Sosyal Medya

Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne IŞİD başvurusu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun, IŞİD'in bölgede yaptığı saldırıların soykırım olarak kabul edilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne baÅŸvurduÄŸu bildirildi.

IKBY Parlamentosu'ndaki kadın milletvekilleri ile sivil toplum kuruluÅŸlarının (STK) temsilcileri, terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan Yezidi kadınların kurtarılmasına iliÅŸkin özel bir oturumda bir araya geldi.

Oturuma katılan Parlamento BaÅŸkanı Yusuf Muhammet Sadık, Sincar'da (Åžengal) üç ay önce Yezidilere karşı baÅŸlatılan ve ÅŸu an devam eden saldırıların etkilerinin çok acı verdiÄŸini ve yıllarca geçmeyeceÄŸini belirtti.

IŞİD'in özellikle kadınlara yaptıklarının utanç verici olduÄŸunu vurgulayan Sadık, IKBY Parlamentosu'nun bu konuda birçok çalışma yaptığını ve atılacak adımlar konusunda kararlı olduÄŸunu aktardı.

Yezidi kadınların kurtarılması konusunda herkesin fikrine baÅŸvurduklarını dile getiren Sadık, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Öncelikle hapiste tutulan ya da farklı yerlere gönderilen kadınların kurtarılması gerekiyor. Daha sonra acı dolu günleri yaÅŸayan bu kardeÅŸlerimize, toplumdaki yerlerini alarak yaÅŸamaya devam etmeleri için destek vermeliyiz. Üçüncü olarak bu kadınlara terör kurbanı olarak görülüp destek verilmesi gerekiyor. Toplumun kötü günler geçirmiÅŸ bu kadınlara destek vermesi gerekiyor. Bizim parlamento olarak siz kadınların da fikirlerine ihtiyacımız var. Bu konuda toplantı sonrası iyi bir çalışma yapabileceÄŸinize inanıyorum.''

''ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESÄ°'NE BAÅžVURDUK"

Sadık, incelemeler sonrası hükümet ve parlamentonun da soruÅŸturmalar konusunda adımlar atacağına deÄŸinerek, yapılan zulmü dünyanın görmesi için STK'ların desteÄŸine ihtiyaçlarının olduÄŸunu söyledi.

IŞİD'in, bölgede yaÅŸayan azınlıkları hedef aldığını belirten Sadık, ''Yezidi, Türkmen, Hristiyan ve Åžabeklere karşı düzenlenen saldırıların soykırım olarak tanınması için elimizden geleni yapacağız. Bölgede azınlıklara kaşı planlı olarak yapılan saldırıların soykırım olarak tanınması için resmi olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne baÅŸvurduk. BaÅŸvurumuz kabul edildi. Önümüzdeki günlerde gerekli incelemeler yapılacak'' dedi.

Sadık, baÅŸvuru sonrası yapılacak araÅŸtırma ve incelemelere ön ayak olacaklarına dikkati çekerek, bu topraklarda insanlara acı yaÅŸatan kiÅŸilerin cezasız kalmayacağını kaydetti.

''KADINLARA DOKUNMALARI ÇOK ACI"

IKBY Parlamentosu Kadın Hakları Ä°nceleme Komisyonu BaÅŸkanı Evar Ä°brahim de Sincar'da IŞİD tarafından kaçırılan kadınların köle gibi satılmasının herkesi çok üzdüÄŸünü söyledi.

Ä°brahim, Komisyon olarak bu olayı tüm yönleriyle inceleyeceklerini, IŞİD'in masum sivilleri kaçırarak, millet ve dinleri yok etmeye çalışmasının büyük bir günah olduÄŸunu dile getirerek, ''Suçsuz günahsız Yezidi kadınlara dokunmaları çok acı verici bir durum. Bugün hükümet, parlamento ve STK'lardan gelen kadınlarımız Yezidi kadınlar için neler yapılabilir onu görüÅŸeceÄŸiz'' ifadesini kullandı.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.