Sosyal Medya

Güncel

Duhok'ta birlik toplantısı

KDP, Türkiye üzerinden Kobani'ye geçecek peşmerge güçlerinin ağır silahlarla donatılacağını, PYD ve diğer grupların bugün Duhok'ta toplanarak birlik üzerinde anlaşmaya varabileceğini duyurdu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu çarşamba günü peşmergenin Kobani'ye geçişini görüşecek ve oylayacak.



Twitter hesabından açıklama yapan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Türkiye üzerinden Kobani'ye geçecek peÅŸmerge birliklerinin ağır silahlarla donatılacağını duyurdu. Hawrami, PYD ve diÄŸer grupların bugün Duhok'ta toplanarak birlik üzerinde anlaÅŸmaya varabileceÄŸini de yazdı. 

Hawrami Twitter üzerinden yaptığı bir önceki açıklamada da peÅŸmergenin geçiÅŸi için gerekli hazırlıkların bitmediÄŸini belirtti:

"PeÅŸmerge’nin Kobani’ye gitmesi için birkaç güne ihtiyaç var. BaÅŸkan Barzani'nin talimata hazır. Daha fazla hazırlık yapılmasına ihtiyaç var. Ä°kinci silah ve mühimmat yardımı yakında yapılacak.”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu da çarÅŸamba günü peÅŸmergenin, Kobani'ye geçiÅŸini görüÅŸecek ve oylayacak.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf konuyla ilgili olarak "PeÅŸmergenin ülke dışına çıkmasına siyasi partiler ve milletvekilleri sıcak bakıyor. Çok fazla tartışılacağını düÅŸünmüyorum. Bir saatlik görüÅŸmeden sonra kabul edilebilir. Türkiye, PeÅŸmergenin Kobani'ye geçiÅŸine izin vererek, aslında Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) önemli bir destekte bulundu" dedi.

Kobani’yi savunan PYD’nin EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim de, IKBY Parlamento BaÅŸkanı Yusuf Muhammet Sadık ve milletvekillerini ziyaret ederek, PeÅŸmergenin Kobani'ye gönderilmesi ve silah yardımı konularını görüÅŸmüÅŸtü. Müslim, PeÅŸmergenin gidiÅŸiyle ilgili gerekli siyasi kararın alındığını, iÅŸin sadece teknik detaylara kaldığını ifade etmiÅŸti.

'PeÅŸmerge insanî-lojistik amaçlı'

Türk BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. DavutoÄŸlu'na peÅŸmerge güçlerinin Kobani’ye geçmesinin baÅŸlayıp baÅŸlamadığı soruldu. DavutoÄŸlu ÅŸöyle yanıt verdi:

"Kobani'deki durumu dengeleyebilmek veya Kobani'deki durumu, en azından zararlarını minimize edebilmek için bazı unsurların Kobani'ye geçiÅŸi konusunda da insanî ve lojistik amaçlı olarak söylüyorum, görüÅŸmeler sürüyor, bu görüÅŸmeler çerçevesinde gerekli adımlar atılır."

BaÅŸbakan bu geçiÅŸler kapsamında PKK üyelerinin geçiÅŸine izin verilmeyeceÄŸini de söyledi:

“Türkiye’yi kana bulamak içinde olan PKK ve müzahir unsurların oraya geçmesi mümkün deÄŸildir. Ancak PeÅŸmerge Irak Anayasası tarafından tanınan bir güçtür.”

ÇavuÅŸoÄŸlu: ABD bize söz verdi

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da yaptığı açıklamada, Kobani’de IŞİD’le savaÅŸan PYD’ye yapılan silah yardımına deÄŸindi, bu yardımın tekrar etmeyeceÄŸi konusunda ABD’den söz aldıklarını söylemiÅŸ ve  “Sözünde durması gerekir, ama bunun garantisini biz veremeyiz” dedi.

Uçaklar yardımı pazar gecesi attı

Pazar akÅŸamı ABD uçakları, Kobani'yi savunan YPG güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peÅŸmergenin destek için Kobani’ye geçiÅŸine yardımcı olduklarını söyledi. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de peÅŸmerge güçlerinin Kobani'ye geçiÅŸini Türkiye'den kendilerinin talep ettiÄŸini açıkladı.

IŞİD'in Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobani'ye yönelik saldırıları 16 Eylül'de baÅŸladı. Bir süredir ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri havadan Kobani ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vuruyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.