Sosyal Medya

Sağlık

Bitkisel hayattaki hastalara iliÅŸkin yeni bulgular

Bilim adamları, bitkisel hayattaki hastaların bazılarının bilinçli olduğuna dair yeni bulgular elde etti.



Cambridge Üniversitesi'nden bir grup araÅŸtırmacı, bitkisel hayattaki 13 hastanın kafataslarına takılan elektrotlar aracılığıyla beyin ve sinir sistemlerindeki elektriksel etkinliÄŸin haritasını çıkardı.

Daha sonra elde edilen veriler, saÄŸlıklı kiÅŸilerden alınanlarla karşılaÅŸtırıldı. Bitkisel hayattaki 13 kiÅŸiden dördünün beyninde saÄŸlıklı kiÅŸilerdekine son derece benzer elektriksel etkinlik görüldü. Deneyin ikinci aÅŸamasında bu hastalara kendilerini tenis oynarken hayal etmeleri söylendi ve beyin aktiviteleri Manyetik Rezonans Görüntüleme ile kaydedildi. MRI sonuçları, bitkisel hayattaki hastalardan üçünün beyninde hareketlerin planlanmasından sorumlu alanın aktif olduÄŸunu gösterdi. AraÅŸtırmayı yöneten Dr. Srivas Chennu, "SaÄŸlıklı yetiÅŸkinlerdeki bilinçlilik düzeyini destekleyen beyin aÄŸlarından bazılarının, bitkisel hayattaki kimi hastalarda da faaliyet gösterdiÄŸini belirledik. Hastanın farkındalık aÄŸları aktifse çevresinde ne olup bittiÄŸini de biliyor demektir" dedi.

AraÅŸtırma, "PLoS Computational Biology" dergisinde yayımlandı. Bitkisel hayattaki hastaların çevrelerinde olanların farkında olup olmadığı konusu, bilim adamlarının uzun süredir ilgisini çekiyor.

Batı Ontario Üniversitesi Beyin ve Zihinsel Süreçler Merkezi araÅŸtırmacıları, 2011'de beyin dalgalarındaki deÄŸiÅŸimleri tespit eden bir araç geliÅŸtirmiÅŸti. Bitkisel hayattaki 16 hastaya, saÄŸ ellerini yumruk yaptıklarını ya da ayak parmaklarını hareket ettirdiklerini hayal etmeleri için talimat vermiÅŸ, daha sonra hastaların kafa derilerine iliÅŸtirilen elektrotlarla beyin aktivitelerini ölçmüÅŸtü. Bitkisel hayattaki hastalardan alınan verileri karşılaÅŸtırmak için 12 saÄŸlıklı gönüllüden alınan verilerin de kullanıldığı araÅŸtırmada, bedenlerine hapsolmuÅŸ durumdaki bu hastalardan üçünün, aynı talimatı alan saÄŸlıklı deneklerde aktif hale geçen beyin merkezlerini harekete geçirebildiÄŸi saptanmıştı.

Bilim adamları, 2012'de de 10 yıldır bitkisel hayatta olan bir hastayla iletiÅŸim kurmayı baÅŸarmıştı. 39 yaşındaki hasta, sorulara evet hayır olarak yanıt vermiÅŸ, nerede ve kim olduÄŸunun tamamen farkında olduÄŸunu göstermiÅŸ ve aÄŸrısı olmadığı mesajını vermiÅŸti.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.