Sosyal Medya

Güncel

ABD: Türkiye önemli şeyler yapıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Türkiye’nin IKBY peşmergelerinin Kobani’ye gitmesine izin vermesi, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Türkiye oldukça önemli şeyler yapıyor" dedi.



Harf'e, günlük basın toplantısında, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, "Kobani eÄŸer stratejikse bizim için stratejik. Amerika için stratejik deÄŸil" sözlerine iliÅŸkin soru yöneltildi. Bunun üzerine Harf, ErdoÄŸan’ın sözlerini görmediÄŸini ama CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da dahil Türk yetkililerle, IŞİD’le mücadelede genel anlamda ortak amaç ve stratejileri konusunda yakın temasta bulunduklarını kaydetti.

Harf, "Türk hükümetine Kobani yakınlarına takviye yapacağımızı söylediÄŸimiz zaman, burasının IŞİD’in artan ÅŸekilde silah ve savaÅŸçılarını, paralarını ve kaynaklarını aktardığı çok önemli bir yer olduÄŸuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, (Kobani’nin) önemli  olduÄŸuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaÅŸçılara havadan silahlar bırakmazdık" diye konuÅŸtu.

“Türkiye’nin Kobani’ye yardım etmediÄŸi" yönündeki eleÅŸtiri üzerine Harf, "Buna kesinlikle katılmıyorum. Türkiye’nin IKBY peÅŸmergelerinin Kobani’ye gitmesine izin vermesi, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Dün atacaklarını belirttikleri bu adım, çok önemli bir adım. Burada, bu tür açıklamaları göz ardı etmeye ve sadece yapmadıkları ÅŸeylere odaklanmaya yönelik bir ikircik var sanırım ama Türkiye oldukça önemli ÅŸeyler yapıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye’nin stratejik müttefik ve koalisyonun deÄŸerli bir parçası olduÄŸunu dile getiren Harf, Türkiye’nin peÅŸmergelerin geçiÅŸine izin verme de dahil koalisyonda birçok adım attığını da tekrarladı.

PeÅŸmergelerin sınırı geçmesinin nasıl olacağına yönelik soru üzerine Harf, bu konudaki görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini kaydetti.

‘Bir konteyner IŞİD’e mi geçti?’

Harf, Pentagon'un Kobani’ye havadan yapılan takviyelerden IŞİD tarafına düÅŸen bir tanesinin yok edildiÄŸini açıklamasına raÄŸmen, IŞİD’in bu yardım kutusunu ele geçirdiÄŸine yönelik video yayınladığının sorulması üzerine, videoyu gördüklerini, ama doÄŸru olup olmadığını teyit edemeyeceÄŸini bildirdi.

Ä°nternette birçok propaganda ve yanlış bilgiler bulunduÄŸuna dikkati çeken Harf, "Bu video da o kategoriye girebilir. Åžu anda konuyu araÅŸtırıyoruz" dedi.

Harf, DışiÅŸleri Bakanlığı olarak Irak’a, olası 46 bin atım M1A1 Abrams tank cephanesi ve ilgili ekipman ve parça satışını onayladıklarını ve tahmini maliyetin 600 milyon dolar tuttuÄŸunu açıkladı. Harf, bunun IŞİD ile mücadelede Irak hükümetini desteklemenin bir parçası olduÄŸunu, bu satışın 30 günlük Kongre bildirimi dahilinde yapılacağını bildirdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.