Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan HSYK'ya kadın üye atayacak

HSYK'ya seçilen üyelerin tamamının erkek olmasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurula en az 1 kadın üye atamak istiyor.



CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, 28 Ekim'de göreve baÅŸlayacak yeni Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) en az bir kadın isim atayacak. Yapılan seçimler sonucunda belirlenen HSYK üyelerinin tamamının erkek olmasından sonra ErdoÄŸan'ın, "Bu kadar erkek egemen olmamalı. Kadın üyeler de olmalı" diyerek, kurmaylarına kadın üye atamak istediÄŸini söylediÄŸi öÄŸrenildi.

Atanacak üyeler için aday belirleme sürecinde kadın adaylara önem verilmesini isterken, atayacağı 4 isim arasında en az 1 kadın ismin yer alacağı öÄŸrenildi. ErdoÄŸan'ın önümüzdeki hafta içinde atama yapması beklenirken, ÅŸimdi kurmayları hukukçu akademisyenler ve avukatlar arasından aday belirleme çalışmasına baÅŸladı. HSYK'ya seçilen 15 asil üyenin tamamı erkek isimlerden oluÅŸuyor. Seçim sonucunda oluÅŸan yedek listelerde ise yalnızca bir kadın üye bulunuyor.

Sadece Yargıtay Tetkik Hakimi olan Zeynep Åžahin, Yargıda Birlik Platformu listesinden katıldığı seçimlerin sonucunda 4 kiÅŸilik adli yargı yedek üyeler listesine 3. sıradan girebildi. Adalet Bakanlığı ve yüksek yargı kulislerinde ise Åžahin'in seçilememesine duyulan büyük üzüntü var. Özellikle Yargıda Birlik Platformundan seçilen üyelerin Åžahin'in seçilememesine üzüldükleri öÄŸrenildi.

ErdoÄŸan'ın atayacağı HSYK üyelerini seçebileceÄŸi iki alan bulunuyor. ErdoÄŸan, avukatlar ve hukukçu akademisyenler arasından seçimini yapabilecek. Edinilen bilgilere göre, özellikle kamuda görev alan, baÅŸarılı kadın hukukçu bürokratlar üzerinde isim belirleme çalışmaları yapılıyor.

Kadın üyenin belirlenmesi için sadece kadın isimlerden oluÅŸan bir liste oluÅŸturulacağı, ErdoÄŸan'ın en az bir kadın ismi bu liste üzerinde çalışarak belirleyeceÄŸi öÄŸrenildi. Öte yandan, özellikle sivil toplum örgütlerinde görev alan, kamuoyunda saygı duyulan kadın isimlerin de üye adayları listesinde yer tutacağı belirtildi.

SABAH

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.