Sosyal Medya

YaÅŸam

Hakim: Yol kapatma ifade özgürlüğüdür!

Eskişehir'de bir hakim, yol kapatan göstericilere verilen para cezasını eylemi ifade özgürlüğü olarak tanımlayarak iptal etti



Okmeydanı Cemevi'nde cenaze bekelerken başından vurulan UÄŸur Kurt için EskiÅŸehir'de yürüyüÅŸü yapan gruba yolu kapattıkları için para cezası kesildi. Ceza kesilenler karara itiraz etti. EskiÅŸehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi "YürüyüÅŸ yapacak yol olsa yolu kapatmazlardı" diyerek cezayı iptal etti.

Radikal’de yer alan habere göre EskiÅŸehir’de geçen 23 Mayıs’ta yapılan protestoya katıldığı için hakkında 189 TL para cezası kesilen Mustafa Dinç, karara 1. Sulh Ceza’da itiraz etti. Ä°tirazı deÄŸerlendiren Hakimi Kemal Karanfil, Türkiye’den geçmiÅŸten beri farklı düÅŸünenlere ayrımcılık uygulandığını Erdal Eren, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Ahmet Kaya ve Berkin Elvan’dan örnekler verdiÄŸi kararında "Ä°fade özgürlüÄŸü esnasında kısa süreliÄŸine yolun kapatılmış olması, hemen yakındaki alternatif yolların oluÅŸu da dikkate alındığında, baÅŸkalarının hak ve özgürlüklerini sınırlandıracak derecede bir yol kapatmadan bahsedilemeyeceÄŸini, özgürlüÄŸe üstünlük tanınması gerektiÄŸini, aksi takdirde demokrasiden söz edilemeyeceÄŸini” savunarak, para cezası iptal etti.    

Hakim Kemal Karanfil, 23 Eylül’de verdiÄŸi kararında, ceza kesilmiÅŸ sanıkların “ağırlıklı üniversite mezunu ve aydın” olduÄŸunu belirterek, “Basın açıklaması yapmalarındaki amaç, güvenlik güçlerince orantısız güç kullanılması neticesinde birden çok göstericinin ölmesine duyulan üzüntünün dile getirilmesi olduÄŸu aÅŸikardır. Ülke tarihine baktığımızda, farklı düÅŸünen kiÅŸilerin ölümü ile birlikte iade-i itibarlarının verilmesine çalıştığı, hatta ülkemiz dışındaki bazı mezarların getirilmesine çabalandığı görülmektedir” dedi.

Karanfil, kararında, geçmiÅŸte farklı düÅŸündükleri için devlet ÅŸiddetine maruz kalan Erdal Eren, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Ahmet Kaya’nın akıbetine toplumun üzüldüÄŸünü belirtti.

Kararında “Anadolu’nun kilimi gibi motiflerdeki renkler gibi farklılıklardan güzellik doÄŸar” diyen Karanfil, ÅŸiddete baÅŸvurulmadıkça farklı düÅŸünen ve bu doÄŸrultuda eylem ve gösteri yapanları zenginlik olarak kabul etmek gerektiÄŸini savunarak, ÅŸunları yazdı: “Ayakta duranı, oturanı, yürüyeni, tencere tava çalanı, ışık yakıp söndüreni tehdit ve tehlike olarak görmek, sesini kesmek için mücadele etmek, bırakın ilerisini, demokrasiyle baÄŸdaÅŸmaz. Åžiddet unsuru taşımayan, sadece etkiyi tepki ölçüsü doÄŸrultusunda tepki gösteren sanıkların suç iÅŸleme kastıyla hareket etmediklerinin düÅŸünülmesi gerekir.”

'VALÄ°LÄ°K MUHALÄ°FLERE Ä°ZÄ°N VERMÄ°YOR'

Karanfil, gösteri ve toplantılar valilik onayına bırakıldığında farklı düÅŸünenlere izin verilmeyeceÄŸini savunarak “Gösteri ve toplantılar valilik makamının onayına, iznine bırakıldığı takdirde çoÄŸunluÄŸun görüÅŸünde olmayan hiçbir gösteri için ağırlıklı olarak izin verilmediÄŸinden farklı düÅŸünen hiç kimsenin gösteri ve toplanma hakkı ne yazık ki görülemeyecektir” dedi. Oysa Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin çoÄŸulculuÄŸu ve farklı düÅŸünceleri teminat altına aldığını kaydeden Karanfil, “Sarsıcı da olsa ileri sürülen ifadelerin özgürlükler kapsamında deÄŸerlendirilmesi gerekir” dedi. Karanfil, “Ä°fade özgürlüÄŸü esnasında kısa süreliÄŸine yolun kapatılmış olmasının, hemen yakındaki alternatif yolların oluÅŸu dikkate alındığında, baÅŸkalarının hak ve özgürlüklerini sınırlandıracak derecede bir yol kapatmadan bahsedilemeyeceÄŸini, özgürlüÄŸe üstünlük tanınması gerektiÄŸini ve aksi takdirde demokrasiden bahsedilemeyeceÄŸini” vurguladı.

EskiÅŸehir ValiliÄŸi‘nin 2005 yılında, basın açıklaması ve yürüyüÅŸ yapılamayacak alanları ilan ettiÄŸini belirten Karanfil, “Ä°landa neredeyse EskiÅŸehir’deki tüm caddeler ve alanların yasak kapsamına alındığını, sesini baÅŸkalarına duyurmayı amaçlayan kiÅŸilere herhangi bir yer ve alan bırakılmamasının hakkın özünü ihlal niteliÄŸinde olduÄŸunu” belirterek, 189 TL’lik cezayı iptal etti.   

DÜNYABÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.