Sosyal Medya

Dünya

İngiliz hükümetine ağır eleştiri

Yahudi asıllı İngiliz milletvekili, hükümeti korkaklıkla suçladı.



Ä°ngiliz Yahudi milletvekili Sir Gerald Kaufman, hükümeti OrtadoÄŸu politikası konusunda eleÅŸtirerek, "Ä°ngiliz hükümeti, Filistin'i tanımaktan korkakça kaçmıştır" dedi.

Kaufman, Filistin devletinin tanınmasına iliÅŸkin önergenin parlamentoda kabul edilmesinin ise Ä°ngiliz kamuoyunda Filistin'e yönelik artan desteÄŸin göstergesi olduÄŸunu belirtti.

1970 yılından bu yana milletvekili olan Ä°ÅŸçi Partili Kaufman, Filistin'in devlet olarak tanınmasına iliÅŸkin önergenin bu hafta başında parlamentoda kabul edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Kaufman, Ä°ngiliz hükümetinin Filistin'in devlet olarak tanınmasını daha önce tartışmak istemediÄŸini, bu nedenle önergenin ancak parlamentoda ele alınabildiÄŸini dile getirdi. Önergenin parlamentoda kabul edilmesinin çok önemli olduÄŸunu kaydeden Kaufman, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°ngiltere'de sadece hükümet Filistin devletini tanırsa, resmi tanıma gerçekleÅŸmiÅŸ olur. Hükümet, Filistin devletinin tanınması tartışmalarından korkakça kaçmıştır. Bu utanç vericidir. Muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi ise bu önergeye destek vermiÅŸtir. Bu önergenin kabul edilmesinin iki sonucu bulunmaktadır. Hükümetin kaçması, parlamentonun Filistin devletinin tanınması isteÄŸi gerçeÄŸini ortadan kaldırmaz. Ä°kinci konu ise Ä°ÅŸçi Partisi resmi olarak bu önergeyi desteklemiÅŸtir. Ä°ÅŸçi Partisi gelecek yılki genel seçimi kazanırsa, Filistin'in devlet olarak tanınma ÅŸansı artacaktır."

"HÜKÜMETÄ°N SESSÄ°Z KALMASI KORKUNÇ"

Ä°ngiliz hükümetinin, Ä°srail'in Filistin'deki yasa dışı yerleÅŸim yerlerini geniÅŸletmesine veFilistin'e yönelik saldırılarına sessiz kalmasını "korkunç" olarak niteleyen Kaufman, hükümetin "OrtadoÄŸu'da iki devletli bir çözüme ve barışa ulaşılmadıkça Filistin'in tanınamayacağı" yönündeki görüÅŸünü de eleÅŸtirdi. Kaufman, "Bu rezil bir görüÅŸ. Çok korkaklar. Bunlar Ä°srail yanlısı kuruluÅŸların cebindeler" dedi.

Kaufman, parlamentoda Filistin'in tanınmasına iliÅŸkin önergenin kabul edilmesini, Ä°srail'in Londra BüyükelçiliÄŸi'nin kınadığının hatırlatılması üzerine, "Bunu duyduÄŸum için çok mutlu oldum. Ä°srail'i rahatsız edecek ve kızdıracak ne kadar çok ÅŸey olursa, bu beni o kadar mutlu eder. Ä°srail hükümeti korkunç bir hükümettir. 66 yıllık tarihi boyunca Ä°srail'deki en kötü hükümet yönetimdedir. Ne kadar sinirlenirlerse o kadar iyidir" diye konuÅŸtu.

Ä°srail hükümeti yanlısı yayınlarıyla bilinen ve Londra'da basılan "Jewish Chronicle" isimli haftalık gazetenin, önergenin kabulüne manÅŸetinden yer verdiÄŸini söyleyen Kaufman, gazetenin "önerge sonucunun Ä°srail'in Ä°ngiltere'de desteÄŸini kaybettiÄŸini gösterdiÄŸine" dikkati çektiÄŸini belirtti.. Kaufman, Filistin devletinin tanınmasına iliÅŸkin önergenin kabul edilmesinin,Ä°ngiltere'de Filistin'e bugüne dek olmadığı kadar destek olduÄŸunu gösterdiÄŸini de ifade etti.

"OBAMA KORKAKÇA DAVRANDI"

Filistin konusunun, Ä°ngiltere'de gelecek yıl yapılacak genel seçimin önemli konularından biri olacağını kaydeden Kaufman, Ä°ÅŸçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'in bu haftaki oylamada Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullandığına dikkati çekti. Ä°ngiliz milletvekili, Filistin devletini tanıyan ülkeler arttıkça Ä°srail'in daha fazla yalnız kalacağını dile getirdi.

Sir Gerald Kaufman, OrtadoÄŸu sorununda iki devletli çözüm ihtimalinin her geçen gün azaldığını kaydederek, "Ä°ki devletli bir çözüme ulaşılamazsa, tek bir seçenek kalıyor, o da tek devletli bir çözüm. Bu devlet de Ä°srail olmayacaktır. Parlamentoda daha önce yaptığım konuÅŸmada da söylediÄŸim gibi, o topraklarda Yahudiden çok Filistinli yaşıyor" diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'yı da Ä°srail-Filistin sorununun çözümü konusunda "korkakça" davranmakla suçlayan Kaufman, "Obama bu sorunu çözebilirdi. Obama, Ä°srail'e 'ya gerçekçi bir ÅŸekilde barış müzakerelerini yürütürsünüz ya da size yaptığımız ekonomik yardımları, silah satışlarını keseriz' diyebilirdi. Ama bunu yapmadı" ifadelerini kullandı.

Muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi'nin Manchester Gorton bölgesi milletvekili olan 84 yaşındakiKaufman, yaptığı açıklamalarda, "Ortodoks Yahudi ve siyonist olarak yetiÅŸtirildiÄŸini" söylüyor. Ebeveynleri Polonya göçmeni olan ve Ä°ngiltere'nin Leeds ÅŸehrinde doÄŸan Sir Gerald Kaufman, Ä°srail hükümeti aleyhindeki görüÅŸleriyle biliniyor.

Ä°ngiliz Parlamentosu'nda bu hafta başında Filistin'in devlet olarak tanınmasına iliÅŸkin önerge, 12'ye karşı 274 oyla kabul edilmiÅŸti. Ancak BirleÅŸik Krallık'ta devletleri parlamento deÄŸil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun baÄŸlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.