Güncel
Davutoğlu: Papa kadar itibar görmüyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığındaki bilgilendirme toplantısının ardından Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkan Mehmet Görmez ile açıklamalarda bulundu.
"Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanımıza gösterilen protokolün en üst düzeyde olması benim beklentimdir"
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının devlet protokolündeki ve devletteki önem sırasını öne almak ve diÄŸer dini liderlerin konumlarına dair bir çalışma olup olmadığı sorusuna da ÅŸöyle yanıt verdi:
"Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımızı ben sıradan bürokratik bir kurum ve bürokratik hiyerarÅŸi içinde bir yerde durması gereken bir kurum olarak algılamıyorum, dünyanın hiçbir yerinde de böyle algılanmaz. Ancak dünyanın her yerinde dini otoriteler özel bir protokole sahip olmuÅŸlardır. DışiÅŸleri Bakanlığına geldiÄŸimde verdiÄŸim ilk talimatlardan birisi 'bana uygulanan protokol neyse Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanımıza da uygulanacak' demiÅŸtim, ama orada durmamıştım. 'Fener Rum Patrikhanesine, Ortodoks PatriÄŸine de aynısı uygulanacak' demiÅŸtim. Neden? EÄŸer biz bütün dini kurumlara saygı göstereceksek ki göstermemiz siyasal bir tercihin, dini bir tercihin ötesinde toplumsal bir görevdir, o kurumların sıradan bürokratik yapılar halinden çıkarılması lazım, tehdit gibi görülmekten de çıkarılması lazım. Daha sonra Patrik Bartholomeos ile defalarca görüÅŸtüm, artık havaalanında karşılanıyorlar, büyükelçimiz tarafından. Kendisine özel davet veriliyor, çünkü Hristiyan vatandaÅŸlarımız da bizim için eÅŸit vatandaÅŸlar ve onların kurumlarına da dini liderlerine de saygı gösterme zarureti var. Eskiden gayrimüslim bir dini liderin ziyareti bir tehdit gibi takibe alınan ziyaretlerdi. Åžimdi teÅŸvik edilen, kabul gören, imkan sunulan ziyaretlerdir. Hal böyleyken dini makam itibariyle Türkiye'de bütün Müslümanların itibar ettiÄŸi ve bütün Müslümanların dini hayatıyla ilgili çok özel bir görev yürüten Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanımıza gösterilen protokol yurt dışında ve yurt içinde en üst düzeyde olması benim beklentimdir, bunun da olaÄŸanüstülüÄŸü yoktur, bir tercih meselesi deÄŸil."
PAPA KADAR Ä°TÄ°BAR GÖRMÜYOR!
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Papa ya da Ortodoks patriklerinin Türkiye'yi ya da baÅŸka bir ülkeyi ziyaretinde, devlet baÅŸkanı statüsü dışında, dini lider olarak gösterilen itibarın Türkiye'de Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanına gösterilmesi gerektiÄŸine vurgu yaparak, "Hangi inançtan olursa olsun ulvi görev yürüten dini makamlara sosyal nezaket olarak zaten gösterilmekte olan saygının siyasi olarak gösterilmesi toplumun beklentisidir ve bu laikliÄŸe de kesilikle aykırı bir uygulama da deÄŸildir. Dini hayatın tanzimi konusunda üstlenilen görev son derece hayatidir. Artık Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımıza güven duyulması ve kendisini de belli temel deÄŸerler etrafında bütün dini gruplara açması lazım. Öyle dönemler yaÅŸandı ki Türkiye'de belli askeri dönemlerde, 60 ihtilali sonrasında Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkan yardımcılığına bir komutan atanmıştı veya 28 Åžubat'ta danışman görüntüsünde bir görevli sürekli bu ÅŸeyi kontrol ederdi. Artık kontrol etme, güven sıkıntısı duyduÄŸumuz bir kurum deÄŸil Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı; saygı gören, saygı gösteren ve uluslararası itibara, devlet itibarına katkı yapan bir kuruluÅŸtur" diye konuÅŸtu.
DavutoÄŸlu'nun sözlerinden öne çıkanlar ÅŸöyle;
-Biz her türlü mezhepçiliÄŸe karşıyız. Kim mezhepçiliÄŸi körüklüyorsa, Ä°slam'a en büyük tehditi yapıyordu. Bu barış anlayışını yayma konusunda Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımızın çalışmalarına önem veriyoruz.
-Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımızın gerek iç barışımızın korunması, ortak deÄŸerlerin muhafaza edilmesi, Türkçe, Kürtçe ilahilerin ortak bir ÅŸekilde yapılması büyük bir katkıdır. Bunların devam etmesi lazım.
-Bu sene hükümet kurulurken Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığını bizzat BaÅŸbakan'a baÄŸlama kararı aldım.
-Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımızı sıradan bir kurum olarak algılamıyorum, dünyanın hiçbir yerinde de böyle algılanmaz. Dünyanın her yerinde dini otoriteler özel bir protokole sahip olmuÅŸtur. EÄŸer biz bütün dini kurumlara saygı göstereceksek, bu toplumsal bir görevdir. O kurumların sıradan bürokratik yapılardan çıkarılması lazım. Artık havaalanında karşılanıyorlar büyükelçiler tarafından.
-Özetle, hangi inançtan olursa olsun, dini makamlara sosyal nezaket olarak gösterilmekte olan saygının siyasi olarak gösterilmesi laikliÄŸe aykırı bir uygulama deÄŸildir. Önemli olan öncelikli olarak saygı ve güven ortamının saÄŸlanmasıdır.
"GÜVENLÄ° BÖLGE Ä°ÇÄ°N ÜRETÄ°LMÄ°Åž HARÄ°TALARDIR"
-Güvenli bölgelerin nerelerde olabileceÄŸi sorusu gündeme geldiÄŸinde zikrettiÄŸim unsurlar iradem dışında haritalara dönüÅŸmüÅŸ. O üretilmiÅŸ haritalardır. GüvenliÄŸi bölgelerin insani bölgeler olduÄŸunun altını çizdim.
-Nerede insani bir durum söz konusu ise güvenli bölge orada olur.
AKÄ°L ADAMLAR TOPLANTISI
-Hükümet programını okuduÄŸum aÅŸamada çözüm süreci ile ilgili bir kurul oluÅŸturduk. Son çözüm süreci toplantımızda bütünüyle son yaÅŸanan geliÅŸmeler dahilinde konuyu ele aldık. Çözüm süreci bizim kendi irademizle baÅŸlattığımız bir süreçtir. Kimseden izin almadan da yürüteceÄŸimiz bir süreçtir. Yaptığımız reformlarla çalışmalarımızı da sürdüreceÄŸiz.
-Çözüm süreci kanunsuz faaliyetlere bahanesine de izin vermeyeceÄŸiz.
-Akil Adamlar Toplantısı yapalım diye arkadaÅŸlara talimat verdim. Bu pazar birlikte görüÅŸeceÄŸiz. Prensip olarak aynı isimlerle görüÅŸeceÄŸiz. Burada da en önemli ÅŸeyi psikolojik boyut. Son eylemlerle bu psikolojiyi yıkmak istediler. Bunun için Akil Ä°nsanlar Heyeti'ne ihtiyacımız var. Onları dinleyeceÄŸim, bizim perspektifimizi anlatacağım. Bu sürecin sahibi olan herkesi ortaya çıkmaya davet ediyorum. Ä°nananların çıkıp o ÅŸiddeti lanetlemesi gerekir. Bundan sonraki toplumsal çaÄŸrımız devam edecek.
HABER7
Henüz yorum yapılmamış.