Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Ebola virüsüyle ilgili bilmediklerimiz

Dünyanın farklı ülkelerinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsünün kan yoluyla bulaştığı ve hastalığın kendisini kanamayla belli ettiği belirtildi.



Son zamanlarda adı sıkça duyulan Ebola hastalığı, birçok ülkeyi etkisi altına alıp ölümcül sonuçlara neden oluyor. Kan, salgı ya da dışkı gibi faktörlerle insandan insana kolayca bulaÅŸabilen Ebola hakkında bilgi veren Özel Medline Aydın Hastanesi BaÅŸhekimi Op. Dr. Serkan Kurnaz, “Ä°lk olarak Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde görülen Ebola virüsü, insanlarda ve diÄŸer canlılarda kanamalı ateÅŸe neden olan bir virüstür. Ä°lerleyen evrelerinde organ yetmezliÄŸine neden olan Ebola virüsü, ölüme neden olan ciddi bir saÄŸlık sorunudur. Ebola virüsü; kan, salgı ve dışkı teması ile kiÅŸiden kiÅŸiye bulaÅŸabilir. Aynı zamanda; enfekte salgılarla kontamine olmuÅŸ objelerle temas olması halinde ve defin iÅŸlemleri sırasında cenazeye doÄŸrudan temas edilmesi halinde bulaşır. Ebola virüsü, kontrol altına alınmazsa salgınlara neden olabilir” dedi.
 
KANAMAYLA ORTAYA ÇIKIYOR
 
Ebola hastalığının kanama ile kendini belli etmeye baÅŸladığının altını çizen Dr. Kurnaz, ÅŸunları söyledi: “Virüs, vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık geliÅŸir. Hastalığın ilk belirtileri; ani baÅŸlangıçlı yüksek ateÅŸ, üÅŸüme, titreme ve bitkinliktir. DiÄŸer belirtileri; ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı, kas aÄŸrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın aÄŸrısıdır. Ancak, Ebola virüsünün en belirgin belirtisi ilerleyen dönemde ortaya çıkan kanamalardır. Ä°lerleyen dönemde göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan gelebilir. Ebola virüsü vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökerttiÄŸi için insan vücudunun virüse karşı savaÅŸamaz hale gelmesi sonucu organ yetmezliÄŸi görülür. Ebola virüsü hastalığı salgınlarında ölüm oranı yüzde 90’lara kadar çıkabilir.”
 
EBOLA VÄ°RÜSÜ HANGÄ° ÜLKELERDE GÖRÜLÜYOR?
 
Adını Afrika’daki bir nehirden alan Ebola virüsü bugüne kadar genel olarak; Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, FildiÅŸi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. Ancak, son zamanlar da Avrupa ve Amerika’da da Ebola virüsünü taşıyan kiÅŸilere rastlandı.
 
Kaynak: Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.