Sosyal Medya

Dünya

YPG: ABD Kobani'ye etkili silahlar verdi

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG'nin sözcüsü, ABD’nin kendilerine verdiği silahların etkili ve iyi olduğunu söyledi. Bombardıman ve silah yardımı sebebiyle ABD’ye teşekkür etti.



YPG sözcüsü Redul Celil, Kobani’de AFP’ye konuÅŸtu. Celil ABD’nin kendilerine havadan attığı silah ve mühimmat ile ilgili olarak ÅŸunları söyledi;

“Amerikan uçaklarının havadan Kobani’ye attığı silahlar gayet iyi. Bu silahlar IŞİD’a karşı savaşımızda pozitif etki yaratacak. Umudumuz bize daha çok silah yardımı yapılması yönünde.”

Silahların içeriÄŸi hakkında bilgi vermeyen Celil, YPG ile ABD’li yetkililer arasında koordinasyonun devam ettiÄŸini söyledi.

Al Jazeera’ye konuÅŸan ve isminin açıklanmasını istemeyen KYB’li kaynaklar Kobani’ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiÄŸini açıkladı.

Kobani’ye silahlı adam yardımı yapan PeÅŸmerge güçleri yetkililerinden Halgart Hikmet ise bu yardımın ihtiyaçlar gözetilerek gönderildiÄŸini ve ağır silahları içerdiÄŸini açıkladı. Hikmet bu yardımın devamının geleceÄŸini de belirtti. 

PeÅŸmerge güçleri sözcüsü Cabar Yaver ise, Kobani'ye askeri takviyelerine devam etmek istediklerini söyledi ve "O bölgeye havadan veya karadan yedek güçlerimiz göndermek için çabamız ve hazırlığımız var" dedi.

ABD kendi mühimmatını vurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, Kobani'ye havadan atılan mühimmatın bir kısmının boÅŸ araziye düÅŸtü. Bu silahların IŞİD'ın eline geçme ihtimaline karşı koalisyon güçleri bu noktayı bombalayarak silahları yok etti.

Komutanlık, pazartesi günü Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik gerçekleÅŸtirilen hava saldırıları hakkında bilgi verdi.. Buna göre Irak'ın Felluce kenti yakınlarına 2, Suriye'nin Kobani kenti çevresine 6 hava saldırısı gerçekleÅŸtirildi.

ABD: PeÅŸmerge geçiÅŸini biz istedik

Bu arada ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, peÅŸmerge güçlerinin Kobani'ye geçiÅŸini Türkiye'den kendilerinin talep ettiÄŸini söyledi. Kerry, Kobani'ye ABD askerleri tarafından silah indirilmesine dair ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Türk yetkililerle görüÅŸtük; ben görüÅŸtüm, BaÅŸkan Obama da görüÅŸtü ve çok çok açık bir ÅŸekilde bunun ABD’nin siyasetinde bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını bildirdik. Bu bir kriz anı, olaÄŸanüstü bir durum; bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi. IŞİD’e karşı savaÅŸan bir halka sırtımızı dönmek sorumsuzca ve ahlaki açıdan zor bir durum olurdu."

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, Suriye'de IŞİD’e karşı Kobani'yi (Aynul Arab) koruyan Kürt güçlerine takviye saÄŸlamak için Kobani bölgesine havadan birçok yardım yaptığı belirtildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak’taki Kürt yönetimi tarafından saÄŸlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani’de IŞİD’e karşı savaÅŸan Kürt güçlerine ulaÅŸtırdığı vurgulandı. Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenli ÅŸekilde ayrıldığı ifade edildi.

Kaynak: AFP, Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.