Sosyal Medya

Güncel

198 Kobanili neden 'mahkûm'?

IŞİD ile YPG arasında Kobani'deki çatışmalar yüzünden 5 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye gelen 198 kişilik bir grup, 9 gündür Suruç Spor Salonu’nda tutuluyor.



Kobani'den Türkiye'ye geçen ve aralarında kadınların da olduÄŸu 198 Suriyeli önce Fen Lisesi'nde sonra da spor salonunda yaklaşık 9 gündür tutuluyor. Kim oldukları, sınırdan binlerce kiÅŸi geçerken neden bu kiÅŸilerin bir arada ve sıkı güvenlik önlemleri altında tutuldukları konusunda net bir açıklama yapılmıyor. Sadece spor salonunu çevreleyen duvarların dışından bir kaç kare fotoÄŸraf çekilebiliyor. Ä°çeriye sivil hiç kimsenin girmesine de izin verilmiyor. Polis ekipleri 9 gündür salon çevresinde nöbette.

Al Jazeera’ya konuÅŸan HDP’li Milletvekili Demir Çelik, daha önce sayıları 254 olan kiÅŸi için Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri ile görüÅŸtüÄŸünü, ‘terör örgütü’ ÅŸüphesiyle tutulduklarını, parmak izleri ve GBT  (Genel Bilgi Toplama) kontrollerinin yapılmasının ardından serbest bırakılacaklarını söylediler dedi. 

Spor salonunda tutulanlar arasında yeralan Kobanili gazeteci Mustafa Bali 'ye telefonla ulaÅŸtık. Bali, Al Jazeera’ya “Sınırdan resmi olarak bizi içeri aldılar. Sonra buraya getirdiler. Altı gündür bizi burada tutuyorlar. Bu yüzden, ben dahil açlık grevindeyiz” dedi. 

Suruç Kaymakamlığı'ndan 258 kiÅŸi hakkında bir açıklama yapılmadı.

BDP Eski Milletvekili Aysel TuÄŸluk ise Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada “Valilik ve kaymakamlıkla görüÅŸüyoruz. Ankara’nın talimatı deyip kesiyorlar” dedi.

TuÄŸluk, pazartesi akÅŸamı spor salonunda tutulan bu kiÅŸileri ziyaret etti. TuÄŸluk, “Bulundukları yer korkunç, beÅŸ gündür su yok. Aralarında kadın ve çocuklar var. Açlık grevindeler. Bana, zaman zaman görevlilerin kendileriyle mülâkat yaptıklarını, Kobani ile ilgili sorular sorduklarını söylediler” dedi.  

66 kiÅŸi döndü

BDP Åžanlıurfa Milletvekili Ä°brahim Binici de valilik ile yaptıkları telefon görüÅŸmesinin ardından içeride tutulan 254 kiÅŸiden 66 kiÅŸinin Kobani’ye dönmesine izin verildiÄŸini söyledi.

Geri dönmek isteyen 66 kiÅŸi dün akÅŸam saatlerinde sınırdan yeniden Suriye tarafına geçti. Ancak Binici, ÅŸimdiye kadar bir kaç kiÅŸinin serbest bırakıldığını, arkasının gelip gelmeyeceÄŸi konusunda ise emin olmadığını dile getirdi.

9 gündür spor salonunda tutulanların yakınların ise kapıda bekliyor. 17 yaşındaki Kobanili Ä°zzet Berkel, ''9 gün gün önce babam MürÅŸitpınar sınır  kapısı önünde bizim arabanın nöbetini tutarken IŞİD'in saldırısı oldu, askerler babam ve oradakileri sınır kapısından Türkiye'ye aldı ,sonra onları otobüslere bindirip buraya gönderdi. Benim babamın bir suçu yok, ne diye buraya getirdiler anlam veremedim'' dedi. Berkel 9 gündür burada yatıp kalkıyor. "Ben ve annem sırayla buraya gelip babamın serbest bırakılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Halen, 198 kiÅŸi Suruç Spor Salonu'nda tutuluyor. Ve 35 kiÅŸinin bu nedenle açlık grevinde 9. güne girdiÄŸi belirtiliyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.