Coğrafyamız
Yemen çıkış arıyor
Yemen'de Şii Husiler ile aşiret temsilcileri İb kentinin tüm silahlı gruplardan temizlenmesi konusunda anlaştı.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Ä°b Valisi Yahya Ä°ryani'nin giriÅŸimiyle varılan anlaÅŸma, Åžii Husiler ve aÅŸiretlere baÄŸlı tüm silahlı grupların kentten çıkarılmasını öngörüyor.
AnlaÅŸmanın maddeleri arasında "kentin iç güvenliÄŸinin milisler yerine özel güvenlik güçleri tarafından saÄŸlanması ve silahlı grupların kentten çıkarken saldırıya uÄŸramaması" da yer alıyor.
AnlaÅŸmaya varılmasının ardından kentteki kaynaklar çatışmaların yerini sakinliÄŸe bıraktığını ifade etti.
GüvenliÄŸin tamamen özel güvenlik güçlerine ne zaman devredileceÄŸi ise henüz net deÄŸil.
AteÅŸkes anlaÅŸmasından önce Husiler ile kabile güçleri arasında yaÅŸanan çatışmalarda 7 kiÅŸi öldü. Husilerin kentte yayılması ve güvenliÄŸi saÄŸlamaya baÅŸlaması üzerine Ä°b kenti Emniyet Müdürü de görevinden istifa etti.
BaÅŸkent Sana
BaÅŸkent Sana’da ise gerginlik devam ediyor. Kentte bulunan kaynaklardan alınan bilgilere göre, Husiler valilik binasını bastı ve Vali Abdulgani Hıfzullah Cemil'in evini kuÅŸattı.
Görgü tanıkları da Beyt Bus bölgesinde bulunan valilik binasının Åžii Husi militanlar tarafından basıldığını doÄŸruladı.
Valinin evine uygulanan kuşatmanın devam ettiği ifade edildi.
Kaynaklar çatışmaların, Husi güçlerinin Yerim’de bir avukatın evini basarak oÄŸlunu ve yeÄŸenini öldürmelerinin ardından baÅŸladığını bildirdi. Al Jazeera Yemen Büro Müdürü Said Sabit, Husilerin Ä°b kentinde daha önce varılan anlaÅŸmayı bozarak kentin ileri gelenlerinden birinin evine saldırdığını belirtti. Sabit, bu geliÅŸmenin kentte çatışmaların yeniden baÅŸlamasına neden olabileceÄŸini ekledi.
Husilerin kentte yayılması ve güvenliÄŸi saÄŸlamaya baÅŸlamasının ardından Ä°b kenti Emniyet Müdürü görevinden istifa etti.
Husiler
Åžia'nın Zeydiye koluna mensup kiÅŸilerin oluÅŸturduÄŸu "Husi Hareketi" 1992'de Hüseyin Bedir Husi tarafından kuruldu.
Hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında o tarihten bu yana aralıklarla çatışmalar yaÅŸanıyor.
Åžiddetin önüne geçilemiyor
Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor.
El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.
Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaÅŸanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.