Sosyal Medya

EÄŸitim

Türkiye resmen eğitim kampı

ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde 2 bin muhalif Türkiye'de eğitilecek



Türkiye ile ABD arasındaki IŞİD pazarlığında varılan mutabakat konuları belli olmaya baÅŸladı. Güvenli bölge ve tampon bölge konusunda henüz bir anlaÅŸma saÄŸlanamasa da muhaliflerim eÄŸitim için Türkiye'ye getirileceÄŸi belli oldu.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, “Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eÄŸitim ve ekipman desteÄŸi vermeyi kabul etti. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı’ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara’ya gidecek" dedi.

Harf, günlük basın toplantısında, ABD BaÅŸkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara’daki temasları hakkında bilgi verdi.

Allen ve McGurk’ün, bugün Genelkurmay 2. BaÅŸkanı YaÅŸar Güler ile görüÅŸtüklerini ve geçen hafta Brüksel’de bir araya gelemedikleri ancak ÅŸu anda Türkiye’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile temasta bulunduklarını belirten Harf, Allen ve McGurk’ün, ayrıca, Ankara’dan ayrılmadan önce Suriyeli muhaliflerle de buluÅŸtuÄŸunu dile getirdi. Harf, General Allen’in ÅŸu anda Washington’a dönmek üzere yolda olduÄŸunu, Büyükelçi McGurk'ün ise bir müddet daha bölgede kalacağını bildirdi.

Allen ve McGurk’ün Türkiye temaslarında, Türk muhataplarıyla, Türkiye’nin "askeri iÅŸbirlik, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı savaÅŸçı akışıyla mücadele, insani yardımlar ve IŞİD’in aşırılık ideolojisinin meÅŸruiyetinin kaldırılması" olmak üzere beÅŸ kollu çabaya katkıları hakkında ayrıntılı görüÅŸmelerde bulunduklarını ifade eden Harf, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: 

“Türkiye’nin, özellikle de askeri alanlar olmak üzere daha fazla katkıda bulunabileceÄŸi alanları konuÅŸtuk. General Allen ve Büyükelçi McGurk’ün iki gün süren toplantılarının sonucu olarak, Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eÄŸitim ve ekipman desteÄŸi vermeyi kabul etti. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı’ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara’ya gidecek”.

"(ASKERÄ° ALANDA) GÖRÜÅžMELERÄ°MÄ°Z DEVAM EDÄ°YOR"

Ä°nsani yardımların da Allen ve McGurk’ün temaslarının önemli bir parçası olduÄŸunu dile getiren Harf, “Ä°ki taraf da Türkiye’deki bir milyonu aÅŸkın Iraklı ve Suriyeli sığınmacıları desteklemede iÅŸbirliÄŸine devam etme taahhüdünde bulundu” dedi. Harf, Allen ve McGurk’un bu ayın sonuna doÄŸru Körfez ülkelerine de gideceÄŸini duyurdu.

Harf, bir soru üzerine, Alen ve McGurk’ün Ankara'daki görüÅŸmelerinde, iki tarafın, IŞİD’in bozguna uÄŸratılması ve ayrıca Suriye’de Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed’in meÅŸruiyetini kaybettiÄŸi noktasında mutabık kaldıklarını bildirerek, “Bu askeri kampanyada IŞİD’in arkasından gitmeye odaklandığımızı belirttik. Ama Suriye’nin geleceÄŸinin nasıl olması gerektiÄŸi konusunda mutabıkız” diye konuÅŸtu.

Tampon bölge veya uçuÅŸa yasak bölgeyi ÅŸu anda bir seçenek olarak görmediklerini belirten Harf, “ABD’nin Türkiye’nin karadan asker göndermesini görmek isteyip istemediÄŸine” yönelik soru üzerine, “Bunun nasıl görünebileceÄŸine dair onlarla görüÅŸmelerimiz var. Buna açık olmadığımız yönünde bir iÅŸaret vermiyorum, sadece onlarla (Türkiye ile) görüÅŸmeler yapıyoruz” dedi.

Benzer bir soru üzerine Harf, Savunma Bakanı Chuk Hagel’in dün Ä°ncirlik Havaüssü’nün kullanılması gibi Türkiye’nin yapabilecekleri konusunda bazı açıklamalarda bulunduÄŸunu ifade ederek, bu konulardaki görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini bildirdi.

Harf, “(Türkiye) sahada askeri birlik konusunda açıklamalarda bulundu. Bunun nasıl görünebileceÄŸi ve bu konu da dahil genel anlamda nasıl bir rol oynayabilecekleri konusunda görüÅŸmemiz var ama bizim sahada askeri birlik konusunda önerebileceÄŸimiz çok birÅŸeyimiz yok” ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine Harf, “(Türkiye’den) askeri alanda istediklerimiz yönünde ayrıntılara girmeyeceÄŸim” ifadesine yer verdi.

Öte yandan Harf, yurdun çeÅŸitli kentlerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere dair soru üzerine, protestolardaki çatışmalardan kaynaklanan ölüm haberlerinden kaygı duyduklarını hatırlattı. Tüm tarafları ÅŸiddetten kaçınmaya ve itidale çağıran Harf, her yerde olduÄŸu gibi Türkiye’de de ifade ve toplanma özgürlüÄŸünü desteklediklerini kaydetti.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.