Sosyal Medya

Güncel

İstanbul Baro başkanının cevap veremediği 16 soru

İstanbul Barosu Başkan adayı Av. Abdullah Arar, mevcut başkan Ümit Kocasakal'a zor sorular yöneltti..



Avukat Abdullah Arar, 7 AÄŸustos 2014'te Ä°stanbul Barosu'na yazılı bir dilekçe vererek 16 soruluk bilgi talep etti.

Arada 2 aydan fazla süre geçmesine raÄŸmen Ümit Kocasakal yönetimindeki baro, bu sorulara yanıt veremedi. Arar bunun üzerine Eylül ayı başında yeni yazı ile talebini hatırlattı. Ancak yine yanıt gelmedi.


Avukat Abdullah Arar’ın Baro BaÅŸkanı Ümit Kocasakal’dan “Åžeffaf yönetim anlayışı adına cevap bekliyorum” dediÄŸi 16 soru ile ilgili açıklaması ÅŸöyle; 

1-Baromuzun gayrimenkulleri nelerdir. Adresleri ve nitelikleri nedir. Hangi amaçlarla kullanılmaktadır. Kirada olanlar varsa kira gelirleri ne kadardır?

2- Baromuzun nakit varlığı ne kadardır. Gelir-gider tablosu geçici mizanı nedir?

3-Baromuzun mülk ve kira olarak kaç adet nakil vasıtası vardır. Kiralık olanlar varsa ne kadar kira ödenmektedir?

4-Baromuza ait ‘baro bahçe’nin iÅŸletmesi hangi esaslar çerçevesinde kim tarafından yapılmaktadır. Baromuz kira mı almakta yoksa hasılat paylaşımı mı yapılmaktadır?

5-Baro han ile ilgili süreç nasıl iÅŸlemekte ve planlanan nedir. Baromuz ÅŸu anda kaç hizmet binasında mülk ve kira olarak hizmet vermektedir?

6-Ä°lgili mevzuatı uyarınca kurulu bulunan Ä°stanbul Barosu YardımlaÅŸma Sandığı’nın; 
     a) Menkul, gayrimenkul ve nakit varlığı nedir. Gelir-gider bilgileri nedir?
              b) Bu sandıktan yönetime seçildiÄŸiniz 2010 yılından itibaren kaç meslektaşımız hangi usuller ve miktarlarda yararlanmıştır?

7-Baro Disiplin Kurulunda 2010-2012 ve 2012-2014 dönemlerinde kaç meslektaşımız yargılanmış ve beraat edenler ile ceza alanlar ve cezaları nedir?

8-Adliyelerdeki baro odalarının iÅŸletilmesi ve personelin statüsü nedir?
       
9-Baronun adliyeler arası servis hizmetlerinin maliyeti nedir?

10-Baronun aidat geliri ne kadardır. Ödenmeyen aidatın yekûnu nedir?

11-Baro pullarından elde edilen gelir nedir? Türkiye Barolar BirliÄŸinden Baromuza gelen/gelmesi gereken pay nedir?

12-CMK ve adli yardım servislerinden yararlanan vatandaÅŸ sayısı ve ayrı ayrı ödenek tutarları nedir? Halen tahakkuk ettiÄŸi halde ödenmeyen CMK ve adli yardım ücreti var mıdır, varsa nedir?

13-Baroda kaç personel hangi statüde istihdam edilmektedir?

14-Baro BaÅŸkanlığımızca 2010 yılından bu yana hangi mevzuat hakkında ilgili kurumlara görüÅŸ/rapor sunulmuÅŸtur. Bunların takibi açısından yapılanlar nelerdir?

15-MeslektaÅŸlarımızın sorunları ile ilgili olarak açılan davalar ve akıbetleri nedir? 

16-2012 Genel Kurulunda hukukun üstünlüÄŸü platformu baÅŸkan adayı ve arkadaÅŸları tarafından genel kurula verilen ve kabul edilerek yönetim kuruluna havale edilen teklifler nelerdir ve bunlar hakkında yapılan iÅŸlemler nelerdir?

Ä°stanbul Barosu BaÅŸkan Adayı Abdullah Arar, seçim manifestosu yayınlayarak ÅŸu konulara da deÄŸindi;

Mevcut Baro Nasıl Seçildi?
Åžu an iÅŸbaşında olan Baro yönetimi ve baÅŸkanı, seçimlerden önce, yurtseverlik, demokrasi, Cumhuriyetin kazanımları, bölücülük, irtica kavramlarını istismar ederek, sanal korkular üreterek algı operasyonu ile yönetime geldi.

Mevcut Baronun Yapmadıkları:
-Mevcut baro, CMK ve adli yardım hizmeti etkin ve adil değildir.
-Avukatlık mesleÄŸinin deÄŸer kaybetmesi karşısında sessiz kalmakta, mesleÄŸin itibarının tesisi ve korunması hususunda hiçbir ÅŸey yapmamaktadır. 
-Avukatın ekonomik ve sosyal hakları ile ücret sorunları mevcut baronun gündeminde yoktur. Avukatlık yasası, diÄŸer mevzuat ve idari uygulamalardan kaynaklanan sorunlarla ilgilenmemektedir.
-Küresel danışmanlık ÅŸirketlerinde ya da ‘patron avukat’ yanında ücretli çalışan meslektaÅŸların konumundan asla rahatsız olmamakta ve onların sorunlarıyla ilgilenmemektedir. 
-Baroyu ve imkânlarını hesap vermeden yönetmeyi maharet saymaktadır. Alınan hizmetler, çalıştırılan personel, baronun menkul gayrimenkul malvarlığının idaresi, kaynakların tartışmalı tasarrufu, bulundukları statü sebebi ile oluÅŸturdukları iliÅŸkiler konusunda meslektaÅŸlarımız asla bilgi sahibi olamamaktadır. Hizmet alımlarının içeriÄŸi, baronun menkul - gayrimenkul malvarlıkları ve diÄŸer kaynakların ne ÅŸekilde idare edildiÄŸi, bunlar hakkında nasıl tasarrufta bulunulduÄŸu bilinmemektedir. 

Bizim Misyonumuz
Kadim hak arama ve savunma mesleÄŸi olan avukatlığın aşınan itibarının yeniden tesisi, bunun için gerekli anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılması, onur hizmeti veren avukatın ekonomik ve sosyal haklarına kavuÅŸması temel hedefimizdir.

Adaylık Gerekçemiz ve Hedeflerimiz
Biz mevcut baro ve barolar birliÄŸinin meslek ve yargı sorunlarına bigâne tutumlarının daha fazla sürdürülmesinin kabul edilemez olduÄŸunu gördüÄŸümüzden; aÅŸağıda beyan ettiÄŸimiz gerekçelerle baro baÅŸkanlığına, yönetimine ve diÄŸer kurullarına aday olduk.
a) Levhanın ilk sırasındaki üstadımızla, ruhsatını yeni almış genç meslektaşımızın, cinsiyet, dil, din mezhep, siyasi ve etnik farklılıklarını bir zenginlik olarak telakki etmek suretiyle, avukatın emrinde yeni ve etkin baro oluÅŸturma kararlılığındayız.
b) Baroyu çoÄŸulcu bir anlayışla, hesap verebilir, tüm güç ve kaynaklarını meslek sorunlarının çözümüne tahsis eden, baro meclisini etkin kılan, baro yardımlaÅŸma sandığına katılımı teÅŸvik ederek, ihtiyaç duyan meslektaÅŸlarımızın tamamının emrine amade kılan yeni bir baro vaat ediyoruz.
c) Biz meslektaÅŸlarımızın siyaset yapmasından ancak memnun olur hatta bir aydın sorumluluÄŸu olarak daha çok meslektaşımızın siyaset kurumunda yer almasını isteriz. Buna karşın, siyasetin partiler aracılığı yapıldığını, baronun ise bir meslek örgütü olduÄŸunu vurgular, dolayısı ile ne iktidarın ne de muhalefetin sözcüsü olunmayacağının bilinci içinde bir baro baÅŸkanı ve yönetimi zaruretine inanıyoruz. Bu sınırları korumanın yanı sıra, iktidar, yargı, muhalefet, medya, meslek örgütleri, sivil toplum ve hatta dünya kamuoyu tarafından herhangi bir konuda sözüne itibar edilen yeni bir baro oluÅŸturacağız.
d) Nihayet biz, yargının ayrılmaz unsuru olan mesleÄŸimize yeniden saygınlık kazandıracak, ekonomik ve sosyal statülerinin onur mesleÄŸi ifa eden avukata yaraşır hale gelmesine öncülük edecek yeni bir baro oluÅŸturmanın mümkün olduÄŸuna yürekten inanan, saygıdeÄŸer avukatlarımızın hizmetkârı olmayı ÅŸeref payesi olarak kabul eden yeni bir baro baÅŸkanı ve yönetimi için huzurlarınızdayız.

ÖNCÜLÜK EDECEĞİMÄ°Z Ä°ÅžLER

1- Öncelikle, yaÅŸanan yönetim, paylaşım ve yargı krizinin kaynağı vesayetçi anayasa yerine; sosyal ve ekonomik barışı hedef alan, güçler ayrılığını gerçek manada saÄŸlayan, millet için devlet anlayışını öngören, uzlaÅŸmacı, çoÄŸulcu, demokratik ve sivil yeni bir anayasa yapımında siyaset kurumuna, meslek örgütlerine ve halka yol gösterici yeni bir baro hedefliyoruz. 
2- Ä°kinci olarak, avukatlık kanununun ve diÄŸer mevzuatın meslek ve yargı sorunlarına kalıcı çözümler öngören ÅŸekilde yeniden yapılmasının yılmaz takipçisi olacağız. Bu konuda da ülkemizin tüm barolarının güç birliÄŸi yapmasına öncülük edeceÄŸiz. Ayrıca üst kuruluÅŸumuz olan Barolar BirliÄŸini de avukatlık, yargı ve adalet konusunda sözü dinlenir hale getireceÄŸiz.
3- Üçüncü olarak, hukuk eÄŸitiminin müfredatı, hukuk fakültelerine alınan öÄŸrenci kontenjanı, avukatlığa kabul, hâkim ve savcıların avukatlar içinden atanması konularında etkin gücümüzü kullanarak esaslı çözümler üreteceÄŸiz.
4- Dördüncü olarak,
a) Vekâletin avukat tarafından düzenlenmesine,
b) Avukatın mesleğin gereği olarak, MERNİS, TAKBİS, POLNET gibi elektronik ortam kayıtlarına doğrudan erişimine,
c) 1. sınıf hakimin yıllık net maaÅŸ toplamı kadar tutarın vergi matrahından düÅŸülmesine, mesleÄŸin icrası kapsamında yapılan tüm harcamaların gider gösterilmesine,
d) CMK ücretleri ile adli yardım ücretlerinin vergilendirilmesindeki haksız uygulamanın sona ermesine,
e) BaÄŸlı çalışan avukatların en az ücretinin mesleÄŸin onur mesleÄŸi oluÅŸu dikkate alınarak, zorunlu asgari tutarının 5 bin TL olmasına, kamuda çalışan meslektaÅŸların ücretleri için ayrı yasal düzenleme yapılmasına,
f) Beş yılını doldurmuş her avukatın yeşil pasaport almasına,
g) Avukatların silah alma prosedürünün hakim ve savcıların silah alma prosedürü ile eÅŸitlenmesine,
h) Zorunlu avukatlık sigortasının yasalaşmasına,
ı) Şirket ve kooperatiflerde zorunlu avukat bulundurmaya dair mevzuatın takibinin valiliklerden alınarak Barolara verilmesine, baroların ilgili şirket ve kooperatiflere doğrudan yaptırım uygulamasının sağlanmasına,
i) Avukatlık asgari ücret tarifesinin meslek onuruna yakışır ÅŸekilde yeniden düzenlenmesine, asgari tutarın peÅŸin ödendiÄŸinin belgelenmesinin dava ve takip ÅŸartı olarak kabul edilmesine,
h) Mahkemeler ve disiplin kurullarınca verilen cezalar hakkında, yüz kızartıcı suçlar hariç avukat sicil affına dair mevzuat düzenlemesinin yapılmasına,
ı) Yürürlükteki mevzuatın yetersiz olanlarının deÄŸiÅŸtirilmesine, mevzuat boÅŸluÄŸu olan konuların takibine, nasıl düzenlenmesi gerektiÄŸine dair teklifler sunulmasına,
i) Yargılama pratiÄŸinde karşılaşılan; uzun yargılamanın, bir haciz için bir gün harcamanın, bir duruÅŸma için yarım gün israfının önüne geçilmesi, zorunlu olmasına raÄŸmen avukata bilgi belge vermeyen sorumlularının ceza yaptırımına baÄŸlanması, savcıların mahkeme kürsüsünde deÄŸil avukatla aynı konumda yer alması, hâkim ve savcı kurullarının ve mekânlarının ayrılması, yardımcı yargı personelinin sayı ve nitelik olarak tamamlanması, bilirkiÅŸilik ve tanıklık müesseselerinin yeniden yapılandırılması, arabuluculuk ve Avukatlık Kanunu 35/a maddesine iÅŸlerlik kazandırılması için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılmasına öncülük edeceÄŸiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.