Coğrafyamız
'Suriye'de bir nesli kaybediyoruz'
23 milyonluk Suriye nüfusunun yüzde 60'ı iç savaştan doğrudan etkileniyor. Suriye geçici muhalif hükümetinin Milli Eğitim Bakanı uyardı: Sahip çıkılmaz ise bir nesli kaybediyoruz.
Ülkedeki iç savaÅŸ nedeniyle milyonlarca Suriyeli çocuk eÄŸitim-öÄŸretim imkanından mahrum kaldı. UNESCO verilerine göre okul çağındaki 5,5 milyon Suriyeli’den 3,5 milyonu okula gidemiyor.
Türkiye’de 2014-2015 eÄŸitim-öÄŸretim yılı 15 Eylül'de baÅŸladı. Türkiye'de yaÅŸayan Suriyeli sığınmacı çocukların ise sadece yüzde 20’si okula gidebiliyor.
Suriyeli yetkililere göre gerekli önlemler alınmazsa bu rakam yüzde 50’yi bulabilir.
Al Jazeera Türk'e konuÅŸan Suriye Geçici Hükümeti Milli EÄŸitim Bakanı Muhyeddin Banana, ciddi önlemler alınmazsa tüm dünyayı etkileyecek büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi.
‘Sorun büyük ölçüde maddi’
Halen muhaliflerin kontrol ettiÄŸi bölgeler ve komÅŸu ülkelerde 1 milyona yakın çocuÄŸa eÄŸitim imkanı sunduklarını ifade eden Milli EÄŸitim Bakanı, “Bu hizmetin saÄŸlıklı yürümesi için her yıl 1,5 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyacımız var. Okul eksikliÄŸi bir diÄŸer sıkıntımız. Geçen yıl Türk Milli EÄŸitim Bakanlığı ile yürüttüÄŸümüz çalışmalar neticesinde yarım dönem Türk, yarım dönem Suriyeli çocukların okuduÄŸu bir uygulamaya gittik ve bunda baÅŸarlı olduk. Bu yöntemle Türkiye genelinde 130 okulda 150 bin çocuÄŸumuz okuma ÅŸansı buldu. Ancak halen çok ciddi düzeyde okul sıkıntımız var." diyor.
Suriyeli Bakan, Türk Hükümeti tarafından Suriyeli mültecilere geçici kimliklerle herhangi bir okula kayıt yaptırabilme hakkı verildiÄŸini, ancak pratikte neredeyse bu hakkın hiç kullanılamadığını söylüyor.
Türkiye bir süredir Suriyeli çocukların eÄŸitim sorununa çözüm bulmak amacıyla, Suriye'nin Dostları grubunun da katılımı ile bir konferans düzenlemeye çalışıyor. Ancak sınırda yaÅŸanan ani geliÅŸmeler nedeniyle konferans toplanamıyor.
‘Çözüm bulamazsak yeni IŞİD’ler doÄŸar’
‘Halkımız Esed ve IŞİD kıskacında büyük bir dram yaşıyor’ diyen Banana bu noktada çarpıcı istatistikler de veriyor.
"Åžu an Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin yüzde 60’ını 13 ile 18 yaşı arasında çocuklar oluÅŸturuyor. Åžayet bu çocuklara okul imkanı verilseydi bu tablo oluÅŸmazdı. Daha sonrasında dünya gündemini yine olumsuz yönde meÅŸgul edecek geliÅŸmeler yaÅŸanmaması ve çocuklarımızı bu terör yapılanmalarının tuzağından korumak adına mutlaka pozitif eÄŸitim vermek zorundayız. Bu gerçekleÅŸmez ise yeni IŞİD’lerin doÄŸması kaçınılmaz olur. Biz özgürlük mücadelesi için ayaÄŸa kalktık. Bunu suistimal ederek ülkemizi terör üreten bataklığa çevirmek isteyen güçler var. BaÅŸta Esed rejimi olmak üzere bazı odaklar istikrarsız bir Suriye projesini ısrarla dayatmaktalar. Devrim mecrasından sapmamalı. Ülkesini özgür ve medeni bir düzeye çıkaracak nesiller ancak iyi bir eÄŸitimle yetiÅŸtirilebilir. Bizim çocuklarımız gerçekten zeki ve eÄŸitime çok açıklar. Sadece yaÅŸanan dramın boyutu onları bu imkandan uzak kılıyor. Sadece Suriye içinde deÄŸil Lübnan, Ürdün ve Türkiye baÅŸta olmak üzere Suriyeli mülteci barındıran tüm coÄŸrafyalarda çocuklar sokaklardan kurtarılarak eÄŸitilmelidir. Ancak bu yolla muhtemel tehlikelerden kurtulmak mümkün. YaÅŸadığımız olay kelimenin tam anlamıyla bir facia ve Esed gitmez ise bu facia büyüyerek devam edecek"
Kobani’den gelenlerin 40 bini okul çağında
IŞİD kuÅŸatması altında bulunan Suriye’nin kuzeyindeki Kürt ilçesi Kobani’den (Aynul Arab) gelenlerin eÄŸitim ihtiyacı ile de ilgilendiklerini belirten Banana, “Kobani halkını da Halepli veya Humuslu herhangi bir Suriyeli’den ayırmıyoruz” diyor:
“Kobani’den gelenlerin eÄŸitim ihtiyaçları için de giriÅŸimlerimiz sürüyor. Åžanlıurfa baÅŸta olmak üzere bu 40 bin çocuÄŸumuzun eÄŸitim görmesi için, okul, öÄŸretmen ve araç-gereç gereksinimlerini giderme çabamız sürüyor”
“Ä°zmir’de hiç okulu bulunmayan Suriyeli mültecilerin, Adana, Konya gibi illerde ise birer okulu var. Yılda 2 milyon ders kitabı bastıran muhalif yönetimin Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından verilen diplomaları Türk Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından da onaylanıyor. Verilen eÄŸitimin müfredatı muhalif yönetim tarafından belirleniyor. Müfredatta Türkçe'ye de önemli bir yer ayrılmış durumda.”
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.