Sosyal Medya

Güncel

'PKK eÅŸittir PYD'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'da gerçekleştirdiği resmi ziyaretler sonrasında Cumhurbaşkanlığı uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Bizim için PKK ve PYD eşittir' diyen Erdoğan, PYD ile istihbarat paylaştığını açıklayan ABD'ye de mesaj vermiş oldu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, "PYD ÅŸu anda bizim için PKK ile eÅŸtir, o da bir terör örgütüdür. Amerika'nın böyle bir desteÄŸi, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir ÅŸeye de biz 'Evet' diyemeyiz" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afganistan'a gerçekleÅŸtirdiÄŸi resmi ziyaretin dönüÅŸünde 'TUR' uçağında gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "IŞİD ile koalisyon çalışmaları sürüyor. Ä°ncirlik üssüyle ilgili bazı açıklamalar yapıldı, gelinen nokta nedir? Türkiye taleplere nasıl yanıt verecek. Resmen böyle bir talep geldi mi? Türkiye talep gelmesi durumunda ne yapacak?" diye sorması üzerine CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Biliyorsunuz, 4 baÅŸlık altında söyleyeceÄŸim var. Bir tanesi; uçuÅŸa yasak bölge meselesi, iki; güvenli bölge meselesi, üç; eÄŸit -donat meselesi, dört; rejim meselesi. Bunlar olmadığı sürece Türkiye olarak bizim orada yer almamız mümkün deÄŸil" yanıtını verdi.

"PYD ÅžU ANDA BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N PKK Ä°LE EÅžTÄ°R"

IŞİD ile çatışan PYD'ye ABD'nin 'silah desteÄŸi' vereceÄŸi yönündeki iddialara da sert tepki gösteren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, açıklamasında ÅŸunları kaydetti:

"Son günlerde bir ÅŸeyler dolaÅŸmaya baÅŸladı. Nedir o? PYD'ye silah desteÄŸi vermek ve PYD'ye verilecek silah desteÄŸiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluÅŸturmak. Tamam da PYD ÅŸu anda bizim için PKK ile eÅŸtir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduÄŸumuz Amerika'nın böyle bir desteÄŸi, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir ÅŸeyi bizden beklemesi mümkün deÄŸil, böyle bir ÅŸeye de biz 'evet' diyemeyiz."

"UYGUN DEĞİLSE 'EVET' DEMEMÄ°Z MÜMKÜN DEĞİL"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Ä°ncirlik meselesinin ayrı bir mesele olduÄŸunu Ä°ncirlik konusunda istenin henüz belli olmadığını ifade etti. Bunu gördükleri anda deÄŸerlendireceklerini sözlerine ekleyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Biz güvenlik birimleriyle otururuz bunları konuÅŸuruz, uygun gördüÄŸümüz bir ÅŸey varsa buna 'evet' deriz, ama uygun deÄŸilse buna 'evet' dememiz de mümkün deÄŸil" dedi.

"DAHA NE YAPACAK BU Ä°KTÄ°DAR?"

"Biz niçin güvenli bölge istiyoruz? Güvenli bölge bir iÅŸgal hareketi deÄŸil ki güvenli bölge sadece kendi topraklarından kaçıp Türkiye'ye sığınan vatandaÅŸa, Suriyeli vatandaÅŸa kendi topraklarına dönme imkanını verme" diye konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, açıklamasında ÅŸunları kaydetti:

"Ama onlara bir güvenlik temin etmemiz lazım, bir güvence saÄŸlamamız lazım ki onlar topraklarına döndükleri zaman nasıl ki ÅŸu anda bizde kamplarda kalıyorlar, kamplar sınır boylarında deÄŸil mi? Sınır boylarında. Orada belli kilometre mesafede, bu tabi daÄŸ arazi var, düz ovalar var, bunların hepsi ayrı ayrı. Bazı yerde 5 kilometre olur, bazı yerde 15 kilometre olur, 25 kilometre olur, bunları ilgili birimlerimiz çalışacaklar. Bunlar zaten Amerikalı ilgililerle bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yetkilileri, DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri bunları zaten görüÅŸüyorlar. Bu konuda da bunun adımları atılır. Åžu anda bakıyorsunuz, DışiÅŸleri Bakanları sözcüleri gerek Amerika'da gerek Avrupa'da bir ÅŸeyler söylüyorlar, bunların bir kısmından haberimiz var, bir kısmından haberimiz yok, ama haberimiz olan konularla ilgili biz o 4 baÅŸlığı önemsiyoruz. Buralardan taviz vermek mümkün deÄŸil. Hele hele biz PYD'ye silah verelim... Sen ÅŸu anda arazide rejime karşı, IŞİD'e karşı mücadele verenlere niye bu güne kadar vermedin bu desteÄŸi. Madem böyle bir destek vereceksin arazide ÅŸu anda rejime karşı da IŞİD'e karşı da savaÅŸ verenler var, onlara ver. Geçenlerde onlardan bir tanesi 74 kadar lider kadroda insanı biliyorsunuz kendi içinden vurulmak suretiyle 74'ü de kimyasal silahla öldürüldü, hiç duyuldu mu, buna karşı herhangi bir ÅŸey söylendi mi? Tam aksine. Åžimdi biraz gerçekçi olmamız gerekiyor. Kalkıp da 'PYD' dendiÄŸi zaman, ben o zaman bu iÅŸten ciddi manada 77 milyonun sorumlusu olarak rahatsız olurum. Tıpkı 'Kobani'ye sahip çıkıyoruz' diyerek ülkemi karıştıranların Kobani dışındaki bölgelerde 250 bin insanın öldürülmesinden rahatsız duymadığı bir tabloyu görüyoruz. Burada Türkiye olarak biz Ayn el Arap'tan yani Kobani'den ülkemize gelenlere kapımızı kapamadık, kapımızı açtık ve 200 bin insan ÅŸu anda ülkemizde. Daha ne yapacaktı bu iktidar? Yapılması gerekeni yaptı."

"VARSA YOKSA KOBANÄ°, NEDEN?"

Kobani'den IŞİD'in çekilmeye baÅŸladığı bilgisinin gelip gelmediÄŸi yönündeki bir soruya ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bilgilerin geldiÄŸini ve bu bilgileri aldıklarını söyledi. IŞİD'in bir taraftan çekilirken öbür taraftan belli bir yeri iÅŸgal edebildiÄŸine dikkat çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Bütün bunların dışında 'ÅŸu anda niye Suriye, illa da niye Kobani diye sormak lazım. Irak'ın üçte biri gitti, acaba bu üçte birde niye hiç rahatsız deÄŸil bunlar. Varsa yoksa Kobani, neden? Bunlar manidar. Ä°ngiltere sadece Irak diyor. Niye sadece Ä°ngiltere sadece Irak diyor da Suriye de demiyor. Biz hep söylüyoruz ÅŸu anda bizim bin 290 kilometre sınırımız var. Bütün dert bizde, kalkıp bu dostlar hiçbirisi 'senin derdin nedir, senin ihtiyacın nedir' böyle bir ÅŸey sormuyor. 4.5 milyar dolar harcama yapmışız, bunların hiçbirinden böyle bir ÅŸey duyulmuyor. Bize gelen nedir? 200 milyon dolar civarında bir para. BM Mülteciler Konseyi'nden gelen para 20-25 milyon dolar, tek burada aklımda kaldığı kadarıyla Suudi Arabistan'ın bize 50 milyon doları gelmiÅŸti, diÄŸerleri irili ufaklı ÅŸeyler" diye konuÅŸtu.

"KALKIP DA ÖZEL VÄ°LLA TAHSÄ°S EDÄ°LECEK HAL YOK"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bir gazetecinin, "Çözüm Süreci'nde yeni bir aÅŸamaya gelindi. Yeni aÅŸamada da Öcalan'ın konumuna iliÅŸkin bazı tartışmalar baÅŸladı. Talepler var. BaÅŸmüzakereci statüsü verilsin gibi. Ä°lerleyen aÅŸamalarda ÅŸartlarında iyileÅŸme söz konusu olabilir mi? Taleplere yeni yanıt verilmesi söz konusu mu?" ÅŸeklindeki sorusuna ise ÅŸu yanıtı verdi;

"AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapse mahkum olmuÅŸ olan bir insan var. Bu insani ÅŸartların iyileÅŸtirilmesine yönelik yapılması gereken her ÅŸeyi bu devlet yapmıştır. Bundan daha ilerisi zaten olamaz. Herhalde kalkıp özel villa tahsis edilecek hal yok. Åžu anda orada 2 odası var, 2 odasının dışında televizyonu… Bunların hiçbirisi yoktu, bizim iktidarımız döneminde bunları verdik. Bunun dışında oradaki 5 tane diÄŸer mahkumla görüÅŸebilme imkanı var, bunun dışında daha ne olacak. BaÅŸmüzakereci, vesaire gibi böyle bir ÅŸey… Bunlar çok büyük tehlike, çok büyük yanlış. Ä°stihbarat MüsteÅŸarımız gidiyor, zaten kendisiyle görüÅŸülmesi gereken konuları görüÅŸüyorlar. Ama son zamanlarda bir ÅŸeyler deÄŸiÅŸti. Åžu anda bakıyorsunuz Ä°mralı farklı bir havada, daÄŸ farklı bir havada, Parlamentodaki temsilcileri farklı bir havada, böyle bir ayrışmanın, bölüÅŸmenin olduÄŸu yerde ülkemi karıştıranların hali de ortada. Yarın akil insanlarla BaÅŸbakanımızın toplantısı olacak, hafta içinde kendileriyle konuÅŸur, görüÅŸürüz. Benim CumhurbaÅŸkanı olarak kanaatim kesinlikle bugüne kadar olan 11 yıllık tecrübemle budur. Böyle bir geniÅŸletilmesi ÅŸusu, busu… Ne kadar geniÅŸletilecekse zaten geniÅŸletilmiÅŸ, imkan her ÅŸey verilmiÅŸ. SaÄŸlık noktasında tedavi falan her ÅŸey aksatılmadan yapılıyor."

"ONUN SIKINTISI BAŞKADIR, ORASI BİR CEZAEVİ DEĞİL"

Öcalan'ın baÅŸka bir cezaevine nakil edileceÄŸi yönündeki iddialara ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Onun sıkıntıları baÅŸkadır. Orası cezaevi deÄŸil dikkat ederseniz" ifadelerini kullandı.

BaÅŸka bir gazetecinin, "Paralel yapıyla mücadele konusunda bir açıklamanız oldu. MGK'yı iÅŸaret ettiniz, yeni bir adım atılacağı yönünde bazı yorumlar yapıldı. Fethullah Gülen'in terör örgütü olarak kabul edileceÄŸi, paralel yapının bu ÅŸekilde yer alacağı ve bunun Milli Güvenlik Siyaset Belgesinde yer alacağı ÅŸeklinde açıklamalar yapıldı. MGK'da paralel yapıyla mücadele konusunda nasıl bir adım bekleniyor?" ÅŸeklindeki sorusuna ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Milli Siyaset Belgesi içerisinde belli konu baÅŸlıkları yer alır. Bunlardan bir tanesi ki en önemlisidir o; ulusal güvenliÄŸi tehdit eden unsurlar. Burada paralel yapı veya paralel devlet yapılanması ulusal güvenliÄŸimizi tehdit eden unsurlardan bir tanesidir. Bu ay yapılacak olan MGK toplantımızda ulusal güvenliÄŸimizi tehdit eden unsurlar gündemimizde yerini alacaktır. Ve sonunda zaten müzakerelerden sonra da basın açıklamasında tavsiye kararları vesaire hepsi çıkacaktır. Müzakerelere baÄŸlı olarak tavsiye kararında yerini alırsa o zaman hükumet bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu karanını eÄŸer bu tavsiye kararı istikametinde alması halinde o zaman bu Milli Güvenlik Siyaset Belgesi içinde yerini alır" diye konuÅŸtu.

"YARGIDA ATILACAK OLAN YENÄ° ADIMLAR VAR"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin 5 yılda bir yenilendiÄŸini ve önümüzdeki yıl bu 5 yıllık sürenin dolayacağına dikkat çekti. Fevkalade hallerde bunu daha önceye de çekmenin mümkün olacağını vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°çerideki bazı deÄŸiÅŸiklikleri yapmak mümkündür. Bu neyi getirir, bu yargının da uluslararası camianın da bu tür olaylara bakışını deÄŸiÅŸtirir, önemli bir adımdır bu. Dostluk, kardeÅŸlik baÄŸlarıyla birbirine baÄŸlı olduÄŸunu söyleyen ülkeler bu tür ÅŸeylerde o ülkenin gerek Bakanlar Kurulu gerekse Milli Güvenlik Kurulu gibi önemli bir kurumunun almış olduÄŸu kararı veya tavsiyeyi gözardı etmezler. Yeni bir süreç ÅŸudur; o da yargıdaki süreçtir. Yargıda atılacak olan yeni adımlar var, yeni adımlarla ilgili olarak da birçok ÅŸikayetler var, biriken dosyalar… Görüyorsunuz birçok ÅŸeyler açığa çıkmaya baÅŸladı. Åžu ana kadar birçok belgeyi veremeyen insanlar artık o belgeleri vermeye baÅŸladılar. Bu belgelerin verilmesiyle ben inanıyorum ki yargı çok daha farklı adımları atacaktır. Kararlarını da buna göre verecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ziyaretini takip eden gazetecilere cezerye ikramında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.