Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Gazze'yi ziyaret edeceÄŸim"

BM Genel Sekreteri Ban, Salı günü Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini belirtti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze halkının sorunlarını dinlemek üzere Salı günü Gazze Åžeridi'ni ziyaret edeceÄŸini belirtti.

Ä°srail'in saldırıları nedeniyle büyük yıkımın yaÅŸandığı Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'ın evsahipliÄŸini yaptığı konferans çerçevesinde basın toplantısı düzenleyen Ban, "Üç ayrı noktaya deÄŸinelim. Uluslararası toplum, bugün Gazze'nin son derece büyük ihtiyaçlarının olduÄŸunu itiraf etti. Ä°kincisi, uluslararası camia, Gazze'nin zayıf bir siyaset temelinde yeniden imarının mümkün olmadığı konusunda hemfikir. Bu da BM'nin, Filistin'deki milli mutabakat hükümetine desteÄŸini sürdürmesinin nedeni. Üçüncü nokta ise en önemlisi; Gazze'nin imarı konferansı, sonuncusu olmalı" diye konuÅŸtu.

Ban, "Gazze halkının sorunlarını doÄŸrudan dinlemek, yerinde incelemeler yapmak ve bölgenin yeniden imarı için yardım amacıyla Salı günü Gazze'yi ziyaret edeceÄŸim" ifadesini kullandı.

Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de düzenlenen ve Filistin tarafının Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, BaÅŸbakan Rami el-Hamdallah, DışiÅŸleri Bakanı Riyad el-Maliki ve bazı bakanlar tarafından temsil edildiÄŸi "Gazze'nin Yeniden Ä°marı" konulu konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, OrtadoÄŸu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra birçok ülkeden temsilciler katılıyor.

Ä°srail'in 7 Temmuz'da baÅŸlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kiÅŸihayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüÅŸtü.

Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi BaÅŸkanı Muhammed EÅŸtiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduÄŸunu açıklamıştı.

TRTHABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.