Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de Husilerin ilerleyişi sürüyor

İran destekli Şii Husiler'in kurduğu Ensarullah Hareketi, Yemen'in başkenti Sana'yı ve Amran bölgelerini ele geçirdikten sonra ülkenin güney bölgelerinde ilerlemeye devam ediyor.



Ä°ran destekli Åžii Husiler'in kurduÄŸu Ensarullah Hareketi, Yemen'in baÅŸkenti Sana'yı ve Amran bölgelerini ele geçirdikten sonra ülkenin güney bölgelerinde ilerlemeye devam ediyor.

Ensarullah militanları, baÅŸkenti Sana ve Amran kentini ele geçirdikten sonra ülkenin en önemli liman kentlerinden biri olan el-Hudeyde kentini de kontrol altına aldı.

Silah desteÄŸinin deniz üzerinden gemilerle geldiÄŸi iddia edilen Husilerin, Hudeyde limanını ele geçirerek bölgede ilk kez bir limanın kontrolünü saÄŸlamış oldu. Husilerin böylelikle deniz üzerinden silah sevkıyatı yapabilmesinin önü açılmış oldu. Hudeyde'deki aÅŸiret mensupları ise Ensarullah militanlarının Hudeyde'den çıkması talebiyle barışçıl gösteriler düzenliyor.

Taiz hedefte

Öte yandan Sana'dan sonra ikinci büyük ÅŸehir olan Taiz kentinin kontrolünü saÄŸlamak isteyen Husiler, öncelikle yolları üzerindeki Ä°b kentini ele geçirmek istiyor.

Ä°b kentindeki yerel kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye göre, Sünni aÅŸiret üyeleriyle çatışmaya baÅŸlayan Ensarullah, kentin bazı bölgelerinde kontrol noktaları oluÅŸturdu. AÅŸiretler ise Husilerin kentten çıkması için milis güçlerini ÅŸehrin pek çok noktasına gönderdi. Bölgede gerginlik devam ederken, Husi Ensarullah hareketiyle kabile milisleri arasında ÅŸiddetli çatışmaların çıkmasından endiÅŸe ediliyor.

"ABD havadan Husiler karadan el-Beyda'ya saldırıyor"

Husi milisler, Yemen El Kaidesi olarak bilinen Ensar'uÅŸ Åžeria örgütünün kontrolündeki el-Beyda kentine de saldırı baÅŸlattı. ABD'nin insansız hava araçlarının aralıksız bombaladığı bölgede Husiler de karadan saldırılara baÅŸladı.

Bu durum kamuoyunda ABD'nin Yemen'de El Kaide'ye saldırması karşılığında Husilerin önünü açtığı yorumlarına neden oldu.

El Kaide'nin güçlü olduÄŸu kentte dün geceden beri aralıksız çatışmalar devam ediyor. Ensar'uÅŸ Åžeria örgütü ise Husilerin bütün bölgelerde hedefleri haline geldiÄŸini duyurdu. Örgüt, Sana'da da Husilerin bulunduÄŸu bölgelere bombalı saldırılar düzenleyeceÄŸini açıklamıştı.

Ä°ran: Husileri destekliyoruz

Ä°ran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası Ä°liÅŸkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıkladı.

Velayeti, Hizbullah'ın ülkeye yönelen tehditlere karşı Lübnan ordusunun yanında yer aldığını hatırlatarak, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiÄŸi rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Husi Ensarullah Hareketi Ä°ran'la paralel

Ä°deolojik açıdan Yemen'deki Sünni ve Zeydi hareketlerden bağımsızlaÅŸarak Ä°ran yönetimiyle paralel 12 Ä°mamcı Åžii bir siyasal oluÅŸuma dönüÅŸtüÄŸü deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.

Husiler, demokratik ve çoÄŸulcu bir devlet yönetimini reddederek, devletin meÅŸruiyetinin Hz. Muhammed'in soyundan gelen yöneticilere ait olması gerektiÄŸini iddia ediyor. 1979 Devrimi sonrası Ä°ran'da kurulan, Din adamlarının egemen olduÄŸu "Velayet-i Fakih" sistemine benzer bir "Ä°mamlar devleti" talep eden Husiler, Yemenli analistler tarafından Ä°ran yönetimiyle koordineli olarak hareket eden Lübnan Hizbullah hareketine benzetiliyor. Husilerin devlet teorisi, Husi soyunun Hz. Muhammed'e dayandığı ve dolayısıyla devletin egemenlik hakkınınHusi soyuna ait olduÄŸu iddiasına dayanıyor.

Husilerin yayılma stratejisi

Yemen'in kuzeyindeki Sa'da vilayeti Husilerin kalesi olarak biliniyor. Husilerin tüm faaliyetlerinin hareket noktası olarak kabul edilen Sa'da'da Husilere ait eÄŸitim merkezleri ve askeri eÄŸitim kampları bulunuyor. Yemen merkezi hükümeti, örgütün kaçak yollardan Ä°ran'dan ağır silah desteÄŸi aldığını belirtiyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e baÄŸlı Gerçekleri AraÅŸtırma Komisyonu da Ä°ran'ın Sa'da yakınlarındaki Kızıldeniz'in el-Luhayya limanına silah ulaÅŸtırmak için Eritre'de bir üs kurduÄŸu, Ä°ran gemilerinin Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele bahanesiyle Yemen'e silah kaçırdığını açıklamıştı.

Geçen sene Yemen sahil güvenlik güçleri içinde Ä°ran silahları bulunan ve Husilere gittiÄŸi söylenen "Cihan 1" isimli bir gemiyi alıkoymuÅŸtu.

Husiler, Amran vilayeti güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmanın ardından 8 Temmuz'da bölgeyi kontrolü altına almış o tarihten bu yana da baÅŸkent Sana'ya doÄŸru yönelmiÅŸti. Örgütün Amran kentinde Zeydilere ait bir çok cami ve eÄŸitim merkezine zarar vermesi ve Yemen'in en büyük siyasi hareketleri arasında anılan Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan)'nın siyasi kanadı Islah Partisi ile yakınlaÅŸan Zeydi siyasetçileri hedef alması ülke kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

Örgütler arasında iç savaÅŸ tehlikesi

Husilerin Amran kentinden sonra AÄŸustos ayında baÅŸkent Sana'ya girmeleri ve sivillere ait ev ve iÅŸyerlerini yaÄŸmalamaları sebebiyle Yemen siyaset çevrelerinde dış destekli bir darbe giriÅŸimi ÅŸeklinde deÄŸerlendiriliyor.

Ensarullah Hareketi'nin ülkenin kuzey ucundaki merkezlerinden güneye doÄŸru iÅŸgal saldırıları düzenlemeleri ve yayılma stratejisiyle sırasıyla Amran ve Sana'yı ele geçirmeleri devlet düzeninin çökme riskini beraberine getiriyor.

Amran ve Sana'dan sonra el-Hudeyde'nin düÅŸmesi ve Taiz kentinin hedef seçilmesi ülkedeki istikrarsızlığın derinleÅŸmesine yol açarken devlet güçlerinin sahneden çekilmesi kamuoyunda ülkedeki çatışmaların terör örgütleri arasında yaÅŸanacak büyük bir iç savaÅŸa dönüÅŸebileceÄŸi endiÅŸesini arttırıyor.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.