Sosyal Medya

Güncel

Çin ve Rusya 50 alanda anlaşma imzalıyor

Rusya'ya resmi bir ziyarette bulunan Çin başbakanı Li, bu ülkeyle 50 anlaşma imzalayacak



Çin BaÅŸbakanı Li Kiciang Avrupa turunun ikinci durağı olan Moskova’da resmi bir törenle karşılandı. Li’nin Rusya programı oldukça yoÄŸun geçecek. Çin-Rusya BaÅŸbakanlar Düzeyi 19’uncu toplantısına katılacak olan Li, Rus Devlet BaÅŸkanı Vlademir Putin ile de bir görüÅŸme yapacak.

Ä°ki taraf daha önce üzerinde uzlaÅŸtıkları farklı alanlardaki 50 anlaÅŸma imzalayacak. Bu anlaÅŸmalar arasında en önemlileri enerji, hızlı tren ve finans alanında yapılacak.

ÇÄ°N VE RUSYA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° ALTIN ÇAÄžINI YAÅžIYOR

Ä°ki taraf arasında 65 yıl önce kurulan diplomatik iliÅŸkiler tarih boyunca hiç bu kadar iyi olmamıştı. Ülkeler, hem siyasi hem de ekonomik alanda iÅŸbirliÄŸini arttırmış durumda. 

Bu ziyaret Li’nin 2013’te göreve geldikten sonraki ilk Rusya ziyareti olsa da, Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Jinping ve Putin 2013’ten bu yana tam 10 kez görüÅŸtü. Bu görüÅŸmelerin 4’ü ise baÅŸ baÅŸa yapılan görüÅŸmeler olarak göze çarpıyor. Özellikle 2014 Mayıs’ında Åžanghay’da gerçekleÅŸen Putin-Åži görüÅŸmesi iliÅŸkileri farklı bir zemine taşımıştı. Bu görüÅŸmede Sibirya’dan Çin’e doÄŸalgaz taşıyacak boru hattının inÅŸası konusunda fikir birliÄŸine varılmış ve iki ülke arasındaki en büyük ekonomik proje olarak tarihe geçmiÅŸti.

Li’nin bu ziyareti sırasında Mayıs’taki anlaÅŸmaya paralel olarak yapılması planlanan Batı Hattı’nın da görüÅŸüleceÄŸi belirtiliyor.

Tüm bu projeler tamamlandığında Rusya, Çin’e yılda 70 milyar metreküp doÄŸalgaz ihraç ediyor olacak.

Hali hazırda iki ülke büyük bir ticari iliÅŸkiye sahip. 2013’te Rusya, Çin’e 24 milyon ton ham petrol, 27 milyon ton kömür, ve 3.5 milyar kilovat elektrik ihraç etti. Geçen sene toplam ticaret hacmi 89 milyar doların üzerinde gerçekleÅŸti. Ä°ki taraf 2020’de bu rakamı 200 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyor.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.