Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nil sularını paylaşacaklar.

Sudan lideri Beşi'in Kahire ziyaretinde iki ülke arasında serbest dolaşım, oturum, çalışma ve gayrimenkul alımı konularında anlaşmaya varıldı, ancak ziyaretin asıl sebebinin Nil suları ve Libya'daki Hafter güçleri olduğu belirtiliyor



Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el BeÅŸir’in Mısır ziyaretinin bilinmeyenleri ortaya çıkmaya baÅŸladı. Yapılan resmi açıklamalarda iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve stratejik ortaklık gibi konulara ağırlık verildi.

Ömer el BeÅŸir tarafından 5 bakan ile birlikte Mısır’a yapılan ziyarette stratejik ortaklık ve Nil suları konusu da görüÅŸüldü ve farklı alanlarda iÅŸbirliÄŸi antlaÅŸmaları imzalandı. Nil suları konusunda yapılan açıklamada, “Nil sularının Nil havzasında bulunan bütün ülkeler için diÄŸer bir ülkeye zarar vermeden ortak bir kalkınmaya vesile olması gerektiÄŸine” iÅŸaret edildi.

Ancak iki liderin bir araya gelmesinin en önemli nedenlerinden birinin Libya’da Hafter yönetimine verilecek destek olduÄŸu iddia ediliyor.

Libya’nın iki önemli komÅŸu Mısır ve Sudan yönetimlerinin, Libya’da devrimin baÅŸarılı olmasından endiÅŸe ettiÄŸi bu nedenle Kahire ile Hartum arasındaki onlarca anlaÅŸmazlığa raÄŸmen, Hafter’e yardım konusunda iÅŸbirliÄŸini masaya yatırdıkları belirtiliyor.

Mısır Åžuruk Gazetesi eski yayın yönetmeni gazeteci yazar Vail Kandil, Sudan DışiÅŸleri’nden BeÅŸir’in Kahire ziyareti konusunda yapılan açıklamanın, Mursi’nin Sudan ziyareti esnasında yapılan açıklama ile aynı olduÄŸuna, iki ülke arasındaki projelerin deÄŸiÅŸmediÄŸine dikkat çekti.

Kandil, ziyaretin asıl hedefinin Sudan liderini Libya konusunda ikna etmek olduÄŸunu dile getirerek, Kahire’nin imzalamaya yanaÅŸmadığı bazı antlaÅŸmaları bu ziyaret esnasında Ömer el BeÅŸir yönetimini Hafter’e destek konusunda teÅŸvik etmek amacıyla imzaladığına iÅŸaret etti.  

Kandil, iki lider arasında yapılan görüÅŸmeden sonra basına verilen fotoÄŸrafta Halayib’in Mısır topraklarında görüldüÄŸünü, Sudan’ın ise bu toprakların kendilerine ait olduÄŸunu söylediklerini ama buna raÄŸmen bu konunun görüÅŸmede gündeme gelmediÄŸini hatırlattı.

Bir televizyon programına katılan Kandil, Mısır yönetiminin Libya’daki devrimcileri durdurmak için Mısır toprakları konusunda geri adım attığını iddia etti.

BEŞİR, DÜN DE SÄ°SÄ° Ä°LE GÖRÜÅžTÜ

Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer El BeÅŸir, Mısır’a dün resmi bir ziyarette bulundu. GörüÅŸmelerin ardından Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es Sisi ve Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el BeÅŸir arasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ä°ki lider basın toplantısında Mısır ve Sudan arasındaki ikili iliÅŸkilerin çok saÄŸlam temellere oturtulduÄŸunu ve stratejik ortaklığa doÄŸru gidildiÄŸini vurguladı.

Ä°liÅŸkilerde gelinen noktayı BeÅŸir, “rüzgar ve fırtınanın sarsamayacağı saÄŸlam bir bina” ÅŸeklindeki niteledi. Zirvede “Halayib ve Åželatin Krizi” gibi iki ülkeyi bazen savaşın eÅŸiÄŸine getiren ihtilaflı konuların gündeme gelmediÄŸi belirtildi.

Ömer el BeÅŸir, iki ülke kazanımlarının paylaşılmasını zorlaÅŸtıran bürokratik engellerin ortadan kaldırılması konusunda görüÅŸ birliÄŸine varıldığına iÅŸaret ederek, stratejik ortaklık komisyonunun bakanlar seviyesinden cumhurbaÅŸkanlığı seviyesine çıkarıldığını dile getirdi. BeÅŸir, komisyonun Kahire ve Hartum’da dönüÅŸümlü olarak toplanacağını da ekledi.

Mısır ve Sudan halklarına iki ülke arasında dört özgürlük alanı açılmasının kararlaÅŸtırıldığına deÄŸinen el BeÅŸir, bunların serbest dolaşım, oturum, çalışma ve gayrimenkul alımı olduÄŸunu belirtti.

Kahire dört özgürlük antlaÅŸmasındaki bazı maddelerin deÄŸiÅŸtirilmesini talep etmiÅŸ, Sudan yönetimi ise, bu Kahire’yi antlaÅŸmayı engellemeye yönelik tutumlar takınmakla suçlamıştı.

Sisi ise, iki ülke yönetimleri arasında ikili iliÅŸkilerin özellikle sanayi, ticaret ve ekonomi alanlarında geliÅŸtirilmesi konusunda ortak bir iradenin oluÅŸtuÄŸunu ifade etti.

Mübarek döneminde ciddi krizler yaÅŸanan Mısır – Sudan iliÅŸkilerinin tekrar normalleÅŸmesi ve stratejik ortaklığa doÄŸru ilerlemesi hem Sisi ve hem de uluslararası arenada ciddi sorunlar yaÅŸayan Ömer el BeÅŸir yönetimi için önemli.

Askeri müdahalenin ardından Mısır yönetimi, Sudan’ı Müslüman KardeÅŸler’i desteklemekle suçlamıştı. Hartum ise Kahire’yi Sudan muhalefetine kucak açmakla suçlamaktaydı.

1954’e kadar Sudan, Mısır’ın bir parçasıydı. 1954 yılında Cemal Abdunnasır ve arkadaÅŸlarının Muhammed Necib’i devirmelerinin ardından Sudan Mısır’dan koptu ve bağımsız bir devlet oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.