Sosyal Medya

Dünya

Burnu uzun Fransız: Türkiye sınırını açmalı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’den, Kobani’ye takviye güçlerin gitmesi için sınır kapılarını açmasını ve ilgili tüm ülkelerden IŞİD’e karşı savaşanlara daha fazla destek vermesini istedi.



Hollande, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Türkiye kesinlikle IŞİD saldırısı altında olan kasabayı korumaları için Suriye Kürtlerine kapıyı açmalıdır. Bugün Kobani’de, bu sembol kasabada yaÅŸananları düÅŸünüyorum. EÄŸer Irak’ta olduÄŸu gibi, buradaki duruma da müdahale etmemiz gerekiyorsa, aynı zamanda ılımlı Suriye muhalefetine de gereken tüm desteÄŸi ve yardımı vermeliyiz. Buradan bir çaÄŸrı yapıyorum, koalisyonun ötesinde, ilgili tüm ülkeler muhaliflere, terörle mücadele için kendilerine gereken ve bekledikleri yardımı vermelidir"

Hollande, geçtiÄŸimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge oluÅŸturulması fikrine destek verdiÄŸini açıklamıştı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da geçtiÄŸimiz hafta, Türkiye’nin Kobani’yi savunmak isteyen gönüllülere izin vermesini istedi.

Özel temsilci, “Türkiye Kobani için nefsi müdafaa hakkına saygı duymalıdır, BirleÅŸmiÅŸ Milletler yeni bir Srebrenitsa’nın yaÅŸanmasını istemiyor” dedi.

De Mistura, BM Güvenlik Konseyi’nden geçen 2170 sayılı kararın herkesin katliamın önlenmesi için mümkün olan her ÅŸeyi yapmasını öngördüÄŸünü belirtti.

Özel temsilci, "Ä°nsanların kafalarının kesildiÄŸini görmeyeceÄŸimizi umuyorum" ifadelerini kullandı.

IŞİD kuÅŸatması sürüyor

IŞİD, 16 Eylül'den bu yana Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'yi (Aynul Arab) kuÅŸatmış durumda.

Kobani çevresindeki köyleri ele geçiren IŞİD, kasaba merkezini ele geçirmek için PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleriyle savaşıyor.

ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de Kobani'deki IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırıları gerçekleÅŸtiriyor.

Çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçan yaklaşık 200 bin kiÅŸi Türkiye topraklarına sığındı.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.