YaÅŸam
'İstanbul'a Londra formülü uygulanabilir'
Avrupa Güvenli Ulaşım Konseyi Başkanı Antonio Avenoso, İstanbul trafiğini Al Jazeera için gözlemledi: Sürücüler agresif, Londra gibi şehir merkezine giriş ücreti uygulanırsa trafik yoğunluğu azalabilir.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere yol güvenliÄŸiyle ilgili danışmanlık hizmeti veren Avrupa Güvenli Ulaşım Konseyi'nin (ETSC) BaÅŸkanı Antonio Avenoso, Uluslararası PRAISE Karayolu GüvenliÄŸi Semineri için geldiÄŸi Ä°stanbul'da Al Jazeera'nın sorularını yanıtladı. Harbiye ile Sultanahmet arasında araçla yolculuk yaptığımız Avenoso, Ä°stanbul trafiÄŸi ile ilgili gözlemlerini aktardı.
Türkiye'de Avrupa ülkelerinde olduÄŸu gibi emniyet kemeri, hız kontrolü ve kamera sistemlerinin yaygın olarak kullanılması gerektiÄŸini söyleyen Avenoso, yol güzergahında gördüÄŸü aksaklıkları, kural hatalarını ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:
“Emniyet kemeri kullanımı Avrupa’nın çok gerisinde görünüyor. Araç kullanırken çok fazla cep telefonu kullanan sürücü görüyorum. Bu görüntü inanılır gibi deÄŸil. Motor açıldığında cep telefonu kapanır. Kural budur. Bir motosiklet kullanıcısı gördüm başında kask yoktu, önüne de çocuÄŸunu oturtmuÅŸ. Çok ÅŸaşırtıcı. Sürücülerin çok agresif araç kullandığını da görüyorum”
Ä°stanbul’un Avrupa baÅŸkentleri ile kıyaslandığında, trafik ve yol güvenliÄŸi konusunda geride kaldığını söyleyen Avenoso, trafik yoÄŸunluÄŸunun da kendisini ÅŸaşırtmadığını söylüyor.
Avenoso, “Avrupa’da da büyük ÅŸehirlerde yoÄŸun saatler oluyor. Özellikle Londra bu konuda Ä°stanbul’a benziyor. Londra'da ÅŸehir merkezine özel araç ile giriÅŸ yapmak ücrete tabi. Ä°stanbul’da da benzer bir uygulamayla bu yoÄŸunluÄŸun nispeten önüne geçilebilir” dedi.
Ä°stanbul'da toplu taşımanın teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini söyleyen Avenoso, bisiklet kullanımının düÅŸük olduÄŸunu gözlemlediÄŸini, Avrupa’nın birçok yerinde güvenli bisiklet kullanılabilen yolların olduÄŸunu söyleyerek, kısa mesafeler için de yürünmesi gerektiÄŸini anlatıyor.
"Türkiye, AB'nin gerisinde"
Avenoso, AB genelinde trafik kazası sonucu ölüm sayısının, 2001’de 50 bin civarındayken , 2013 sonunda 26 binlere kadar gerilediÄŸini, 2020 hedeflerinin ise ölüm oranlarını yüzde 50 azaltmak olduÄŸunu anlattı. Avrupa’da trafik kazası kurbanlarının yüzde 50’sinin, mesleÄŸi sürücülük olmayan ancak iÅŸe gidip gelirken araç kullanan kiÅŸiler olduÄŸuna da dikkat çeken Avenoso'ya göre, Türkiye ‘yol güvenliÄŸi’ konusunda Avrupa BirliÄŸi’nin gerisinde:
“Sadece trafik kazası sayıları ya da olay yerindeki ölüm sayıları da hesaplamalarda yeterli deÄŸil. Hastanelere yansıyan ve trafik kazaları sonucu meydana gelen kazalara baÄŸlı ölü ve yaralı sayılarını da bilmek gerekli. Yine de Türkiye’nin geliÅŸmekte olduÄŸunu, bu konuda da iyileÅŸtirme çalışmalarının olduÄŸunu biliyoruz. Avrupa BirliÄŸi’nin hedefi var. Önlenebilir kaza oranını minimuma çekmek. Türkiye’nin de benzer hedefi olmalı. Burada siyasi irade çok önemli. Kamu idarecilerinin yol güvenliÄŸi konusuna ciddi ÅŸekilde eÄŸilmesi gerek. Sorunla nasıl mücadele ettiÄŸiniz buna baÄŸlı.”
Avrupa’da büyük firmaların öncülüÄŸünde iÅŸyerlerinin çalışanlarına ‘yol güvenliÄŸi’ eÄŸitimi verdiÄŸini vurgulayan Avenoso, “Ä°ÅŸyerleri anahtar rol oynuyor. Yol güvenliÄŸinde eÄŸitimli bir çalışan ailesini ve yakın çevresini de eÄŸitiyor. Dolayısıyla zincirleme olarak eÄŸitilen birey sayısını artıyor ve kaza riski düÅŸüyor. Ä°ÅŸyeri de büyük maliyetlerden kurtuluyor." diyor.
YILDA 1 MÄ°LYON KİŞİ ÖLÜYOR
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.