Sosyal Medya

Güncel

'Bingöl saldırısı engellenebilirdi'

Başbakan Davutoğlu, Bingöl'de Emniyet Müdür Yardımcısı Şahin ve Başkomiser Hatipoğlu'nun hayatını kaybettiği saldırıya mevzuattaki bir boşluğun neden olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Arınç ise saldırı ihbarıyla ilgili gereğini yapmamakla suçladığı hakim ve savcıyı hedef aldı.




Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nda brifing aldıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Ahmet DavutoÄŸlu, 9 Ekim'deki saldırı hakkında önceden ihbar geldiÄŸi halde bunun savcılık tarafından iÅŸleme konulmadığını açıkladı.

Hükümetin üzerinde çalıştığı iç güvenlik reformuyla ilgili bilgi veren DavutoÄŸlu, "makul ÅŸüphe" olduÄŸu zaman polise arama yapma izni veren deÄŸiÅŸikliÄŸe sözü getirdi:  

“Yargı bir suç iÅŸledikten sonra baÅŸlıyor. Suçu önleme görevi güvenlik birimlerimizin. Alınacak bir önlem eÄŸer suç iÅŸlendikten sonraki prosedüre tabi kılınırsa suçu engelleyemiyorsunuz."

"Savcının ÅŸunu demesi hakkıdır: 'Bana delil getir.' Emniyet görevlisinin de iÅŸi, gelen bir ihbarı deÄŸerlendirip o suçu iÅŸlenmeden engellemektir. O zaman bir orta yol bulmamız lazım. Acı deÄŸil mi?"

"Bingöl'de ÅŸehit edilen iki kardeÅŸimizi ÅŸehit edenlerle ilgili bilgi geldiÄŸi halde, bu savcılık tarafından iÅŸleme konmadı. Ama suçlayamayız, çünkü 'Daha ortada suç yok' diyor. Ama öbür taraftan da çok ciddi 'makul ÅŸüphe' denilen o ÅŸüphe hali var."

Arınç doÄŸrudan suçladı

BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç Adıyaman'da yaptığı açıklamada hakim ve savcıyı suçlamış, Bingöl'deki saldırı hakkında ÅŸunları söylemiÅŸti:

"Ä°çlerinden bir tanesi daha önce tespit edilmiÅŸ, yakalanmış ve mahkemeye sevk edilmiÅŸ ama hakim tarafından serbest bırakılmış. Ä°kisi hakkında emniyetin güçlü ÅŸüpheleri var, bu bir örgüt iÅŸidir. Bunlar hakkında dinleme kararı istenmiÅŸ, hakim veya savcı dinleme kararı vermemiÅŸ. EÄŸer o kiÅŸi tutuklanmış olsaydı böyle bir eylemin içinde olmayacaktı. Dinleme kararı verilmiÅŸ olsaydı baÄŸlantı tespit edilecek, önlem alınabilecekti."

Hakim ve savcının kararına iliÅŸkin aklına iki ihtimal geldiÄŸini vurgulayan Arınç ÅŸunları söyledi:

"Birincisi o insan ya paralel yapılanmanın esiridir. 'Bugüne kadar milleti çok kolay dinliyorduk, istediÄŸimiz zaman istediÄŸimiz isimle, sahte isimlerle, numaralarla dinleme yapabiliyorduk. Siz bizim başımıza yıktınız, bu dünyayı, bu dinlemeler sebebiyle bizi suçluyorsunuz, bundan sonra dinleme yok' demiÅŸ olabilir. Ä°kinci ihtimal 'ben yeterli delil isterim arkadaÅŸ, yeterli delil yok bu iÅŸte, o yüzden dinlemiyorum da' diyebilir." 

'Bu hakim ve savcı teşhir edilmelidir'

"Sen nasıl delil istiyorsun. Güvenlik güçleri, 'elimizdeki istihbarat, bunların eylem yapacağını bize gösteriyor' diyor. En azından tedbir amaçlı dinlemenin ne zararı olabilir. Bunu konuÅŸtuÄŸumuz zaman yapılacak birtakım iÅŸlerin olduÄŸunu görüyoruz. Bu hakim de bu savcı da teÅŸhir edilmelidir, niçin bu kararları vermediÄŸi sorgulanmalıdır ama hakimlerin teminatı var, dokunulmazlığı var, yargılanması da kolay deÄŸil. O zaman onu icbar edecek yazılı hukuk düzenlemesine ihtiyaç var."

9 Ekim'de Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Åžahin ve BaÅŸkomiser Hüseyin HatipoÄŸlu'na, Kobani eylemleri sırasında hasar gören iÅŸyerlerini gezdikleri sırada bir araçtan inen kimliÄŸi belirsiz kiÅŸilerce uzun namlulu silahlarla ateÅŸ açıldı. Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Åžahin ile BaÅŸkomiser Hüseyin HatipoÄŸlu ÅŸehit oldu. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.