Sosyal Medya

Güncel

IŞİD üç savaş uçağıyla pilotluk eğitimi alıyor

IŞİD'in ele geçirdiği savaş uçaklarını kullanmak için Irak'taki eski Baas subaylarından pilotluk eğitimi aldığı belirtiliyor.



IŞİD gruplarının Suriye'de ele geçirdiÄŸi savaÅŸ uçaklarını kullanmak için pilotluk eÄŸitimi aldıkları belirtiliyor. IŞİD gruplarına pilotluk eÄŸitimini eski Baas subaylarının verdiÄŸi bildiriliyor. 

BBC'de yer alan habere göre, IŞİD'in elinde, daha önce Halep ve Rakka'da Suriye ordusuna ait üslere yaptığı baskınlarda el koyduÄŸu üç savaÅŸ uçağı bulunduÄŸu ifade ediliyor.

Yukarıda görülen tarihi belirsiz fotoÄŸraf, IŞİD'in Rakka'daki "medya merkezi" tarafından 27 AÄŸustos 2014 tarihinde yayınlanmıştı.

Associated Press Ajansı (AP), fotoÄŸrafın gerçek olup olmadığını kontrol ettikten sonra, detayların muhabirlerinin geçtiÄŸi haberlerle tutarlı olduÄŸunu söyleyerek yeniden yayınladı.

Ajans, görüntünün Rakka'daki Suriye ordusuna ait Tabqa hava üssünün IŞİD tarafından ele geçirilmesi ardından örgütün ele geçirdiÄŸi bir savaÅŸ uçağına ait olduÄŸunu söylüyor.

IŞİD'Ä°N ENBAR'DAKÄ° Ä°LERLEYİŞİ SÜRÜYOR

Irak'ın Enbar eyaletinde IŞİD gruplarının ilerleyiÅŸi sürüyor. Kentin önemli bir bölümünü kontrolü altına alan IŞİD grupları baÅŸkent BaÄŸdat'a doÄŸru ilerlemeye çalışıyor. IŞİD'in Enbar'daki ilerleyiÅŸini engelleme konusunda ABD öncülüÄŸündeki uluslararası koalisyonun düzenlediÄŸi hava saldırılarının etkili olmadığı bölgeden gelen son bilgilerle kesinleÅŸti. Irak'taki yerel yönetim IŞİD'in ilerleyiÅŸini durdurmak için kendince birtakım önlemler almaya baÅŸladı.

Enbar Eyalet Meclisi BaÅŸkanı Sabah Kerhut, Enbar'a baÄŸlı bulunan Ramadi'de bugün ikinci bir emre kadar sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildiÄŸini duyurdu.

Kerhut, araçları ve insanları kapsayan sokaÄŸa çıkma yasağı kararının, IŞİD üyelerinin Ramadi'ye saldırı düzenleme ihtimaline karşı önlem olarak alındığını vurguladı.

GÜVENLÄ°K GÜÇLERÄ° KARÅžILIK VERÄ°YOR

Ramadi'de güvenlik konusunda ilerleme kaydettiklerini söyleyen Kerhut, ancak kentin güney, kuzey ve batı kesimlerinde yer yer IŞİD üyeleri ile çatışmaların yaÅŸandığını ve güvenlik güçlerinin örgüte karşı koyduÄŸunu ifade etti.

Enbar Eyalet Meclisi kararın sadece bugün için geçerli olduÄŸunu belirtti ve halktan zorunlu haller dışında sokaÄŸa çıkmamalarını istedi.

HEDEFTE BAÄžDAT VAR

Hadise Kaymakamı Abdulhakim Cuayfi ise IŞİD unsurlarının Ramadi'nin batısındaki Hit kentinde tüm yardım yollarını kestiÄŸini ve Hadise'deki tüm aileleri kuÅŸatma altına aldığını ifade etti. IŞİD üyeleri yaklaşık bir haftadır bölgeye gıda, ilaç ve yakıt giriÅŸini engelliyor.

HAVA SALDIRILARI SONUÇ VERMÄ°YOR

ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor. Ancak bu hava saldırıları ÅŸu ana kadar IŞİD'in ilerleyiÅŸini durdurmayı baÅŸaramadı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagom Sözcüsü John Kirby, IŞİD ilerleyiÅŸine raÄŸmen BaÄŸdat'ın ani bir saldırı tehdidiyle karşı karşıya olmadığını öne sürdü. Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi de 'BaÄŸdat güvende' ifadelerini kullandı.Örgütün son üç haftada ele geçirdiÄŸi üç önemli askeri üs baÅŸkent BaÄŸdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.

ESKÄ° BAASÇILAR IŞİD'E PÄ°LOT EĞİTÄ°MÄ° VERÄ°YOR!

IŞİD'e katılan eski Irak hava kuvvetleri subaylarının, örgütün daha önce Suriye'de ele geçirdiÄŸi üç savaÅŸ uçağını kullanacak pilot yetiÅŸtirdikleri iddia ediliyor. 

Ä°ddiayı ortaya atan Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, görgü tanıklarının, söz konusu uçakları Halep yakınlarındaki askeri havaalanı üzerinde uçarken gördüklerini de kaydediyor.

KuruluÅŸun baÅŸkanı Rami Abdül Rahman IŞİD'in, Irak'ta vaktiyle Saddam Hüseyin'in hava kuvvetlerinde görev yapan ve ÅŸimdi IŞİD'e katılan askeri pilotları eÄŸitimci olarak kullandığını söylüyor ve "Ä°nsanlar havaalanı çevresinde uçakların defalarca inip kalktığını havada tur atıp yeniden havaalanına döndüÄŸünü gördüklerini anlatıyor" ifadelerini kullanıyor. Ä°ddialarda kaç eski Iraklı pilotun IŞİD'e katıldığı belirtilmiyor.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.