Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Amiriye'ye girdi; Bağdat'a bir adım kaldı

IŞİD, Bağdat'a giden yol üzerindeki stratejik öneme sahip en önemli kasabalardan biri olan ve Kerbela ile Bağdat'ın kapısı olarak da nitelenen Amiriye kasabasına girdi



IŞİD, bugün sabah saatlerinde Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat'a yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Felluce'nin Amiriye nahiyesine girdi. Åžehirde sokak çatışmaları sürüyor. Amiriye 10 günden bu yana IŞİD kuÅŸatması altındaydı. IŞİD ÅŸehri alırsa doÄŸusundaki BaÄŸdat ile önünde artık hiçbir yerleÅŸim birimi kalmayacak. Yine aynı ÅŸekilde güneyinde bulunan Kerbela da hedefine girmiÅŸ olacak.

Amiriye Nahiye Müdürü Åžakir Ä°savi, IŞİD'in ağır silah ve tankla nahiyeye iki koldan saldırdığını, Irak Emniyet Güçleri ile IŞİD arasında çatışmaların halen devam ettiÄŸini belirtti. Amiriye'nin önemine dikkat çeken Åžekir Ä°savi, "Amiriye, BaÄŸdat, Kerbela ve Babil'in CerfulÅŸehir bölgesine açılan bir kapı konumunda. Nahiye düÅŸerse IŞİD, Irak'ın ortasında karargah kurmuÅŸ olur" dedi.

Irak'ta BaÄŸdat'ın hemen batısında yer alan ve ülkenin en büyük eyaleti konumunda bulunan el Enbar'ın yüzde 85'i IŞİD'in kontrolü altında bulunuyor. El Enbar'ın baÅŸkenti Ramadi ile Felluce, 2013 yılı ortalarından bu yana IŞİD'in kontrolü altında.

Yine Enbar eyaletinde bulunan Irak ordusunun en büyük hava karargahlarından biri ve aynı zamanda en büyük silah deposunun da bulunduÄŸu Ayn Zala da IŞİD kuÅŸatması altında. IŞİD'in burayı da alması halinde, Musul'da elde ettiklerinden çok daha fazla silaha sahip olacağı belirtiliyor.

Ayn Esad'dan gelen haberlerde, üsteki askerlerin moral olarak çöktükleri, yakın zamanda üssün düÅŸebileceÄŸine dair raporlar var. Üsse, Irak ordusunun, kapalı olan yollar ve coÄŸrafi konumu nedeniyle, karadan yardım ulaÅŸtırabilmesi ÅŸu anda imkansız, ancak havadan yardım yapılabilir. Batılı askeri analistler de, bölgedeki askerlerin dışarıdan yardım almazlarsa, daha fazla dayanamayacaklarını belirtiyor.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.