Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Doğanın Değişimini Uzay Kamerasında

NASA'nın yayınladığı görüntülerde yıllar içindeki tüm bu değişimler birkaç saniyede izlenebiliyor.



Nasa Dünya Gözlemevi, insan eliyle doÄŸa üzerinde yaÅŸanan olumsuz etkileri net bir ÅŸekilde gözler önüne seren görüntüler yayımladı. Neredeyse kuruyan Aral Gölü'nden, azalan Amazon ormanlarına kadar birçok bölgeye ait yıllar içindeki deÄŸiÅŸimi gösteren fotoÄŸraflar, gelecek için ciddi bir uyarı anlamı taşıyor.

Yörüngeden yeryüzünü gözlemleyen ve atmosfere ait ölçümler yapan uyduların elde ettiÄŸi görüntü ve veriler, küresel atmosfer sıcaklığının son yıllarda belirgin ÅŸekilde attığını gösterirken, ozon tabakasındaki deliÄŸin de giderek büyüdüÄŸünü ortaya koydu.

Aral Gölü neredeyse kayboldu

Kazakistan ve Özbekistan sınırında yer alan ve bir zamanlar iki nehir tarafından beslenen Aral Gölü, Sovyet Rusya'nın 1960'larda baÅŸlattığı tarım projesi sonucunda bugün neredeyse yok olmuÅŸ durumda. GeçmiÅŸte dünyanın karasal en büyük dördüncü denizi olan Aral Gölü, uzaydan bakıldığında geride sadece bir zamanlar sınırlarını belli eden çizgileri bıraktı.


Amazon ormanları halen aÄŸaç kaybediyor

Brezilya'nın bir zamanlar 51.4 milyon dönüm yaÄŸmur ormanlarına sahip olan Rondonia bölgesi, bugün neredeyse çıplak bir arazi halini almış durumda.NASA verileri, dünyanın en büyük oksijen üretim merkezlerinden birinin 30 yıl içinde insan eliyle yok olma noktasına geldiÄŸini gösteriyor. Verilere göre, 1978'de 4200; 1988'de 30,000; 1998'de ise 53,300 kilometrekare aÄŸacın kesildi. 2003 yılına gelindiÄŸinde, ABD'nin Batı Virginia eyaletinden daha büyük alan kaplayan 67,764 kilometrekarelik bir alan aÄŸaçsız kaldı.


Batı Virginia da alarm veriyor

DoÄŸada insan eliyle yaÅŸanan deÄŸiÅŸimler sadece Brezilya'da deÄŸil, ABD'de yıllardır devam ediyor. Batı Virginia'daki daÄŸlar, kömür aramak için Appalachian DaÄŸları'nı delik deÅŸik eden maden firmalarıyla dolu. Firmalar, yerin alt katmanlarındaki kömüre ulaÅŸmak için en kısa yolu, yani dinamitle daÄŸların zirvesini havaya uçurmayı tercih ediyor. Dinamitle daÄŸların tıraÅŸlanması, biyo-çeÅŸitliliÄŸi yok ederken, patlamalardan ortaya çıkan maddeler nehirlere karışıyor ve suların kirlenmesine neden oluyor. NASA görüntüleri, 1984-2013 arasında Appalachian DaÄŸları'nda yaÅŸanan deÄŸiÅŸimi gösteriyor.

Ozon tabakası hala büyük bir sorun

Ozon tabakası, GüneÅŸ'ten yayılan zararlı ışınların bloke ederek insanların hayatta kalmasını saÄŸlıyor. Veriler, 1979 yılı öncesinde ozon tabakası kalınlığının 220 Dobson biriminin (ozon ölçüm birimi) altına düÅŸmediÄŸini gösteriyordu. SaÄŸlıklı kabul edilen bu seviye, 1980'lerden itibaren ciddi ölçüde bozulmaya baÅŸladı. Uluslararası topluluk, 1987'de ozon tabakasına zarar veren kimyasalların kullanılmasını yasakladı ancak, uydu verileri ozonun kendini onarabilmesi için halen çok uzun bir zaman gerektiÄŸini gösteriyor. NASA görüntüleri, Antarktika üzerinde ozon tabakasındaki deÄŸiÅŸimini gösteriyor.

Sıcaklık artışı durmuyor

Bilim insanlarının 19'uncu yüzyıldan bu yana tuttuÄŸu verileri bir araya getiren NASA, küresel atmosfer sıcaklığının 1880'den bu yana deÄŸiÅŸimi gözler önüne serdi. Küreselısınmanın sorumlusu olarak birçok faktör ortaya atılsa da, veriler küresel atmosfer sıcaklığının sanayi devriminden bu yana belirgin bir ÅŸekilde arttığını gösteriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.