Sosyal Medya

Güncel

Hayat normale dönüyor

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları bahane edilerek izinsiz gösterilerin düzenlendiği Diyarbakır, Van, Ağrı, Hakkari, Muş ve Bitlis'te hayatın normalleşmesiyle hasar gören binaların onarım çalışmaları sürüyor.



ANKARA

IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları bahane edilerek izinsiz gösterilerin düzenlendiÄŸi Diyarbakır, Van, AÄŸrı, Hakkari, MuÅŸ ve Bitlis'te hayatın normalleÅŸmesiyle hasar gören kamu binaları, banka ÅŸubeleri ve iÅŸ yerlerinde zarar tespit ve onarım çalışmaları sürüyor.

Diyarbakır, Van, AÄŸrı, Hakkari, MuÅŸ ve Bitlis'te göstericilerin olaylar sırasında aydınlatma ve MOBESE kameralarının bulunduÄŸu direkleri devirip, çeÅŸitli malzemelerle barikat kurarak kapattıkları yollar, iÅŸ makineleri tarafından temizlendi.

Yaklaşık bir haftadır terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye girmesini bahane eden bazı gruplar, kent merkezleri ve ilçelerde izinsiz gösteriler yaparak kamu kurum ve kuruluÅŸların mallarına, siyasi parti binalarına, iÅŸ yerlerine, bankalara, araçlara ve MOBESE sistemlerine zarar verdi.

YaÅŸanan karışıklık nedeniyle esnafın da kepenk açmadığı il ve ilçelerde, olayların yatışmasıyla bugün hayat tam anlamıyla normale döndü. 

- Diyarbakır

ValiliÄŸin, terör örgütü IŞİD'in Halep'in Kobani (Ayn el Arap) kentine yönelik saldırıları bahane edilerek yapılan gösterilerin ardından aldığı "sokaÄŸa çıkma yasağı" kararı sonrasında kent merkezinde çeÅŸitli bölgelere yerleÅŸtirilen askeri zırhlı araçlar, yasağın kalkması ve gerginliÄŸin azalması nedeniyle birliklerine geri döndü.

Bu arada olaylarda hasar gören kamu kurumları, banka ÅŸubeleri ve iÅŸ yerlerinde çalışmalar sürüyor.

- Bitlis

Tatvan, Hizan ve Ahlat ilçelerinde kepenklerini açan esnaf, iÅŸ yerlerinin kırık camlarını deÄŸiÅŸtirip, dükkanının önünü temizleyerek yeniden iÅŸ başı yaptı. VatandaÅŸ ise sakinliÄŸi fırsat bilerek sokaÄŸa çıktı ve alışveriÅŸine kaldığı yerden devam etti.

Tatvan'da olaylara karışan ve gözaltına alınan 9 kiÅŸiden 3'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Hakkari

Hakkari'nin Yüksekova, Çukurca ve Åžemdinli ilçelerinde belediyelerin temizlediÄŸi sokaklar yeniden canlanırken, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında hasar tespit çalışması baÅŸlatıldı.

- Van

Van'ın ErciÅŸ, Özalp, Çatak, Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde olayların yatışmasıyla hayat bugün normale döndü.

ValiliÄŸin konuyla ilgili oluÅŸturduÄŸu komisyon ise zarar gören iÅŸ yerleri için hasar tespit çalışması baÅŸlattı.

Van'da çıkan olaylarda gözaltına alınan 150 kiÅŸiden adliyeye sevk edilen 11'i tutuklandı, 32'si serbest bırakıldı.

Edinilen bilgiye göre, son üç gündür kent merkezi ve ilçelerde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, aralarında bazı okul, araçlar, Kur'an kursları, okuma salonları, banka ÅŸubeleri, MOBESE sistemleri ile iÅŸ yerlerine molotofkokteyli attığı ve zarar verdiÄŸi iddiasıyla 150 kiÅŸi gözaltına alındı.

Åžüphelilerden, emniyetteki iÅŸlemleri tamamlanan 43 kiÅŸi adliyeye sevk edildi. Åžüphelilerden 11'i tutuklanırken, biri adli kontrol olmak üzere 32 kiÅŸi de serbest kaldı.

Gözaltında olan 107 kiÅŸinin emniyetteki iÅŸlemlerinden sonra adliyeye sevk edileceÄŸi belirtildi.

- Ağrı

Sabahın erken saatlerinde özellikle kepenklerin kapalı olduÄŸu DoÄŸubayazıt ve Patnos ilçelerinde olayların durmasının ardından esnaf, yakılan, kırılan iÅŸ yerlerini onarmaya çalışıyor.

Birçok iÅŸ yeri kırılan camların yenilemeye baÅŸladı. Belediye ekipleri, olaylarda yola konulan barikatları ve taÅŸları, iÅŸ makineleriyle kamyonetlere yükleyerek ilçe dışına taşıdı.

Öte yandan, düzenlenen izinsiz gösterilerde AÄŸrı merkezde 30, DoÄŸubayazıt'ta 69, Patnos'ta ise 54 kiÅŸi gözaltına alınmıştı. DoÄŸubayazıt'ta gözaltına alınan 69 kiÅŸiden 15'i tutuklanmıştı.

Patnos ilçesinde gösteriler sırasında grupların zarar verdiÄŸi kamu kurumları ve iÅŸ yerlerinde hasar tespitine baÅŸlandı.

Kaymakamlığın oluÅŸturduÄŸu hasar tespit komisyonunun, 200 iÅŸ yeri ile birkaç kamu binasının zarar gördüÄŸünü ve toplam zararın 21 milyon lira belirlediÄŸi öÄŸrenildi.

Patnos Belediye BaÅŸkanı Cem AfÅŸin Akbay, yaptığı açıklamada, "Dört gün süren protestoların ardından belediyemize ait binamız ve belediyemizin bünyesinde bulunan araçlarımız, park, bahçelerimiz, banklarımız, aydınlatma direklerimiz, otobüs duraklarımız, trafik lambalarımızda oluÅŸan hasarın bedeli yaklaşık 20 milyon liradır" ifadesini kullandı.

- MuÅŸ

MuÅŸ'ta, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerde gözaltına alınan 32 kiÅŸiden 6'sı tutuklandı.

Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü'nden yapılan açıklamaya göre, MuÅŸ merkez ile Varto, Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde gerçekleÅŸen olaylarda, çok sayıda okul ve iÅŸ yerine zarar verdiÄŸi tespit edilerek gözaltına alınan 32 kiÅŸi, iÅŸlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Åžüphelilerden 6'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 28 kiÅŸi ise serbest bırakıldı.

MuÅŸ merkez ile Malazgirt, Bulanık ve Varto ilçelerinde IŞİD bahanesiyle aralıklarla devam eden izinsiz gösterilerin son bulmasının ardından hayat normale döndü.

Kentte özellikle YeÅŸilyurt Mahallesi ve Karayolları KavÅŸağı ile Ä°stasyon Caddesi'nde gerçekleÅŸen yol kapatma eylemleri ve gösteriler dolayısıyla bazı iÅŸ yerlerinde zarar meydana geldi.

Gösterilerin son bulmasının ardından YeÅŸilyurt Mahallesi'nde yollarda oluÅŸan çöp birikintileri ve enkazların kaldırılmasıyla açılan caddede göstericilerce kepenkleri kırılarak yaÄŸmalanan market dışındaki diÄŸer iÅŸ yerleri açılırken, hayat normale döndü.

Ä°l genelinde ÅŸu anda herhangi bir gösteri yaÅŸanmamasının yanı sıra polis ekipleri de oluÅŸabilecek olumsuzluklara karşı polisevi ile banka ÅŸubeleri önünde hazır bekliyor.

Malazgirt ilçesinde de olayların sona ermesiyle 4 gündür kapalı olan kepenkler açıldı. Ä°ki banka ÅŸubesi, PTT binası, bir dershane ile bir av bayisinin atılan molotofkokteylleriyle tamamen yakıldığı ve bazı iÅŸ yerlerinin zarar gördüÄŸü ilçede, belediye ekipleri cadde ve sokakları temizlemeye baÅŸladı. Ä°lçede, hayat normale döndü.

PTT binası, bir banka ÅŸubesi, 3 kamu aracı ile Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸüne molotofkokteyli atılarak yakılan ve birçok iÅŸ yerinin zarar gördüÄŸü Bulanık ilçesinde, sabah saatlerinde belediye ekipleri temizlik yaptı. Gösterilerin durmasıyla ilçe esnafı da kapalı kepenklerini açtı.

Olayların ilk günü bir kiÅŸinin kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiÄŸi ve göstericilerce 9 okul, PTT binası ile Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü binası, bir Kur'an kursu ve av bayisinin yakıldığı Varto ilçesinde de hayat normale döndü.

- Bursa

Bursa'da, IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteriler kapsamında bir minibüste molotofkokteyli bulunmasıyla ilgili 7 kiÅŸi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, polis ekipleri, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırmasını bahane eden grupların gösterileri sırasında çevredeki bir minibüsün içindeki kiÅŸilerden ÅŸüphelendi.

Ekipler, takibe aldıkları aracı Osmangazi ilçesi Emek Mahallesi'nde durdurdu. Minibüsteki aramada, 3 molotofkokteyli ele geçirildi.

Araçta gözaltına alınan 7 kiÅŸi, emniyette iÅŸlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

- Tunceli

Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Tunceli’de yapılan izinsiz gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 kiÅŸiden 2'si tutuklandı.

Tunceli kent merkezinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, aralarında bazı okul, Türk Telekom il binası, banka ÅŸubeleri, MOBESE sistemleri ile iÅŸ yerlerine molotofkokteyli attığı ve zarar verdiÄŸi iddiasıyla 6 kiÅŸi gözaltına alıdı.

Emniyet MüdürlüÄŸünde iÅŸlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen kiÅŸilerden 4'ü serbest bırakılırken, N.U. ve S.K. tutuklandı.

- Ä°zmir

Ä°zmir'de 17 sivil toplum kuruluÅŸu tarafından oluÅŸturulan "BayraÄŸa Saygı, BirliÄŸe ÇaÄŸrı Platformu" üyeleri, son günlerde çeÅŸitli illerde IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere karşı itidal çaÄŸrısı yaptı.

Balçova'daki bir otelde düzenlenen basın toplantısında platform adına konuÅŸan Memur-Sen Ä°zmir Ä°l BaÅŸkanı Abdurrahim Åženocak, birlik ve beraberlik çaÄŸrısı yapmak için bir araya geldiklerini, tek vatan, tek bayrak ideali ile Türkiye'nin istikrarını hedefleyen giriÅŸimleri boÅŸa çıkarmak istediklerini söyledi.

"Ä°stikrarsızlıkların Türkiye'ye maliyetlerini biliyoruz" diyen Åženocak, ÅŸunları söyledi:

"Etrafımızda uluslararası projeler kapsamında insanların öldürüldüÄŸü kanların aktığı bir coÄŸrafyada biz de PKK terör örgütü ile uÄŸraÅŸtık ve sonunda çözüm sürecine ulaÅŸtık. Bu çözüm sürecini Türkiye'de herkes destekliyor, bozulmamasını ve halel gelmemesini önemsiyoruz."

- Gaziantep

DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Platformu Platformu Sözcüsü Cemal KadoÄŸlu, son günlerde yaÅŸanan "acı hadiselerin" herkesi derinden üzdüÄŸünü söyledi.

Gaziantep'in farklı kültürleri bir arada uyumla yaÅŸatabilmesiyle bugünlere geldiÄŸini vurgulayan KadoÄŸlu, dini, fikri, inancı, kültürü ve kimliÄŸi ne olursa olsun herkesin kardeÅŸlik içerisinde yaÅŸamasının en büyük güçleri olduÄŸuna dikkati çekti.

Büro Memur-Sen Genel BaÅŸkanı UÄŸur Ünalan, Gaziantep'te bir alışveriÅŸ merkezinde düzenlenen basın toplantısında, IŞİD'e tepki bahanesiyle ülkenin çeÅŸitli noktalarında çatışma çıkartıp Türkiye'ye diz çöktürmeye çalışan ÅŸer odaklarının varlığına dikkati çekti.

Bu süreçte saÄŸduyunun önemli olduÄŸunu ifade eden Ünalan, "Yanlış yönlendirme ve halkı farklı noktalara taşımanın topluma faydası olmaz. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Büro Memur-Sen olarak vicdan ve akıl sahibi herkesi duyarlı olmaya, saÄŸduyu ve kardeÅŸlik içerisinde bir ve beraber hareket etmeye davet ediyoruz" dedi.

- Afyonkarahisar

Türkiye Harp Malulü Gaziler Åžehit Dul ve Yetimleri DerneÄŸi Afyonkarahisar Åžube BaÅŸkanı Ä°smail KumartaÅŸlı, dernek binasında düzenlediÄŸi basın toplantısında, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları bahane edilerek yapılan izinsiz gösterilerde yaÅŸananların üzücü olduÄŸunu söyledi.

Gösterilerde ÅŸehit olan polislerin bütün hayallerinin bitirildiÄŸini dile getiren KumartaÅŸlı, "Kamu malına zarar vermek suçtur. Halkı isyana teÅŸvik etmek büyük bir suçtur. Ben buradan devletimin yetkili organlarına suç duyurusunda bulunuyorum. Göreve çağırıyorum. Bu hain vatansızlar hakkında kanuni iÅŸlemler derhal yapılmalıdır" dedi.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.