediliyor.

Ancak Lübnan'dan gelen Hizbullah'a baÄŸlı Åžii militanların Suriye ordusunu güçlendirdiÄŸi belirtiliyor.

Gazete, IŞİD'in geçen AÄŸustos'ta Tabka barajını ele geçirmesinden ve oradaki yüzlerce Suriyeli askerin öldürülmesinden bu yana Suriye ordusunun moralinin düÅŸük olduÄŸunu kaydediyor.

IŞİD, ele geçirdiÄŸi askerleri iç çamaşırlarına kadar soyarak birbirlerine baÄŸlamış ve çölde yürüttükten sonra hepsini vurarak öldürmüÅŸtü.

Times'a bu olayı yorumlayan Åžam'dan birisi ise "Tabka'dan sonra rejimin askerlerini her an yüzüstü bırakabileceÄŸi hissi oluÅŸtu" diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.